#retro gotowanie: Jeżyki z płatków owsianych

4 stycznia 2017, 11:28 | Ciasta i ciasteczka Dla dzieci Kuchnia | 35
#retro gotowanie: Jeżyki z płatków owsianych

Jeżyki z płatków owsianych kojarzą mi się z czasami totalnej beztroski. Pamiętam prywatki z lat szkolnych, na których królowały takie właśnie niewielkie kulki czekoladowo owsiane. Pyszne i proste w przygotowaniu. Moje dzieci doceniły ten smak :) To super pomysł na imprezową przegryzkę na wszelkie karnawałowe towarzyskie spotkania. Do moich kulek dodałam nieco miodu, dzięki czemu pięknie lśnią i mają wyjątkowy smak.

Jeżyki z płatków owsianych

100 g masła

100 g cukru

4 łyżki miodu

4 łyżki kakao

150 g płatków owsianych

  1. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, cukier, miód i kakao.
  2. Gdy składniki się połączą, zdjąć garnek z ognia, dosypać płatki i dokładnie wymieszać.
  3. Przy pomocy dwóch łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać do ostygnięcia na nieprzywierającym papierze do pieczenia.
  4. Gdy lekko przestygną można dodatkowo je uformować i zostawić do całkowitego zastygnięcia.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

35 odpowiedzi na “#retro gotowanie: Jeżyki z płatków owsianych”

  1. Beata Nowik pisze:

    Blok czekoladowy najlepszy , smak dzieciństwa :) ma może Pani jakiś sprawdzony przepis?

  2. A czy to się nie robiło z ryżu preparowanego!?

  3. Sliwki w boczku i zapiekanki z pieczarkami :D

  4. U mnie się z tego wszystkiego robiło (i robi) tylko sałatkę. Ze słodkości były na zmianę szarlotka i sernik, drożdżowe albo jakaś ucierana babka. Takie łakocie ^ znam tylko ze szkoły, z ZPT i jakichś wieczorków (zwłaszcza szyszki i takie kulki ze zmielonych herbatników) :)

  5. pamiętam i robię czasem, bo dzieci lubią i zdrowsze, niż sklepowe batoniki :)

  6. Jeżyki? Toż to szyszki ;) Mój mąż uwielbia i nadal od czasu do czasu robimy.

  7. Anna Ło pisze:

    Szyszki pojawiły się u nas na Święta Wspomnienie dzieciństwa

  8. U nas w domu wafle i blok muszą być, inaczej święta nie są ważne…

  9. Super są zwłaszcza te z płatkami kukurydzianymi

  10. Szyszki z ryzu i oczywiscie czekolada z mleka w proszku

  11. Uwielbiam takie kulki czy tez ciasteczka jak to u mnie w domu bywało

  12. Marlena Jacek pisze:

    a kartofelki marcepanowe kto pamięta ?

  13. Anna Pedro pisze:

    Pamiętam dobrze Beatko, uwielbiałam je i mam nadzieje zrobić je ponownie dzięki Tobie

  14. Blooooooook czekoooo loveeeeeee!!!! ;)

  15. US Ania pisze:

    Tak, smak dzieciństwa, było święto jak mama robiła :)

  16. Franka pisze:

    mi nie kojarzą się tylko z dzieciństwem. cały czs je robimy. urozmaicamy tylko dodatkiem orzechów , migdałów, żurawinką na co przyjdzie ochota. a ten połysk teraz wprowadzę :-)

  17. Szyszki z krówek i ryżu preparowanego

  18. I taki biały blok śmietankowy z zatopionymi w środku galaretkami kolorowymi :)

  19. Ela Loska pisze:

    Chcę przepis na to

  20. Fajne zrobię ale masło można chyba zastąpić olejem kokosowym

  21. Oj robiło się takie jeżyki. Pamiętam też biszkopt w polewie czekoladowej z wiórkami kokosowymi.

  22. Domek z Lnu pisze:

    Pozdrawiam w Nowym Roku !!

  23. Agata Wojtal pisze:

    Gotowe menu na imprezę w stylu PRL :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *