Racuchy drożdżowe – moje dzieci je uwielbiają. Ja też je uwielbiam i pamiętam, jak zajadałam się nimi na wakacjach u babci. Są puszyste, lekko słodkie i bardzo, bardzo smaczne, szczególnie takie prosto z patelni. Najczęściej zajadamy je posypane cukrem pudrem.
Doskonale smakują też ze śmietaną i owocami. Po spożyciu konieczny długi spacer lub rowerowa wycieczka ;)
Racuchy drożdżowe
przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję.
[przepis]
15 g drożdży
50 g cukru
240 ml mleka
250 g mąki
2 jajka
30 g masła
olej do smażenia
[/przepis]
- Drożdże rozkruszyć z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki.
- Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier.
- Do piany dodać kolejno żółtka.
- Do podrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, stopione masło, oraz masę jajeczną.
- Wymieszać ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być niezbyt gęste.
- Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć niewielkie racuchy z obu stron na średnim ogniu.
- Po zdjęciu z patelni odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego :)
Komentarze
Ale i tak są najlepsze! :P
Ale to jak się zje kilka to od razu nikt nie przytyje
Najlepsze
…tuczące !! …ale pyszne !!
Jak zobaczyłam ten post to od razu uśmiech:) ponieważ będę dzisiaj smażyć racuchy. Mam przepis babci, ale nie różni się niczym od tego z posu.
Wszystkim racuchomaniakom życzę znacznego
<3
Kazdy chetnie zje !
Szkoda, że nie jest napisane kiedy dodać mleko… Przez to w cieście zrobiły mi się okropne grudy :(