Bezglutenowe | Kuchnia | Sałatki | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

Sałatka z pieczonych buraków z sosem jogurtowo-musztardowym

Sałatka z pieczonych buraków to jedno z moich ulubionych dań wczesną wiosną. Wtedy, gdy mamy jeszcze tak niewielki wybór warzyw i owoców, właśnie warzywa korzeniowe stanowią doskonałą bazę do pysznych kompozycji nie tylko na wielkanocnym stole, ale też w codziennej diecie. Warto poświęcić im nieco uwagi, bo bywają niedoceniane. Wszyscy chyba uwielbiamy tradycyjną sałatkę jarzynową, która jest obowiązkowym elementem w wielkanocnym menu. Proponuję poza tą klasyczną sałatką przygotowanie sałatki z pieczonych buraków. Buraki upieczone w skórce mają cudownie delikatny, skoncentrowany smak. Dla kontrastu dodaję wyrazistą w smaku fetę, chrupiącą cebulkę i prażone orzechy. Prażąc orzechy na suchej patelni, trzeba bardzo uważać, żeby ich zanadto nie zrumienić, gdyż staną się gorzkie i niesmaczne. Do sałatki przygotowuję genialnie prosty i niesamowicie smaczny sos jogurtowo-musztardowy, do którego używam jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. Dzięki temu, że jogurt jest wyjątkowo gęsty, mój sos ma doskonałą aksamitną konsystencję, na której mi zależy.

Sałatka z pieczonych buraków z sosem jogurtowo-musztardowym

3 buraki średniej wielkości

100 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma

ząbek czosnku

½ łyżeczki soli

łyżka musztardy

łyżka majonezu

łyżeczka soku z cytryny

świeżo mielony pieprz

150 g fety

czerwona cebula

100 g orzechów włoskich łuskanych

Buraki dokładnie umyć, położyć na ruszcie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przy włączonej funkcji góra dół ok. 40 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Zostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. W moździerzu rozgnieść czosnek z solą. Dodać musztardę, majonez, sok z cytryny, pieprz oraz jogurt Naturalny Gęsty Bakoma. Wymieszać do momentu, aż składniki się połączą i powstanie gładki, aksamitny sos.

Fetę pokroić w kostkę, cebulę w cienkie plasterki. Orzechy uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Na półmisku lub talerzach ułożyć plastry buraka, cebulę i fetę. Posypać orzechami i polać sosem. Sałatkę podawać od razu, udekorowaną świeżymi ziołami.

Wpis powstał we współpracy z marką Bakoma

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *