Kuchnia | Zupy

#zupa tygodnia: zalewajka

Dziś na stole wylądowała kultowa zalewajka – popularna zupa z regionu łódzkiego. Doczekała się wielu wersji i modyfikacji, a podstawowy wariant jest bardzo prosty, sycący, rozgrzewający i smaczny. Zalewajka to w najprostszej wersji ziemniaki pokrojone w kostkę zalane żurem. Jest to doskonały przykład na zupę do której potrzeba tak niewiele by osiągnąć tak dobry efekt końcowy. Polecam i życzę smacznego znad parującej, pachnącej zalewajki :)

Zalewajka

500 g ziemniaków

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

cebula

2 ząbki czosnku

½ l żurku

łyżeczka majeranku

200 g boczki wędzonego

3 łyżki gęstej śmietany

olej

sól i pieprz

Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, włożyć do garnka zalać 2 litrami wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, sól według upodobań. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokroić drobno cebulę i czosnek. Zeszklić na oleju. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Do garnka z miękkimi ziemniakami dodać cebulę z czosnkiem, boczek, żurek i majeranek. Wymieszać, zagotować, na koniec doprawić śmietaną, solą i pieprzem.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *