Bardzo proste ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami. Przepis sprawdzony wielokrotnie i warto go mieć pod ręką, gdy przyjdzie nam ochota na ciasto ze śliwkami. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Do wyrabiania można użyć robota kuchennego z hakiem lub wyrobić ciasto ręcznie, jednak najważniejszym etapem jest wyrastanie i nie można tego etapu pominąć lub skrócić. Ja wstawiam przykryte ściereczką ciasto do piekarnika nastawionego na ok. 35 st.C, to wystarczy, by ciasto pięknie wyrosło. Do ciasta wykorzystałam różne odmiany śliwek, co wygląda bardzo ładnie. Można oczywiście użyć jednej, ulubionej odmiany. Smacznego :)
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
[przepis]
na ciasto:
4 żółtka
100 g brązowego cukru
opakowanie cukru waniliowego
500 g mąki
opakowanie drożdży instant
szklanka mleka
120 g masła
olej do wysmarowania formy
400 g śliwek (u mnie węgierki i ulena)
na kruszonkę:
50 g mąki
30 g cukru
30 g masła
dodatkowo masło do wysmarowania blachy
[/przepis]
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z drożdżami.
- Podgrzać mleko, roztopić masło. Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo mleko i roztopione masło.
- Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na przynajmniej godzinę.
- Przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem. Rozetrzeć palcami na kruszonkę.
- Śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką.
- Pozostawić ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 30 minut z włączoną funkcją góra/dół.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Komentarze
Pycha! Ciasto upieczone i juz sladu nie ma :) Dziekuje Pani za kolejny swietny przepis!
i ten ślimak w winogronie ;D
jakoś mało wyrośnięte to ciasto… bardziej wygląda jak placek/tarta ze śliwkami
Ale wlasnie caly urok i smak tego ciasta jest w sliwkach!