Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

#zupa tygodnia: zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to jedna z najpopularniejszych zup, lubianych szczególnie w okresie jesienno-zimowym. I wcale się nie dziwię. Jest pożywna, aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Talerz takiej gęstej zupy może spokojnie wystarczyć za cały posiłek. Zupę podaję z chlebem. Doskonale sprawdzą się tu grzanki z przesmażonego na oleju z czosnkiem czerstwego chleba. Zupę możesz też podać z domowymi tortillami, to zestawienie uwielbiają moje dzieci. Doskonały przepis na tortille kukurydziane znajdziesz tu. Moją zupę z soczewicy doprawiłam ją czosnkiem niedźwiedzim, ale ta zupa lubi różne dodatki. Polecam gęste mleko kokosowe, siekaną świeżą kolendrę, lub chrupiącą czerwoną cebulę. Za każdym razem będzie smakować inaczej :)

zupa-z-soczewicy-3

zupa-z-soczewicy

Zupa z soczewicy

[przepis]

250 g czerwonej soczewicy

cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka soli

łyżka przyprawy curry

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka wędzonej papryki

2 puszki pomidorów

4 łyżki oleju

dodatkowo:

suszony czosnek niedźwiedzi

[/przepis]

  1. Soczewicę dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać 2 l wody. Ugotować do miękkości.
  2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek.
  4. Smażyć 5 minut na małym ogniu, często mieszając, aż cebula stanie się lekko szklista.
  5. Dodać przyprawę curry, oba rodzaje papryki i sól.
  6. Wlać pomidory razem z zalewą i smażyć razem jeszcze 5 minut.
  7. Do garnka z ugotowaną soczewicą dodać zawartość patelni z pomidorami.
  8. Dokładnie wymieszać i gotować razem jeszcze 10 minut.
  9. Zupę rozlać na talerze, posypać czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego :)

zupa-z-soczewicy-2

zupa-z-soczewicy-4

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Moja zupa z soczewicy jest na bazie mieszanki warzywnej wieloskładnikowej z dodatkiem gałki muszkatołowa i curry,no i jest to krem. Podaję z plasterki łososia wędzonego i kleksem jogurtu. Znajomym bardzo smakuje.

Dzień dobry,
Bardzo ciekawy przepis, bardzo lubię takie połączenia.
Chciałbym ją dzisiaj ugotować ale mam pytanie – czy soczewicę odcedzamy czy zostawiamy ją w wodzie z gotowania i do tego wszystkiego dodajemy cebulę z pomidorami?

Ja też zastanawiam się czy soczewicę mamy odcedzić? Dzisiaj planuje ugotować to cudo. Pomidory dodam do soczewicy z wodą i zobaczymy co wyjdzie :)

Soczewicy nie odcedzamy, czerwona się szybko rozgotowuje, więc nawet trudno by było odcedzić. A woda, w której się gotuje już ma pyszny smak, więc szkoda wylewać.