Znam sporo osób, które z zasady nie tykają kaszy jaglanej. Nie lubią, nie chcą nawet spróbować, no kasza jaglana jest do kitu i tyle. A jednak w klimacie, w którym żyjemy, przychodzi taka pora, kiedy organizmowi niezbędna jest doraźna pomoc w budowaniu odporności. I kasza jaglana jest doskonałym produktem, który w tym pomaga.
Jestem pewna, że taka wersja jaglanki, która bardziej niż kaszę przypomina pyszny budyń waniliowy, będzie doskonałą propozycją na dobry start w nowy dzień. Gładki, delikatnie słodki krem podaję z solidną łyżką dżemu Łowicz 100% z owoców Dzika Róża.
To nowość w mojej ulubionej serii 100% z owoców od Łowicza i pierwszy na rynku dżem z funkcją prozdrowotną, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. W składzie mamy 47% dzikiej róży, która zawiera dużą dawkę witaminy C. Zamiast białego cukru do słodzenia użyto zagęszczonego soku jabłkowego. Konsystencja jest gładka, smak przyjemnie zrównoważony. Świetny dodatek właśnie do takiej delikatnej jaglanki, ale też do naleśników, placuszków lub jako nadzienie do ciasta drożdżowego. Pyszna sprawa!
Kremowa jaglanka z prażonymi orzechami i Łowicz 100% z owoców Dzika Róża
[przepis]
200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
200 ml mleka kokosowego z puszki
laska wanilii
2 łyżki syropu klonowego
dodatkowo:
2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców Dzika Róża
30 g orzechów laskowych
30 g płatków migdałowych
[/przepis]
- Kaszę rozluźnić widelcem. Przełożyć do garnka.
- Wlać mleko i ok. 100 ml wody.
- Dodać rozkrojoną wzdłuż wanilię.
- Podgrzewać na małym ogniu ok. 15 minut, aż kasza z dodatkami się „rozklei”.
- Następnie zmiksować całość z dodatkiem syropu.
- Całość przełożyć do miseczek.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni.
- Obrać z brązowej osłonki, grubo posiekać.
- Płatki migdałowe również uprażyć, uważając, żeby ich nie przypalić.
- Posypać jaglankę orzechami, dodać po sporej łyżce dżemu Łowicz 100% z owoców z dzikiej róży i zajadać na zdrowie ;)
Wpis powstał we współpracy z marką Łowicz.
Komentarze
Wspaniały przepis :-) na pewno skorzystam!
Bardzo polecam ten sposób na jaglankę. Pychota!
Ooooo i jest dżem! :) wypróbuję
Mmmm pycha ♥
Dzika Róża!
Dzika róża :-) My uwielbiamy rokitnik i czarny bez z tej serii. Pycha :-)
A składy dzemow równie ładne?
No właśnie?;-)
Paulina Ber niestety nie. Tu oprócz dodanego soku jabłkowego i cytrynowego zagęszczonego sa cukry owocowe.
I nie jest to sam rokitnik, bez czy róża ale duży dodatek musu jabłkowego w nich jest.
No ale cukry owocowe to źle?
uwielbiam wszystko co z dziką różą :)
Kasza jaglana jest dobra na wszystko :)
My też uwielbiamy kaszę jaglaną, a przyrządzamy ją tak: http://bit.ly/2erIdxQ
Za kaszą jaglaną nie przepadam, ale za dziką różą i czarnym bzem baaaardzo!
Właśnie zjadłam owsiankę i tak sobie myślę, że następna do spróbowania będzie jaglanka, której nigdy jeszcze nie jadłam. Powiedz mi tylko Beatko,na ile porcji wychodzi ten przepis? Myślę o konkretnej porcji śniadaniowej, która mnie nasyci na 3h ;-)))
Miłego dnia życzę :-)
Dzień bez jaglanki to dzień stracony! To zasada mojej dwulatki, mam nadzieję, że będzie się jej trzymać ;)
zapisane do zrobienia, jeno muszę te dżemy znaleźć
Ale fajne, raczej nie jem dżemów kupnych ale ten mnie naprawdę zainteresował, nie wiedziałam że Łowicz ma w swojej ofercie taki dżem, patrzyłam na skład, jak dla mnie super, przydatny wpis reklamowy:)) mam pytanie, jakiego blendera używasz żeby uzyskać taką konsystencję?
I to jest 100% z rokitnika?
Już chciałam robić, ale mleko kokosowe :( Nie przechodzi mi przez gardło :( Można zastąpić krowim albo sojowym?
Tak :)
Zmiksowanie jaglanki -genialne sama na to nie wpadłam. To uczyni ją bardziej przyswajalną dla moich dzieci. Ja gotuję jaglankę na wodzie bo mleka nie możemy używać. Mam smaczną i zdrową wodę z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją więc na niej gotuję wszystko co gotowania wymaga.
http://fitaqua.pl/produkt/filtr-molekularny-ro7/ taki właśnie jest mój filtr.