Ostatnio moje wegetariańskie dzieci zatęskniły za smakiem grochówki. Zadanie o tyle trudne, że treść tej klasycznej zupie nadają wędzone żeberka. Tu żeberka nie mogły się pojawić, jednak dodatek czosnku, majeranku i wędzonej papryki nadały grochówce wyrazistego charakteru z wędzonym posmakiem. Skromne ziołowe grzanki robię w domu często. W ten sposób wykorzystuję czerstwe pieczywo, które zmieniam w złociste, pysznie chrupiące kostki. Grzanki pasują do wielu zup. Podałam z grochówką, ale chętnie jemy je z zupą z soczewicy, z różnego rodzaju kremami, a nawet z pomidorówką zamiast makaronu.
Wegetariańska grochówka z ziołowymi grzankami
400 g połówek grochu łuskanego
liść laurowy
duża cebula
3 ząbki czosnku
3 marchewki
łyżka wędzonej papryki
łyżeczka majeranku
olej
sól
grzanki:
czerstwy chleb – ok. 8 kromek
łyżka ulubionych ziół
½ łyżeczki soli
pół szklanki oleju
- Groch umyć, zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia przełożyć do garnka, dodać liść laurowy i gotować do miękkości.
- Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek.
- Gdy cebula będzie szklista, dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażyć 5 minut.
- Zmniejszyć moc kuchenki do minimum, dodać paprykę, majeranek i sól. Całość smażyć jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
- Marchew z cebulą przełożyć do garnka z ugotowanym grochem. Gotować razem jeszcze 10 minut. Następnie wyłączyć kuchenkę, przykryć garnek pokrywką i zostawić na kilkanaście minut.
- Chleb na grzanki pokroić na plastry grubości 1 1/2 cm, a następnie w kostkę. Przełożyć na blachę.
- Połączyć zioła, sól i olej, polać grzanki, wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C z włączonym termoobiegiem i piec ok. 5-6 minut, pilnując, aby się nie przypaliły. Zupę podawać z grzankami
Komentarze
Pani Beato co ze sklepem? Spodobało mi się kilka nowości, ale co wybrałam, to brak w magazynie… czy te rzeczy będą jeszcze dostępne? Raczej się Pani rozwija czy zwija?🙂
Mam spodnie od Pani i to są najfajniejsze spodnie – 3 pary
A teraz żadnych spodni poza dresowymi nie widzę…
Wyprzedajemy kolekcję wiosenną i szykujemy się do lata. Okres przejściowy.
wygląda zachęcająco,
mam juz namoczony groch
dziś przetestuję ten przepis – to moja pierwsza grochówka 😀
Życzę smacznego :)