Dziś na stole wylądowała kultowa zalewajka – popularna zupa z regionu łódzkiego. Doczekała się wielu wersji i modyfikacji, a podstawowy wariant jest bardzo prosty, sycący, rozgrzewający i smaczny. Zalewajka to w najprostszej wersji ziemniaki pokrojone w kostkę zalane żurem. Jest to doskonały przykład na zupę do której potrzeba tak niewiele by osiągnąć tak dobry efekt końcowy. Polecam i życzę smacznego znad parującej, pachnącej zalewajki :)
Zalewajka
500 g ziemniaków
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
cebula
2 ząbki czosnku
½ l żurku
łyżeczka majeranku
200 g boczki wędzonego
3 łyżki gęstej śmietany
olej
sól i pieprz
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, włożyć do garnka zalać 2 litrami wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, sól według upodobań. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokroić drobno cebulę i czosnek. Zeszklić na oleju. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Do garnka z miękkimi ziemniakami dodać cebulę z czosnkiem, boczek, żurek i majeranek. Wymieszać, zagotować, na koniec doprawić śmietaną, solą i pieprzem.
Komentarze