baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Kuchnia | Święta | Wielkanoc

Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)

Lekki, delikatny w smaku kokosowy sernik na zimno wzbogaciłam wyraźną cytrusową nutą, która działa przyjemnie orzeźwiająco. Tym razem przygotowałam ten wiosenny deser w wersji bez laktozy. Oferta produktów bez laktozy wciąż się powiększa i można już bez problemu namierzyć i dobry twaróg i jogurt, dla potrzebujących także śmietanę, mleko i masło oraz niektóre rodzaje serów. To dobra wiadomość dla osób, którym z laktozą nie po drodze.

Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)

[przepis]

Na tortownicę o średnicy 24 cm

warstwa serowa:

4 łyżeczki żelatyny

kg sera białego tłustego (bez laktozy)

300 ml jogurtu naturalnego (bez laktozy)

100 g cukru drobnego

opakowanie cukru waniliowego

łyżeczka skórki otartej z limonki

2 łyżki wiórków kokosowych

do dekoracji: jajka czekoladowe

[/przepis]

  1. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dokładnie rozpuścić.
  2. Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką limonki na gładką jednolitą masę pozbawioną grudek.
  3. Dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, następnie połączyć pozostały ser z żelatyną.
  4. Dodać wiórki, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki. Przed podaniem ozdobić jajkami.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *