Jak zrobić domowy nugat?

29 marca 2013, 12:01 | baby, mazurki i inne słodkości Desery Kuchnia Wielkanoc | 50
Jak zrobić domowy nugat?

Złocisty domowy nugat pachnący miodem to po prostu niebo w gębie. Wydawało mi się, że jest to wyzwanie przekraczające moje kulinarne możliwości, aż do chwili, gdy Agnieszka Kręglicka na łamach Wysokich Obcasów dokładnie opisała cały proces. Z wypiekami na twarzy i laptopem opryskanym słodką pianą przebrnęłam przez kolejne etapy, a rodzina z zapartym tchem oczekiwała finalnego efektu. Udało się i mam nadzieję, że zachęcę również Was do tej próby sił.

domowy-nugat_2

domowy-nugat_4

Domowy nugat

5 białek

300 g cukru

½ szklanki wody

250 g miodu

wafle

dodatkowo: 400 g orzechów laskowych uprażonych i pozbawionych skórki (jeśli starczy wam cierpliwości)

1. Zaczynamy od ugotowania karmelu. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i ugotować syrop do tzw. nitki. Z zanurzonej na chwilę w garnku łyżki zaczną się ciągnąć cieniutkie niteczki. Gotowość karmelu można również sprawdzić w teście z wodą. Kropla karmelu puszczona do wody jest miękka i daje się ugniatać w palcach.

2. Do garnka dodać miód i gotować, aż karmel osiągnie poprzednią nitkowatą konsystencję. To moment decydujący o konsystencji nugatu.

karmel

3. Teraz czas na białka. Trzeba je ubić na sztywną pianę.

4. Dalsze ubijanie odbywa się już na parze, czyli naczynie z pianą wędruje na garnek z gotującą się wodą, a do piany wolnym strumieniem dodajemy karmel. Masę ubijać dość długo, aż piana będzie błyszcząca, gęsta i zacznie się rwać.

domowy-nugat_5

5. Czas na ostatni etap. Do masy dodać orzechy lub inne wybrane dodatki i rozsmarować na waflach. Gotowe!

domowy-nugat_6

domowy-nugat_3

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

50 odpowiedzi na “Jak zrobić domowy nugat?”

  1. Kats pisze:

    Próbowałam zrobić nugat w grudniu, tuż przed Bożym Narodzeniem, niestety było to fiasko. Ten wygląda fantastycznie i zachęcił mnie do kolejnej próby.

  2. Majana pisze:

    Ale ślinka cieknie! Coś wspaniałego taki nugat !
    Radosnych Świąt Wielkanocnych Beatko dla całej Rodzinki! :)

  3. Misia pisze:

    Mamma mia! Kapitalne!

    Oj, kusisz :)

  4. Eldanii Temidiar pisze:

    nooo co jeden przepis to genialniejszy.. :))) a jakież pyszne te wszytkie zdjęcia.. :D

  5. Agnieszka J pisze:

    Zdjęcia domowego nugatu kusiły mnie przeogromnie, do tego stopnia, że wczorajszego wieczora skusiłam się i krok po kroku przebrnęłam przez instrukcję. Z przykrością stwierdzam, że kiepska ze mnie kucharka. Mój nugat był tak słodki, że nie nadawał się do zjedzenia… Pomimo wszystko, pozdrawiam ciepło

  6. Nie wiedziałam że przygotowanie nugatu jest takie proste! A jakie efektowne :)

  7. Wygląda super! Mogę zaryzykować :D

  8. Ola pisze:

    Jak długo po zrobieniu nugat może stać? I w czym go przechowywać? Folia/Papier?
    :)

    • lawendowy_dom pisze:

      Przechowuję owinięty folią, u nas wytrzymał trzy dni, potem zostały po nim smętne słodkie okruszki ;)

  9. Te wafle to takie tradycyjne czy andruty ?

  10. Boskie :) gdyby nie cukier byłby całkiem fit ;)

  11. No pięknie ja tu myślę że tłuszczyku mi przybyło i czas z tym zrobić a tu proszę takie pyszności muszę wypróbować okrutnica jesteś

  12. Anna pisze:

    Czy da sie zastapic w tym przepisie cukier – ksylitolem i czy wyjdzie ten nugat?

  13. Może na święta spróbuję? Ja od jakiegoś czasu przymierzam się do tortu bezowego, ale cały czas się boję, że mi beza nie wyjdzie

  14. My na pewno spróbujemy. Wygląda smakowicie :-)

  15. NUGAT robię od 30 lat….ale czasami robię z samych orzechów włoskich prażonych. lub dodaje piękne rodzynki sułtanki,,daję mniej wody i miód zagotuje i dodaje ubite białka do ciepłego miodu,,jeszcze ubijam az będzie szkliste i gęste ,,wsypuje bakalie , smaruję wafle i obciążam deską…pyszne,,,,jem i jem i jem..buziaczk. dziękujęLawendowej Pani

  16. Ale bajera. Kiedys na pewno zrobię. Na razie jednak stawiam na tradycyjne wypieki świąteczne, ale w przyszłym miesiącu… Kto to wie :)

  17. Lecimy sprawdzić jak zrobić ten smakołyk :-)

  18. Magda Lena pisze:

    Jejkus… jak to cudownie wyglada, a czytajac przepis juz czulam jego smak;) No i co… nie ma wyjscia, bede musiala zrobic;p

  19. Uwielbiam nugat, ale nigdy nie robiłam sama :) a on zostaje taki miekki i „puszysty” , czy twardnieje jak te sklepowe?

  20. Ile mniej więcej czasu zajmuje przygotowanie tej pyszności, karmelizowanie itp.? :) pozdrawiam ;) pisze:

    Ile mniej więcej czasu zajmuje przygotowanie tej pyszności, karmelizowanie itp.? :) pozdrawiam ;)

  21. Lawendowy Dom pisze:

    O matko, nie liczyłam. Tak ze 40 minut mniej więcej.

  22. dziękuję, myślałam że to karmelizowanie jakieś pół dnia? hi hi :)

  23. :) czy uda się jeszcze przed świętami jakiś przepis fit na słodycze wrzucić ? :) pozdrawiam :)

  24. Tomasz pisze:

    zrrrrrrrrrobiłem wczoraj, wszyscy w domu mi kibicowali, zamknąłem na noc by się ktoś nie zakradł i przypadkiem nie łasuchował po nocy, dziś rano zaglądam, a tu spore zdziwienie, on jest miękki !!!!!!!
    czy taki ma właśnie być ???????

  25. Maja pisze:

    Witam, czy nugat można używać jako masę do tortów?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *