Desery | Kuchnia

Genialne wegańskie gofry belgijskie (bez jajek i mleka)

Panie i Panowie, mam dla Was genialny przepis na wegańskie gofry belgijskie. Przepis powstał w zaciszu naszej kuchni i pękam z dumy, bo autorkami przepisu są dwie szalone siedemnastolatki, z czego jedna jest moją osobistą córcią :) Korzystajcie, bo gofry wychodzą chrupiące, pachnące, czyli takie, jak powinny być. Powiem więcej, po 2-3 dniach są nadal super pyszne i chrupiące, a to już jest po prostu jakiś cud ;) Tajemnicą chrupiącego efektu jest cukier gruboziarnisty, który dodaje się już po wyrośnięciu ciasta. Podczas pieczenia, cukier się karmelizuje i oto mamy to, co nas tak w gofrach belgijskich tak kręci. To co, robimy?

Wegańskie gofry belgijskie

[przepis]

360 g mąki

opakowanie drożdży instant (7g)

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki mielonego cynamonu

szczypta soli

200 ml mleka sojowego

80 ml oleju

2 duże dojrzałe banany

100 g cukru grubo ziarnistego

olej do smarowania gofrownicy

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier waniliowy, cynamon i sól.
  2. Wlać podgrzane mleko sojowe i olej.
  3. Banany rozgnieść widelcem dodać do pozostałych składników.
  4. Wymieszać składniki, aż się połączą i powstanie ciasto o gładkiej konsystencji.
  5. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
  6. Do wyrośniętego ciasta wsypać gruboziarnisty cukier.
  7. Gofrownicę rozgrzać, nakładać porcję ciasta na środek, zacisnąć górną klapę i piecz gofry do zrumienienia.
  8. Po upieczeniu odłożyć gofry na kratkę do ostygnięcia.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ale super przepis, kiedyś Synek nie mógł jadać jajek więc próbowaliśmy różnych przepisów bezjajecznych.
Twoje gofry wyglądają super, aż ślinka cieknie 😆

Od kilku dni wiem,ze moi synowie maja nietolerancje laktozy i alergie na jajka kurze wiec zaczelam szukac przepisow potraw I wypiekow , ktore moje pociechy znaja ale bez skladnikow,ktore je uczulaja.Te gofry-chapeau bas-sa rewelacyjne! Malcy wreszcie kontentni :o)))Wasza strona rowniez ciekawa,mysle,ze bede czesciej tu zagladac. DZIEKUJE

Potwierdzam, gofry zasługują na miano genialnych, nie jest to w tym przypadku chwyt marketingowy…Użyłam mąki orkiszowej, mleka owsianego i połowę cukru. Dziękuję za przepis i polecam go, zwłaszcza weganom, którzy szukają inspiracji.