Desery | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy

Herbaciane drinki – czy to może się udać?

Co pijecie w karnawale? Mam kilka ulubionych drinków z kroplą alkoholu, ale piję je okazjonalnie, od wielkiego dzwonu. Przyczyn jest kilka – po pierwsze to bardzo kaloryczne bestie, po drugie, preferuję dobre wytrawne wino od złożonych smaków kolorowych drinków z parasolką.
No, ale przecież w karnawale bawią się też nasze dzieci. W każdym razie tak jest u nas, bawimy się całą rodziną. Z zasady nie odsyłam dzieci do dziecięcięcego pokoju, gdy mamy gości, staram się też zabierać je ze sobą, gdy wychodzimy.
Dziś specjalnie dla małych karnawałowe, kolorowe drinki. W dodatku nietypowe, bo na bazie herbaty. Jak wiecie, od dłuższego czasu wpółpacuję z marką Dilmah, a blog Klub Miłośników Dobrej Herbaty prowadzony przez Pawła Dudziaka (właśnie pakuje kartony z herbacianymi gratami podczas przeprowadzki) jest dla mnie źródłem nieustającej inspiracji.
U mojego herbacianego mistrza zasięgnęłam porady dotyczącej parzenia herbaty dla dzieci. Oto, jaką odpowiedź uzyskałam:
„Liscie czarnej herbaty trzeba zalać wrzątkiem, po minucie odlać i ponownie zalać wrzątkiem parząc normalnie 3-5 minut. W ten sposób niestety traci się na smaku herbaty i właściwie warto to robić w przypadku, w którym mamy do czynienia z naprawdę nadpobudliwymi dziećmi…”
Mam więc dziś dwie nietypowe propozycje. Jedna, to właściwie bardziej deser, a nie drink, lodowe cudo z karmelową nutą. Druga to owocowa wariacja na bazie herbaty z sokiem malinowym. Tworzenie drinków to fajna zabawa, moje dziewczynki wciąż się prześcigają w przygotowywaniu kolejnych mieszanek i powiem Wam, że niektóre z ich propozycji nawet dają się przełknąć ☺.

Deser lodowy z nutą karmelową

100 ml świeżo zaparzonej, gorącej herbaty Dilmah Caramel
1 łyżka miodu
2 kulki lodów waniliowych
wiórki czekoladowe

Do pucharka włożyć lody. Polać je miodem i zalać gorącą herbatą (tak gorącą i obiecuję, że nie będzie będzie to w rezultacie ciepła zupa). Posypać wiórkami i od razu podawać.

Owocowa wariacja
(u mnie w dwóch wersjach – z granatem i mandarynką lub malinami i cytryną)

100 ml herbaty Dilmah Lemon & Lime
30 ml zagęszczonego soku malinowego
50 ml soku pomarańczowego
do dekoracji: granat, maliny, plastry mandarynki lub cytryny, ew. kostki lodu

Na dno wysokich szklanek wlać sok malinowy, dodać sok pomarańczowy, owoce, na końcu uzupełnić herbatą.

Smacznego!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *