Co roku, gdy w sklepach pojawiają się świeże figi, przeżywam prawdziwą kulinarną euforię. Te cudowne, zmysłowe owoce zwiastują koniec lata. Uwielbiam je zajadać z gęstym jogurtem i odrobiną miodu. To mój ulubiony letni zestaw śniadaniowy ma świecie, tak popularny w krajach bałkańskich! Poniższy sernik to połączenie tradycyjnych bałkańskich smaków w nowoczesnej formie. Lekki sernik na zimno powstał z połączenia twarogu i jogurtu. Na wierzchu wylądowała warstwa uprażonych wcześniej orzechów skąpanych w karmelu, a całość zdobią plastry świeżych fig. Mistrzostwo świata!
Sernik na zimno z figami i sosem karmelowym
{przepis]
Na tortownicę o średnicy 24 cm
warstwa serowa:
4 łyżeczki żelatyny
kg sera białego tłustego (u mnie bez laktozy)
300 ml jogurtu naturalnego ( mnie bez laktozy)
100 g cukru drobnego
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka skórki otartej z cytryny
sos karmelowy:150 g cukru
120 g masła
150 ml śmietany 36%
dodatkowo:
150 g uprażonych orzechów włoskich
4 świeże figi
[/przepis]
- Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dokładnie rozpuścić.
- Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową na gładką jednolitą masę pozbawioną grudek.
- Dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, następnie połączyć pozostały ser z żelatyną.
- Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki, aby stężała.
- W tym czasie przygotować sos karmelowy. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać pokrojone w kostkę masło, podgrzewać (nie mieszając) na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
- Gdy zaczną lekko brązowieć, a na wierzchu pojawią się bąbelki, zdjąć garnek z ognia.
- Teraz czas na śmietanę, Wlewać ją cienkim strumieniem, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka.
- Gdy wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę, sos jest gotowy.
- Przelać go do miseczki i zostawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
- Orzechy uprażyć na rozgrzanej patelni. Wymieszać z połową sosu.
- Rozłożyć na serniku. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki figi. Polać sosem i podawać.
Komentarze
Rzeczywiście wyglada kak mistrzostwo świata :-) czemu pyszne rzeczy zawsze są tuczace ;-)
O rety <3 Sernik wygląda absolutnie obłędnie! Koniecznie muszę go zrobić. Dzięki za ten przepis ;)