Zupa z soczewicy to jedna z najpopularniejszych zup, lubianych szczególnie w okresie jesienno-zimowym. I wcale się nie dziwię. Jest pożywna, aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Talerz takiej gęstej zupy może spokojnie wystarczyć za cały posiłek. Zupę podaję z chlebem. Doskonale sprawdzą się tu grzanki z przesmażonego na oleju z czosnkiem czerstwego chleba. Zupę możesz też podać z domowymi tortillami, to zestawienie uwielbiają moje dzieci. Doskonały przepis na tortille kukurydziane znajdziesz tu. Moją zupę z soczewicy doprawiłam ją czosnkiem niedźwiedzim, ale ta zupa lubi różne dodatki. Polecam gęste mleko kokosowe, siekaną świeżą kolendrę, lub chrupiącą czerwoną cebulę. Za każdym razem będzie smakować inaczej :)
Zupa z soczewicy
[przepis]
250 g czerwonej soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli
łyżka przyprawy curry
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
2 puszki pomidorów
4 łyżki oleju
dodatkowo:
suszony czosnek niedźwiedzi
[/przepis]
- Soczewicę dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać 2 l wody. Ugotować do miękkości.
- Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek.
- Smażyć 5 minut na małym ogniu, często mieszając, aż cebula stanie się lekko szklista.
- Dodać przyprawę curry, oba rodzaje papryki i sól.
- Wlać pomidory razem z zalewą i smażyć razem jeszcze 5 minut.
- Do garnka z ugotowaną soczewicą dodać zawartość patelni z pomidorami.
- Dokładnie wymieszać i gotować razem jeszcze 10 minut.
- Zupę rozlać na talerze, posypać czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego :)
Komentarze
zamiast curry dodaję świeży imbir, odrobinę cynamonu i kurkumy. Zupełnie inny smak, ale też niezły :)
Do wypróbowania, dzięki Aniu!
Ok. Zupa na jutro.
Smacznego!
U mnie też jutro będzie dziękuję za rezepte
Moja zupa z soczewicy jest na bazie mieszanki warzywnej wieloskładnikowej z dodatkiem gałki muszkatołowa i curry,no i jest to krem. Podaję z plasterki łososia wędzonego i kleksem jogurtu. Znajomym bardzo smakuje.
Oto i moja
Gotuje podobna zupę. Rożnice to: smażenie na maśle, wszystkie składniki w jednym garnku, dodaję marchewkę i kumin, który uwielbiam…i sok z cytryny.
Dzień dobry,
Bardzo ciekawy przepis, bardzo lubię takie połączenia.
Chciałbym ją dzisiaj ugotować ale mam pytanie – czy soczewicę odcedzamy czy zostawiamy ją w wodzie z gotowania i do tego wszystkiego dodajemy cebulę z pomidorami?
uwielbiam zupę z soczewicy, dodaję ją również do innych zup w celu zagęszczenia i podkreślenia smaku;)
Zrobiłam dzis – pyszna!
Wit@m
Ja dusze cebulke z batatem
Marchewka
Zalewam bulionem
Dodaje szklanke soczewicy
2 puszki pomidorów
Curry, gałka muszkatołowa , sól i pieprz
Kleks z jogurtu
Pozdrawiam☺
Super ciekawa
Uwielbiam taką zupę! Zimą robię często :)
Uwielbiam zupę z soczewicy,raz doprawiamy tak jak u Pani a innym razem polskimi ziołami 😊
Pyszna zupa ,często ją gotuję w ciągu roku.Soczewica jest pyszna,polecam
Ja też zastanawiam się czy soczewicę mamy odcedzić? Dzisiaj planuje ugotować to cudo. Pomidory dodam do soczewicy z wodą i zobaczymy co wyjdzie :)
Soczewicy nie odcedzamy, czerwona się szybko rozgotowuje, więc nawet trudno by było odcedzić. A woda, w której się gotuje już ma pyszny smak, więc szkoda wylewać.
Reklama Orange <3
Uwielbiam zupe z soczewicy. Sprobuje twoje wersjibprzypraw. Moja metoda gotowania jest odrobine inna. Jestem wielkim fanem wolnowaru wiec zupe gotuje w wolnowarze, moge spokojnie spedzic przedpoludnie poza domem i wrocic na gotowa zupe. Ostatnio zaczalem robic tez potrawy z zielonej soczewicy:
http://dadinthekitchen.co.uk/pl/2017/06/zielona-soczewica-z-chorizo/