Lekki, delikatny w smaku kokosowy sernik na zimno wzbogaciłam wyraźną cytrusową nutą, która działa przyjemnie orzeźwiająco. Tym razem przygotowałam ten wiosenny deser w wersji bez laktozy. Oferta produktów bez laktozy wciąż się powiększa i można już bez problemu namierzyć i dobry twaróg i jogurt, dla potrzebujących także śmietanę, mleko i masło oraz niektóre rodzaje serów. To dobra wiadomość dla osób, którym z laktozą nie po drodze.
Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)
[przepis]
Na tortownicę o średnicy 24 cm
warstwa serowa:
4 łyżeczki żelatyny
kg sera białego tłustego (bez laktozy)
300 ml jogurtu naturalnego (bez laktozy)
100 g cukru drobnego
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka skórki otartej z limonki
2 łyżki wiórków kokosowych
do dekoracji: jajka czekoladowe
[/przepis]
- Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dokładnie rozpuścić.
- Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką limonki na gładką jednolitą masę pozbawioną grudek.
- Dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, następnie połączyć pozostały ser z żelatyną.
- Dodać wiórki, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki. Przed podaniem ozdobić jajkami.
Komentarze