Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

8 września 2018, 16:25 | Przepisy | 4
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami. Przepis sprawdzony wielokrotnie i warto go mieć pod ręką, gdy przyjdzie nam ochota na ciasto ze śliwkami. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Do wyrabiania można użyć robota kuchennego z hakiem lub wyrobić ciasto ręcznie, jednak najważniejszym etapem jest wyrastanie i nie można tego etapu pominąć lub skrócić. Ja wstawiam przykryte ściereczką ciasto do piekarnika nastawionego na ok. 35 st.C, to wystarczy, by ciasto pięknie wyrosło. Do ciasta wykorzystałam różne odmiany śliwek, co wygląda bardzo ładnie. Można oczywiście użyć jednej, ulubionej odmiany. Smacznego :)

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

 

na ciasto:

4 żółtka

100 g brązowego cukru

opakowanie cukru waniliowego

500 g mąki

opakowanie drożdży instant

szklanka mleka

120 g masła

olej do wysmarowania formy

400 g śliwek (u mnie węgierki i ulena)

na kruszonkę:

50 g mąki

30 g cukru

30 g masła

dodatkowo masło do wysmarowania blachy

  1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z drożdżami.
  3. Podgrzać mleko, roztopić masło. Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo mleko i roztopione masło.
  4. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na przynajmniej godzinę.
  5. Przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem. Rozetrzeć palcami na kruszonkę.
  6. Śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką.
  8. Pozostawić ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
  9. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 30 minut z włączoną funkcją góra/dół.
  10. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką”

  1. Katinka napisał(a):

    Pycha! Ciasto upieczone i juz sladu nie ma :) Dziekuje Pani za kolejny swietny przepis!

  2. ela napisał(a):

    i ten ślimak w winogronie ;D

  3. gośka napisał(a):

    jakoś mało wyrośnięte to ciasto… bardziej wygląda jak placek/tarta ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *