Kuchnia | Zupy

#zupa tygodnia: kapuśniak z kiszonej kapusty

Zapraszam na kapuśniak z kiszonej kapusty. Co powiesz na talerz gorącego, treściwego kapuśniaku z ziemniakami i boczkiem? To klasyk nad klasykami naszej polskiej kuchni. Zupa, która syci, pobudza, rozgrzewa i dodaje energii. Uważam, że garnek zupy na kuchence zawsze jest mile widziany. Ratuje z opresji, gdy do domu wraca ze szkoły zgłodniała dzieciarnia, gdy wpadnie ktoś niespodziewany, gdy nas samych dopadnie nagły głód. Dlatego w Lawendowym Domu regularnie pojawiają się propozycje sprawdzonych, lubianych zup w ramach cyklu #zupa tygodnia. Mój kapuśniak ugotowałam na wywarze warzywnym, tak by mogli go też jeść wegetarianie, których w domu nie brakuje. Już na talerzu dodałam podsmażony na złoto boczek dla tych, którzy lubią takie mięsne smaki. Do wyboru, do koloru. Bez względu jaką wersję wybierzesz, talerz takiej zupy zawsze jest mile widziany, prawda?

Kapuśniak z kiszonej kapusty

[przepis]

300 g kiszonej kapusty

cebula

ząbek czosnku

5 ziemniaków średniej wielkości

½ łyżeczki kminku

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

2 l bulionu warzywnego

łyżka koncentratu pomidorowego

olej

łyżka masła

łyżeczka mąki

dodatkowo: 150 g boczku wędzonego

[/przepis]

  1. Kapustę posiekać, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka.
  3. Zalać bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie, roztłuczony w moździerzu kminek. Gotować, aż będą miękkie.
  4. Następnie przełożyć do garnka z ziemniakami ugotowaną kapustę, dodać koncentrat pomidorowy.
  5. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać masło i łyżkę oleju. Zeszklić cebulę i czosnek, dodać mąkę, wymieszać.
  7. Dodać 3 łyżki wywaru z garnka z kapustą. Wymieszać cebulę z zasmażką i przelać do garnka z zupą. Zagotować całość. B
  8. oczek podsmażyć na chrupko. Podawać z kapuśniakiem.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Lubię kapuśniak – robimy go na naszej filtrowanej wodzie – wtedy lepiej smakuje no i jest jeszcze zdrowszy :)