Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Hallowen | Kuchnia

Prosty tort czekoladowy na Halloween

Baza tortu to ulubione przez moje dzieciaki ciasto czekoladowe z buraków. Jest super proste do upieczenia, ma głęboki czekoladowy smak i świetną, wilgotną konsystencję, więc nie trzeba go już niczym nasączać. Krem to klasyk – bita śmietana z odrobiną cukru i serkiem Mascarpone. Do zabarwienia tortu użyłam barwnika spożywczego w proszku. Rozpuściłam go w odrobinie wody i dodałam do kremu.

Barwiąc krem uważaj, aby nie przesadzić z kolorem. Dlatego dodajemy barwnik stopniowo, sprawdzając, czy osiągnięty efekt to jest to, o co chodziło. Wierzch polałam roztopioną gorzką czekoladą i to wszystko. Tort łatwo się kroi no i przede wszystkim robi ogromne wrażenie na wszystkich znanych mi dzieciakach ;) 

Prosty tort czekoladowy na Halloween

[przepis]

Na tortownicę o średnicy 21 cm

ciasto z buraków według tego przepisu

500 ml śmietanki kremówki

3 łyżki cukru pudru

łyżka cukru waniliowego

500 g serka Marscapone

½ łyżeczki pomarańczowego barwnika spożywczego

300 g gorzkiej czekolady 70%

[/przepis]

  1. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekroić na pół.
  2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  3. Dodać serek i ubijać jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
  4. Barwnik rozpuścić w odrobinie wody i zabarwić nim krem.
  5. Ciasto przełożyć kremem. Resztę rozsmarować na torcie.
  6. Czekoladę rozpuścić i polać nią wierz tortu.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *