Kategoria: Dzieci
Temat mi bliski nie tylko teoretycznie. Piszę książki, poradniki, artykuły, prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci. Jestem mamą i wyciągam z tego wnioski.
Przyjęcie pirackie. Jak się do tego zabrać?
Z prawdziwymi wilkami morskimi nie ma żartów. To ludzie o nerwach ze stali i bicepsach z kamienia. Do spotkania z nimi lepiej przygotować się bardzo dokładnie. Zadają podchwytliwe pytania, nie znają strachu i mają wilczy apetyt. Opaski na oczach i tatuaże wzbudzają słuszny strach. Mapy muszą być dokładne, a skarb prawdziwy, inaczej pojawią się kłopoty…… Czytaj dalej Przyjęcie pirackie. Jak się do tego zabrać?
Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym
Domowy budyń na bazie mąki kukurydzianej. Z miodem i pysznym musem truskawkowym, to jest to, czego mi trzeba. Podwieczorek przedszkolaka kręci mnie dzisiaj bardzo, na przekór paskudnej pogodzie, a może właśnie dlatego. Widzicie te czarne kropeczki? Jak ja je lubię! Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym Budyń: 500 ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki… Czytaj dalej Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym
Dziecko na pokładzie. Poradnik podróżnika
Latamy. Dużo latamy całą rodziną. Dwoje dorosłych plus trzy bardzo nieletnie panienki z całą górą kolorowych tobołów na lotnisku? To prawdopodobnie my. Niemowlę i spółka Nasze dziewczyny zaczynały podniebne podróże w wieku kilku miesięcy. Jak się do tego przygotowywałam? Dobrze, przyznam się. Pierwszy lot z pięciomiesięczną Lubką był dla mnie sporym stresem. Lot z… Czytaj dalej Dziecko na pokładzie. Poradnik podróżnika
Przyjęcie dla dzieci – Kowboje i Indianie
Czasem mniej znaczy więcej. Kilka patyków, sznurek, kolorowe szmatki i trochę zapału. Pomysł na dziecięce przyjęcie bez wynajmowania sali i drogich akcesoriów. Zamiast drogich prezentów – zabawa dla całej rodziny. Jutro Dzień Dziecka, ale taką zabawę można równie dobrze zorganizować zupełnie bez okazji. Spójrzcie, jakie to proste. • Co się przyda Farby do malowania twarzy.… Czytaj dalej Przyjęcie dla dzieci – Kowboje i Indianie
Owocowe lody bez cukru. Gotowe od ręki!
Po prostu zróbcie to. Dwa składniki, dwie minuty roboty i od razu gotowe do jedzenia. Genialny w swojej prostocie przepis daje wiele możliwości modyfikacji. Podstawa to banan, dojrzały słodki banan. Do tego mrożone owoce – tu borówki, ale mogą być truskawki, maliny, porzeczki w dowolnej odmianie, jeżyny. Można je łączyć w różne kompozycje lub… Czytaj dalej Owocowe lody bez cukru. Gotowe od ręki!
Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.
Są pyszne! Brokułowe gofry z dodatkiem wiejskiego twarogu były hitem pikniku rodzinnego w szkole naszych dzieci. Z moimi dzielnymi współtowarzyszkami upiekłyśmy ich około setki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Przepis dostałam jako gratis do kosmicznych gofrownic KitchenAid. Vivamix, polski dystrybutor sprzętów tej marki wspiera nas od lat i użycza swojego sprzętu na różne nasze… Czytaj dalej Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.
Białe przyjęcie – Komunia w domu, jak się do tego zabrać.
Komunia w domu, czy w lokalu to częsty dylemat, gdy zbliża się czas majowych białych przyjęć. Nas także, już po raz trzeci czeka to wyjątkowe wydarzenie, dlatego postanowiłam zmierzyć się z tematem. Do sprawy podchodzę zdroworozsądkowo, staram się nie ulec panice. Całe przyjęcie przygotowuję sama, bez zewnętrznej firmy. O pomoc poprosiłam moją mamę i bliską… Czytaj dalej Białe przyjęcie – Komunia w domu, jak się do tego zabrać.
Szkolne warzywniki. Czas zakasać rękawy!
Slowfoodowa akcja szkolnych warzywników ruszyła! Takie projekty nam się podobają. Takie projekty podziwiamy na świecie i postanowiliśmy realizować je także na własnym podwórku (właściwie na podwórku szkoły naszych dzieci). Pomysł jest prosty: drewniane skrzynie wypełnione ziemią, osobne dla każdej klasy. Razem z dziećmi je montujemy, wypełniamy obornikiem i ziemią, obsiewamy i obsadzamy. Koszt ogródka dla… Czytaj dalej Szkolne warzywniki. Czas zakasać rękawy!
Truskawkowy deser zamknięty w słoiku. Na majówkę!
Zdrowe i pyszne. To wiadomo. Zamiast śmieciowych przekąsek, kolorowy, pachnący deser zamknięty w słoiczku. Bez obaw można go włożyć do piknikowego koszyka. Jestem pewna, że sami stworzycie swoje ulubione smaki i zabierzecie na majówkę. W słoiku. Miłej zabawy! Deser w słoiczku 100 g płatków owsianych 6 łyżek miodu 100 g truskawek 150 ml… Czytaj dalej Truskawkowy deser zamknięty w słoiku. Na majówkę!
Cynamonowe placuszki z marynowanym melonem
Proste wybory okazują się czasem najwłaściwsze, zgodzicie się ze mną? Leniwy wiosenny poranek i cynamonowe placuszki do przygotowania w kilka minut, to wybór doskonały. Na dobry początek dnia. Cynamonowe placuszki z marynowanym melonem Cynamonowe placuszki 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki mielonego cynamonu 150 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru… Czytaj dalej Cynamonowe placuszki z marynowanym melonem
Świąteczne kartki z jajem:)
Wielkanoc depcze nam po piętach, ale spokojnie moi drodzy, damy radę. Będzie słonecznie, rodzinnie i bez pośpiechu. Taki mamy plan, prawda? Więc zamiast pucować okna (po co, skoro co chwilę zalewa je deszcz), proponuję relaksujące zajęcia „świetlicowe”. Świąteczne kartki z wykorzystaniem kolorowych taśm są dziecinne proste do wykonania. Te na zdjęciach zaprojektowała i zrobiła moja… Czytaj dalej Świąteczne kartki z jajem:)
Pasta z soczewicy. Pyszna!
Czy soczewica może mnie jeszcze zaskoczyć? Nie martwcie się, nie zacznę sentymentalnych wywodów na temat czerwonych ziarenek. Sprawa była prosta. Potrzebowałam pasty. Wyrazistej, łatwej i smacznej. Soczewica jest świetną bazą. Dodałam do niej podduszoną marchewkę z dodatkiem czosnku i curry oraz podduszony na wolnym ogniu słodkawy por. Wyszło pysznie! Pasta z soczewicy 200 g soczewicy… Czytaj dalej Pasta z soczewicy. Pyszna!
Bułeczki i spółka. Zapraszam na warsztaty!
Chcę Was zaprosić na wyjątkowe wydarzenie organizowane przez Warszawskie Convivium Slow Food. Przygotowujemy Kulinarną Akcję Bezpośrednią, Warsztaty gotowania dla dzieci, Kiermasz produktów regionalnych, Pokaz kulinarny Artura Moroza oraz koncert zespołu Jagny Knittel, które to atrakcje uświetnią FINAŁ KONKURSU KULINARNEGO „TRADYCYJNE PRODUKTY – NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA”realizowanego przez Slow Food i Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej W… Czytaj dalej Bułeczki i spółka. Zapraszam na warsztaty!
Marchewkowa zupa krem
Po wczorajszej zajawce z kubkami, nie pozostaje mi nic innego, jak wypełnić je gorącą i delikatną zupą, w obłędnie pomarańczowym kolorze. To przepis mojej teściowej, ja dodałam mu nieco wyrazu mieszanką przypraw podgrzaną na oleju. Marchewkowa zupa krem 400 g marchwi 1 niewielki por 1 l bulionu 100 g topionego serka 2 łyżki masła 4… Czytaj dalej Marchewkowa zupa krem
Fit deser z kiełkami pszenicy.
Mój trawnik po niedawnych roztopach przedstawia obraz nędzy i rozpaczy, ale ja spoglądam z radością w pierwsze słoneczne przebłyski i czekam, czekam z niecierpliwością na wiosenny cud. Dziś błyskawiczna i zdrowa przekąska z kiełkami pszenicy i jogurtem. Zajadam ją rano, a moje dziewczynki dostają często taki deser po powrocie ze szkoły. Pomysł jest tak prosty,… Czytaj dalej Fit deser z kiełkami pszenicy.
Ciasteczka cytrynowe z oliwą z oliwek
Gdy brakuje mi słońca i dopada zimowa melancholia, ratują mnie cytryny. Lubię zapach cytrynowej skórki i jej radosny kolor. Jeśli do tego dodam płynne złoto w postaci oliwy z oliwek, mam gotową receptę na zimowe smutki, które dopadają znienacka i nie chcą puścić. Ciekawa jestem jakie są Wasze sprawdzone sposoby na melancholię? Na ciasteczka z… Czytaj dalej Ciasteczka cytrynowe z oliwą z oliwek
Herbaciane drinki – czy to może się udać?
Co pijecie w karnawale? Mam kilka ulubionych drinków z kroplą alkoholu, ale piję je okazjonalnie, od wielkiego dzwonu. Przyczyn jest kilka – po pierwsze to bardzo kaloryczne bestie, po drugie, preferuję dobre wytrawne wino od złożonych smaków kolorowych drinków z parasolką. No, ale przecież w karnawale bawią się też nasze dzieci. W każdym razie tak… Czytaj dalej Herbaciane drinki – czy to może się udać?