Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Zupy

Zupa pomidorowa z tortellini

Kto nie lubi zupy pomidorowej, ręka do góry! To jedna z ulubionych zup w naszym kraju. Ja przygotowuję wersję wzbogaconą marchewką, która nadaje zupie delikatnej słodyczy. Po dokładnym zmiksowaniu otrzymuję cudownie aromatyczny, aksamitny pomidorowy krem. To jest ulubiona zupa moich dziewczynek i choć smak sprawdzony od lat, to odważyłam się niewielką modyfikację. Na patelni podsmażyłam tortellini z dodatkiem kilku listków bazylii.

To specjalna linia Piccolinis marki Hilcona dedykowana dzieciakom. Pierożki są niewielkie, zgrabne. Ciasto z dodatkiem jajek od kur z wolnego wybiegu, za co wielka brawa dla Hilcony. Skład nadzienia tradycyjny – szpinak i ricotta. Dzięki połączeniu ulubionej zupy z konkretnym wkładem w postaci tortellini uzyskałam solidne, sycące danie. Lubię takie patenty :)

Zupa pomidorowa z tortellini Hilcona

[przepis]

3 puszki pomidorów

mała cebula

ząbek czosnku

2 średnie marchewki

1 ½ l bulionu

łyżeczka soli

tortellini Piccolinis Hilcona

3 łyżki masła

łyżka oliwy

świeżo starty parmezan

bazylia

[/przepis]

  1. Cebulę i czosnek posiekać.
  2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki masła.
  4. Zeszklić cebulę z czosnkiem.
  5. Dodać marchewkę i sól.
  6. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
  7. Wrzucić pomidory z zalewą, przesmażyć razem i zalać bulionem.
  8. Gotować 20 minut.
  9. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem.
  10. Na patelni podgrzać łyżkę masła i oliwę.
  11. Wrzucić pierożki i kilka listków bazylii.
  12. Smażyć ok. 2-3 minuty, aż będę ciepłe, a z bazylii wydobędzie się intensywny aromat.
  13. Rozlać zupę do talerzy, dodać podsmażone z bazylią pierożki, posypać wiórkami parmezanu i od razu podawać.

W imieniu marki Hilcona chcę Was zachęcić do udziału w zabawie w zbieranie kodów i wymienianie ich na nagrody. Szczegóły znajdziecie na tej stronie. Powodzenia!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pychota! Uwielbiamy pomidorówkę, zgodnie, wszyscy w domu. Ja oprócz marchewki miksuję jeszcze jedną pietruszkę i kawałek selera, które dodają nieco ostrości oraz dodaję ziół prowansalskich. Zazwyczaj jemy z makaronem, ale tortellini także zachęca :)

U mnie 15 pomysłów na prezent dla Mamy :)

Nigdy nie wpadłam na to, by dodać tortellinii do pomidorówki. Zawsze jakiś sos, podsmażane warzywa w curry, coś w ten deseń. Koniecznie do wypróbowania :)

W jakich dużych marketach można kupić produkty tej firmy? Chciałaby wypróbować, a nigdzie nie rzuciły mi się w oczy.