Pascha robi wrażenie! Jest tak smaczna, że śmiało mogę umiecić ją na pierwszym miejscu wśród wielkanocnych deserów. Wiem, że spodobała Wam się wersja z własnoręcznie przygotowanego sera. Teraz czas na inny przepis, w którym jakość składników odgrywa niebagatelną rolę. Twaróg powinien być pierwszej jakości, najlepszy z możliwych, tłusty, łagodny w smaku, a jajka świeże. Moja pascha przyjemnie chrupie dzięki dodatkowi płatków migdałowych i obłędnie pachnie pomarańczową skórką. Smacznego!
Doskonała pascha migdałowa z twarogu
[przepis]
500 g tłustego sera twarogowego
4 żółtka
200 g cukru pudru
150 g masła w temperaturze pokojowej
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 laska wanilii
200 g płatków migdałowych
100 g skórki pomarańczowej
do dekoracji użyłam mieszanki owoców leśnych
[/przepis]
- Do miski lub dzieży miksera włożyć żółtka, dodać cukier oraz ziarna wanilii. Aby wyjąć je z laski, należy ją naciąć wzdłuż czubkiem ostrego noża i trzonkiem łyżki wyskrobać.
- Żółtka i cukier z wanilią utrzeć na puszystą masę, prawie białą masę.
- Oddzielnie na miękki puch utrzeć masło. Do masła dodawać na przemian po łyżce zmielonego sera i masę jajeczną oraz śmietankę.
- Na koniec wmieszać do masy płatki migdałowe i skórkę pomarańczową.
- Gęste sitko położyć na misce. Wyłożyć je podwójnie złożoną gazą, przełożyć na nią masę, zawinąć brzegi i obciążyć talerzykiem.
- Odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
- Przed podaniem wyłożyć paschę na talerz. Udekorować owocami.
Komentarze
Ślicznie wygląda! Pięknie pokazana.
Zrobiłam, czekam.. ;)
Trzymam kciuki :)))