Przepisy | Slider

Sernik na zimno z figami i sosem karmelowym

Co roku, gdy w sklepach pojawiają się świeże figi, przeżywam prawdziwą kulinarną euforię. Te cudowne, zmysłowe owoce zwiastują koniec lata. Uwielbiam je zajadać z gęstym jogurtem i odrobiną miodu. To mój ulubiony letni zestaw śniadaniowy ma świecie, tak popularny w krajach bałkańskich! Poniższy sernik to połączenie tradycyjnych bałkańskich smaków w nowoczesnej formie. Lekki sernik na zimno powstał z połączenia twarogu i jogurtu. Na wierzchu wylądowała warstwa uprażonych wcześniej orzechów skąpanych w karmelu, a całość zdobią plastry świeżych fig. Mistrzostwo świata!

Sernik na zimno z figami i sosem karmelowym

{przepis]

Na tortownicę o średnicy 24 cm

warstwa serowa:

4 łyżeczki żelatyny

kg sera białego tłustego (u mnie bez laktozy)

300 ml jogurtu naturalnego ( mnie bez laktozy)

100 g cukru drobnego

opakowanie cukru waniliowego

łyżeczka skórki otartej z cytryny

sos karmelowy:150 g cukru

120 g masła

150 ml śmietany 36%

dodatkowo:

150 g uprażonych orzechów włoskich

4 świeże figi

[/przepis]

  1. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dokładnie rozpuścić.
  2. Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową na gładką jednolitą masę pozbawioną grudek.
  3. Dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, następnie połączyć pozostały ser z żelatyną.
  4. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki, aby stężała.
  5. W tym czasie przygotować sos karmelowy. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać pokrojone w kostkę masło, podgrzewać (nie mieszając) na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
  6. Gdy zaczną lekko brązowieć, a na wierzchu pojawią się bąbelki, zdjąć garnek z ognia.
  7. Teraz czas na śmietanę, Wlewać ją cienkim strumieniem, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka.
  8. Gdy wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę, sos jest gotowy.
  9. Przelać go do miseczki i zostawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
  10. Orzechy uprażyć na rozgrzanej patelni. Wymieszać z połową sosu.
  11. Rozłożyć na serniku. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki figi. Polać sosem i podawać.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *