Zupa kalafiorowa z makaronem

29 czerwca 2018, 10:20 | Zupy | 0
Zupa kalafiorowa z makaronem

Byłam klasycznym przykładem niejadka. Takim, co to kręci nosem na wszystko. Ale było kilka potraw w domowym menu, na które zerkałam jako dziecko łaskawie. Wśród nich zaszczytne miejsce zajmowała zupa kalafiorowa. Dziś przedstawiam przepis na kalafiorową udoskonaloną przeze mnie. Jest delikatna, ale wyrazista w smaku, treściwa, sycąca, ale nie ciężka. Przygotowałam ją na bazie młodej włoszczyzny i bulionu warzywnego. Doskonale smakuje z dodatkiem drobno posiekanego koperku i makaronu. Użyłam krajanki jajecznej Lubella i muszę się przyznać, że zanim dodałam ugotowany makaron do garnka z zupą, zajadałam się nim w wersji saute. Smakował dokładnie tak, jak robiony ręcznie makaron mojej babci :) Pyszna sprawa! U mnie w domu taki makaron dodajemy nie tylko do zupy. Uwielbiamy podsmażyć go na złoto i zajadać z pokruszonym twarogiem i zrumienionym masłem.

Zupa kalafiorowa z makaronem

200 g krajanki jajecznej 5 jaj Lubella

cebula

młoda włoszczyzna (2 marchewki, bały korzeń selera, biała część małego pora, 1 mała pietruszka)

kalafior średniej wielkości

łyżka masła

łyżka oleju

1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

sól

świeżo mielony pieprz

250 ml kwaśnej śmietany 18%

drobno posiekany koperek

  1. Cebulę obrać, drobno pokroić.
  2. W garnku z grubym dnem roztopić masło z olejem.
  3. Wrzucić cebulę, lekko posolić i smażyć na małym ogniu aż się zeszkli.
  4. Oczyścić marchew, selera, pora i pietruszkę.
  5. Pokroić w plasterki lub kostkę.
  6. Wrzucić do zeszklonej cebuli, smażyć razem 5 minut.
  7. Następnie wlać bulion i wrzucić podzielonego na małe różyczki kalafiora.
  8. Gotować ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  9. W drugim garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu i odsączyć na sitku.
  10. Połączyć śmietanę z dwiema łyżkami gorącej zupy, wymieszać, a następnie całość przelać do garnka z zupą.
  11. Dodać makaron, podgrzać razem i doprawić drobno posiekanym koperkiem i pieprzem.

Wpis powstał we współpracy z marką Lubella

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *