Sałatka z pieczonych buraków to jedno z moich ulubionych dań wczesną wiosną. Wtedy, gdy mamy jeszcze tak niewielki wybór warzyw i owoców, właśnie warzywa korzeniowe stanowią doskonałą bazę do pysznych kompozycji nie tylko na wielkanocnym stole, ale też w codziennej diecie. Warto poświęcić im nieco uwagi, bo bywają niedoceniane. Wszyscy chyba uwielbiamy tradycyjną sałatkę jarzynową, która jest obowiązkowym elementem w wielkanocnym menu. Proponuję poza tą klasyczną sałatką przygotowanie sałatki z pieczonych buraków. Buraki upieczone w skórce mają cudownie delikatny, skoncentrowany smak. Dla kontrastu dodaję wyrazistą w smaku fetę, chrupiącą cebulkę i prażone orzechy. Prażąc orzechy na suchej patelni, trzeba bardzo uważać, żeby ich zanadto nie zrumienić, gdyż staną się gorzkie i niesmaczne. Do sałatki przygotowuję genialnie prosty i niesamowicie smaczny sos jogurtowo-musztardowy, do którego używam jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. Dzięki temu, że jogurt jest wyjątkowo gęsty, mój sos ma doskonałą aksamitną konsystencję, na której mi zależy.
Sałatka z pieczonych buraków z sosem jogurtowo-musztardowym
3 buraki średniej wielkości
100 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
łyżka musztardy
łyżka majonezu
łyżeczka soku z cytryny
świeżo mielony pieprz
150 g fety
czerwona cebula
100 g orzechów włoskich łuskanych
Buraki dokładnie umyć, położyć na ruszcie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przy włączonej funkcji góra dół ok. 40 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Zostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. W moździerzu rozgnieść czosnek z solą. Dodać musztardę, majonez, sok z cytryny, pieprz oraz jogurt Naturalny Gęsty Bakoma. Wymieszać do momentu, aż składniki się połączą i powstanie gładki, aksamitny sos.
Fetę pokroić w kostkę, cebulę w cienkie plasterki. Orzechy uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Na półmisku lub talerzach ułożyć plastry buraka, cebulę i fetę. Posypać orzechami i polać sosem. Sałatkę podawać od razu, udekorowaną świeżymi ziołami.
Komentarze
Wygląda pysznie :-)
Aniu, pyszna jest ta sałatka i tyle :) Warto zrobić bo i wygląda i smakuje super.
Monika zrobisz mi? ❤️
Monika zrób jej!
Dzięki wielkie za te przepis, szukałam właśnie czegoś z buraków… aaa i niedawno zrobiłam Twój wege pasztet z soczewicy- cud miód pycha ;)
A jak zrobić sos jogurtowy musztardowy?
Genialny smak!!!