#zupa tygodnia: zalewajka

5 października 2018, 13:52 | Kuchnia Zupy | 0
#zupa tygodnia: zalewajka

Dziś na stole wylądowała kultowa zalewajka – popularna zupa z regionu łódzkiego. Doczekała się wielu wersji i modyfikacji, a podstawowy wariant jest bardzo prosty, sycący, rozgrzewający i smaczny. Zalewajka to w najprostszej wersji ziemniaki pokrojone w kostkę zalane żurem. Jest to doskonały przykład na zupę do której potrzeba tak niewiele by osiągnąć tak dobry efekt końcowy. Polecam i życzę smacznego znad parującej, pachnącej zalewajki :)

Zalewajka

500 g ziemniaków

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

cebula

2 ząbki czosnku

½ l żurku

łyżeczka majeranku

200 g boczki wędzonego

3 łyżki gęstej śmietany

olej

sól i pieprz

Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, włożyć do garnka zalać 2 litrami wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, sól według upodobań. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokroić drobno cebulę i czosnek. Zeszklić na oleju. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Do garnka z miękkimi ziemniakami dodać cebulę z czosnkiem, boczek, żurek i majeranek. Wymieszać, zagotować, na koniec doprawić śmietaną, solą i pieprzem.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *