Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Domowe lody owocowe bez maszynki – trzy smaki!

Domowe lody w wersji błyskawicznej, bez maszynki, tylko kilka składników i gotowe. Zajadamy się tymi lodami przez całe lato, moje dziewczynki je uwielbiają, co bardzo mnie cieszy. Takie lody można komponować i wymyślać w nieskończoność tworząc swoje ulubione smaki. Nasze hitowe zestawienie to mango i mleko kokosowe. Tu nie sprawdzi się niestety domowe mleko kokosowe (przepis tu), które polecam do wszelkich koktajli czy zupy tajskiej. W wypadku lodów będziesz potrzebować mleka gęstego z puszki, oddzielonego od wody. Do lodów wybieram owoce dojrzałe, słodkie i aromatyczne. To podstawa sukcesu, a reszta to po prostu dobra zabawa. Aby bezpiecznie i bez uszkodzeń wyjąć lody z foremek, zanurzam je na 15 sekund w gorącej wodzie. W tym czasie plastik lekko się nagrzewa i lody bezproblemowo można wyjąć by się nimi delektować bez końca. Smacznego :)

Domowe lody owocowe bez maszynki

Wegańskie lody z mango i mleka kokosowego

dojrzałe mango

puszka mleka kokosowego

Mango obrać. Dodać gęste mleko (wodę oddzielić i wykorzystać do innych celów). Zmiksować składniki. Przełożyć do foremek i zamrozić.

Lody jagodowo-jogurtowe

200 g jagód

200 ml gęstego jogurtu typu greckiego

3 łyżki miodu

Jagody umyć, dokładnie odsączyć. Zmiksować wszystkie składniki. Przełożyć do foremek i zamrozić

Wegańskie lody truskawkowe

200 g dojrzałych truskawek

2 dojrzałe banany

łyżeczka ekstraktu waniliowego

Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Banany obrać. Zmiksować wszystkie składniki. Przełożyć do foremek i zamrozić.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *