Sernik na zimno z figami i sosem karmelowym

22 sierpnia 2018, 19:27 | Przepisy Slider | 2
Sernik na zimno z figami i sosem karmelowym

Co roku, gdy w sklepach pojawiają się świeże figi, przeżywam prawdziwą kulinarną euforię. Te cudowne, zmysłowe owoce zwiastują koniec lata. Uwielbiam je zajadać z gęstym jogurtem i odrobiną miodu. To mój ulubiony letni zestaw śniadaniowy ma świecie, tak popularny w krajach bałkańskich! Poniższy sernik to połączenie tradycyjnych bałkańskich smaków w nowoczesnej formie. Lekki sernik na zimno powstał z połączenia twarogu i jogurtu. Na wierzchu wylądowała warstwa uprażonych wcześniej orzechów skąpanych w karmelu, a całość zdobią plastry świeżych fig. Mistrzostwo świata!

Sernik na zimno z figami i sosem karmelowym

{przepis]

Na tortownicę o średnicy 24 cm

warstwa serowa:

4 łyżeczki żelatyny

kg sera białego tłustego (u mnie bez laktozy)

300 ml jogurtu naturalnego ( mnie bez laktozy)

100 g cukru drobnego

opakowanie cukru waniliowego

łyżeczka skórki otartej z cytryny

sos karmelowy:150 g cukru

120 g masła

150 ml śmietany 36%

dodatkowo:

150 g uprażonych orzechów włoskich

4 świeże figi

[/przepis]

  1. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dokładnie rozpuścić.
  2. Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową na gładką jednolitą masę pozbawioną grudek.
  3. Dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, następnie połączyć pozostały ser z żelatyną.
  4. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki, aby stężała.
  5. W tym czasie przygotować sos karmelowy. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać pokrojone w kostkę masło, podgrzewać (nie mieszając) na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
  6. Gdy zaczną lekko brązowieć, a na wierzchu pojawią się bąbelki, zdjąć garnek z ognia.
  7. Teraz czas na śmietanę, Wlewać ją cienkim strumieniem, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka.
  8. Gdy wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę, sos jest gotowy.
  9. Przelać go do miseczki i zostawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
  10. Orzechy uprażyć na rozgrzanej patelni. Wymieszać z połową sosu.
  11. Rozłożyć na serniku. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki figi. Polać sosem i podawać.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Sernik na zimno z figami i sosem karmelowym”

  1. Monika napisał(a):

    Rzeczywiście wyglada kak mistrzostwo świata :-) czemu pyszne rzeczy zawsze są tuczace ;-)

  2. Krzysztof napisał(a):

    O rety <3 Sernik wygląda absolutnie obłędnie! Koniecznie muszę go zrobić. Dzięki za ten przepis ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *