Kategoria: Dzieci
Temat mi bliski nie tylko teoretycznie. Piszę książki, poradniki, artykuły, prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci. Jestem mamą i wyciągam z tego wnioski.
Muffinki z żurawiną
Lubię ten rodzaj nieskomplikowanych wypieków, jakimi są muffiny. Nie oczekujesz po nich zbyt wiele, ale zazwyczaj miło Cię zaskakują. Piekę je dla moich dzieci, które wracają ze swoich placówek wychowawczych naprawdę późno. Proces odbierania i przywożenia do domu jest u nas długi i dość złożony, więc samochód zamienia się w coś w rodzaju bufetu, w którym dziewczynki… Czytaj dalej Muffinki z żurawiną
Scones. W sam raz na niedzielny poranek
Tak sobie pomyślałam, że przyda się na niedzielny poranek przepis łatwy, prosty i przyjemny. Lubię niedzielne poranki, w przeciwieństwie do niedzielnych wieczorów, kiedy to podstępne macki poniedziałkowych obowiązków powoli zaciskają się na mojej szyi. Zabrzmiało złowieszczo i dość kiczowato, ale myślę, że większość z Was rozumie, co mam na myśli. Wróćmy jednak do poranków. Snucie się… Czytaj dalej Scones. W sam raz na niedzielny poranek
Slowfoodowe warsztaty kulinarne – fotorelacja
Pogoda i humory dopisały, dzieciaki też. Zakasaliśmy rękawy, umyliśmy ręce i do roboty! Było o ziarnach, o zdrowych pastach do kanapek, o pomidorach smutnych i wesołych. Były talerze, które trzeba było wypełnić wartościowymi i bezwartościowymi produktami, magicznie kolorowe napoje z cudownie pachnących owoców, zdrowe naleśniki z pysznymi dodatkami. Były oczywiście bułeczki na zakwasie. Wyrabialiśmy je… Czytaj dalej Slowfoodowe warsztaty kulinarne – fotorelacja
Zupa z dyni
Macie ochotę na zupę? Dziś dyniowa. Prosta, pyszna, pachnąca tymiankiem i gałką. Potrzebne będzie: 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę 4 ziemniaki 2 niewielkie pory 100 g masła 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku gałka muszkatołowa sól świeżo mielony pieprz Pora oczyścić, pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę… Czytaj dalej Zupa z dyni
Bułeczki na zakwasie. Zaproszenie na slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci.
Uwaga, ogłoszenie! Chcę Was zaprosić do Warszawy, na slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci, podczas których lokalni działacze Slow Food wprowadzą dzieci w świat smaków i zapachów. Będzie okazja do zabaw i gier kulinarnych, posłuchania opowieści o historii różnych produktów oraz wspólnego przyrządzania smacznych i zdrowych potraw. Wśród prowadzących warsztaty są między innymi Barbara i Piotr… Czytaj dalej Bułeczki na zakwasie. Zaproszenie na slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci.
Placuszki z cukinii. Błyskawiczne
Dziś błyskawiczny przepis na błyskawiczne letnie danie. Złociste, chrupiące, zdecydowane w smaku, dzięki sporej dawce cebuli. Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym 1 spora cukinia (ok. 300g) 1 duża lub dwie mniejsze cebule 2 jajka 3 łyżki mąki sól olej do smażenia na sos: 250 ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku szczypta soli kilka listków… Czytaj dalej Placuszki z cukinii. Błyskawiczne
Dzieciaki do kuchni! Pizza bardzo prosta
Muszę przyznać, że wolne dni są dla naszej rodziny pretekstem do podjadania. Zanim to jednak nastąpi, gotujemy. Razem. Uwierzcie mi, to naprawdę fajna zabawa. Trzeba jednak spełnić dwa podstawowe warunki: wybrać potrawę, którą lubicie wszyscy i nie przejmować się bałaganem. W moim przypadku trochę czasu zajęło mi zaakceptowanie tego drugiego warunku. W końcu jednak nauczyłam… Czytaj dalej Dzieciaki do kuchni! Pizza bardzo prosta
Placuszki z borówkami. Od serca.
Są słodkie, puszyste, lekko chrupiące i koszmarnie tuczące. Są chętni? Ja nie mogłam się od nich oderwać… Placuszki z borówkami 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 3/4 mleka 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 1/2 szklanki borówek amerykańskich (lub innych owoców jagodowych) tłuszcz do smażenia Mąkę wymieszać z proszkiem… Czytaj dalej Placuszki z borówkami. Od serca.
Niezła babeczka.
W sezonie letnim w Lawendowym Domu praca wre jak w mrowisku. Wykorzystujemy piękną pogodę na plenerowe sesje, a bogactwo warzywno-owocowe, inspiruje do coraz to nowych poczynań. Tym razem w „obróbce” mamy czereśnie. Przepis na babeczki znajdziecie tutaj. Użyłam małych papilotek, do każdej nalałam łyżeczkę ciasta i włożyłam czereśnię z ogonkiem. A jak Wam się znudzą czereśnie… Czytaj dalej Niezła babeczka.
Placuszki z truskawkami. Na kefirze.
W starej, cynowej miednicy moje dziewczynki hodują truskawki. Nie trzeba mieć wielkiego ogrodu. Własna hodowla truskawek udaje się nawet w zwykłej misce na balkonie. To jeden z pomysłów, który wykorzystam w kolejnej książce, nad którą pracuję. Niebawem pokażę Wam, co jeszcze wyrosło nam w różnych nietypowych naczyniach i co z tego wynikło… Po ulewach nastało… Czytaj dalej Placuszki z truskawkami. Na kefirze.
Placki z kwiatów czarnego bzu.
Po bez marsz! Zaraz zacznie przekwitać i trzeba będzie znowu czekać cały rok. Placki z kwiatów czarnego bzu Na 15 placków potrzebne będzie: 15 kwiatów czarnego bzu 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Składniki na ciasto zmiksować. Powinno być… Czytaj dalej Placki z kwiatów czarnego bzu.
Portugalskie igraszki z figą
Figi wzbudzają we mnie silne emocje. Można powiedzieć, że w pewnym sensie rządzą moim życiem. Pociągają mnie rejony obrośnięte figowymi drzewami, a wakacyjne wyjazdy planuję w okresie dojrzewania tych boskich owoców. W pozostałym okresie raczę się figami suszonymi, figami w syropie, konfiturami figowymi i innymi wymysłami. Jednym z nich dzielę się z Wami dzisiaj –… Czytaj dalej Portugalskie igraszki z figą
Wszystko czerwone… Sorbet truskawkowy
Niezwykle utalentowana kobieta obdarowała mnie czymś wyjątkowym. Piękna czerwona broszka w białe grochy, z elementami tiulu to kwintesencja tego, co uwielbiam. Gdy listonosz dostarczył mi paczkę stało się coś niezwykłego – po wielu mrocznych dniach zza chmur wyszło słońce. Dziękuję Flora! A na deser proponuję czerwony sorbet truskawkowy z miodem i miętą. 300 g truskawek… Czytaj dalej Wszystko czerwone… Sorbet truskawkowy
- Ciasta i ciasteczka | ciasteczka maślane | ciastka | Dieta | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Wychowanie
Słodki dzień. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami.
Mleko matki – pierwszy pokarm dziecka. Słodki smak towarzyszy nam od pierwszych chwil życia. Sięgamy po słodkie, by poprawić sobie nastrój, gdy nam zimno, źle. Subtelna słodycz dojrzałej gruszki, suszonych śliwek, lipowego miodu wypierana jest coraz zuchwalej przez agresywną słodycz kolorowych napojów i cukierków w ostrych kolorach. Moja najstarsza córka nie znała smaku syntetycznych słodkości… Czytaj dalej Słodki dzień. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami.
Tea time. Babeczki waniliowe.
Jeśli herbatka, to wyborowym towarzystwie i pięknej oprawie. W kropki i kratkę, w błękitach i żółciach. Do herbatki babeczki. Waniliowe. Na babeczki potrzeba: 125 g mąki 125 g miękkiego masła 125 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 łyżek mleka Mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, masło, cukier… Czytaj dalej Tea time. Babeczki waniliowe.