Baza tortu to ulubione przez moje dzieciaki ciasto czekoladowe z buraków. Jest super proste do upieczenia, ma głęboki czekoladowy smak i świetną, wilgotną konsystencję, więc nie trzeba go już niczym nasączać. Krem to klasyk – bita śmietana z odrobiną cukru i serkiem Mascarpone. Do zabarwienia tortu użyłam barwnika spożywczego w proszku. Rozpuściłam go w odrobinie wody i dodałam do kremu.
Barwiąc krem uważaj, aby nie przesadzić z kolorem. Dlatego dodajemy barwnik stopniowo, sprawdzając, czy osiągnięty efekt to jest to, o co chodziło. Wierzch polałam roztopioną gorzką czekoladą i to wszystko. Tort łatwo się kroi no i przede wszystkim robi ogromne wrażenie na wszystkich znanych mi dzieciakach ;)
Prosty tort czekoladowy na Halloween
[przepis]
Na tortownicę o średnicy 21 cm
ciasto z buraków według tego przepisu
500 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
500 g serka Marscapone
½ łyżeczki pomarańczowego barwnika spożywczego
300 g gorzkiej czekolady 70%
[/przepis]
- Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekroić na pół.
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Dodać serek i ubijać jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
- Barwnik rozpuścić w odrobinie wody i zabarwić nim krem.
- Ciasto przełożyć kremem. Resztę rozsmarować na torcie.
- Czekoladę rozpuścić i polać nią wierz tortu.
Komentarze