Panie i Panowie, mam dla Was genialny przepis na wegańskie gofry belgijskie. Przepis powstał w zaciszu naszej kuchni i pękam z dumy, bo autorkami przepisu są dwie szalone siedemnastolatki, z czego jedna jest moją osobistą córcią :) Korzystajcie, bo gofry wychodzą chrupiące, pachnące, czyli takie, jak powinny być. Powiem więcej, po 2-3 dniach są nadal super pyszne i chrupiące, a to już jest po prostu jakiś cud ;) Tajemnicą chrupiącego efektu jest cukier gruboziarnisty, który dodaje się już po wyrośnięciu ciasta. Podczas pieczenia, cukier się karmelizuje i oto mamy to, co nas tak w gofrach belgijskich tak kręci. To co, robimy?
Wegańskie gofry belgijskie
[przepis]
360 g mąki
opakowanie drożdży instant (7g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
200 ml mleka sojowego
80 ml oleju
2 duże dojrzałe banany
100 g cukru grubo ziarnistego
olej do smarowania gofrownicy
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier waniliowy, cynamon i sól.
- Wlać podgrzane mleko sojowe i olej.
- Banany rozgnieść widelcem dodać do pozostałych składników.
- Wymieszać składniki, aż się połączą i powstanie ciasto o gładkiej konsystencji.
- Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
- Do wyrośniętego ciasta wsypać gruboziarnisty cukier.
- Gofrownicę rozgrzać, nakładać porcję ciasta na środek, zacisnąć górną klapę i piecz gofry do zrumienienia.
- Po upieczeniu odłożyć gofry na kratkę do ostygnięcia.
Komentarze
nie są fit ;(
Anno Mario, nie są fit i nie ma się co smucić. To są gofry dziewczyno, gofry nie są fit, za to są mega pyszne :)
Co z tego ze bez mleka i jajek ale jest cukier…..
Agnieszko, są osoby, które w codziennej diecie muszą unikać właśnie jajek i mleka. Cukier jest tu niezbędny to uzyskania efektu, o który w gofrach belgijskich chodzi. Na moim blogu znajdziesz całą masę przepisów bez cukru, które polecam Ci zamiast tych paskudnych gofrów ;) http://lawendowy-dom.com.pl/tag/bez-cukru/
e tam, od razu takie paskudne :D na pewno są pyszne jak wszystko co słodkie :)
Jaka mąka? pszenna?
Tak, zwykła pszenna.
Hej, a jesli nie pszenna to jaka inna? Tzn bezglutenowa :-)
Dołączam do pytania, jaka bezglutenowa maka zastapic?
Jaką gofrownicę polecasz?
Uu dziewczyny chyba są na głodne skoro tak jęczą..
Beatko pyszne :) świetnie smakują w formie racuchów ,jesli ktos nie posiada gofrownicy :)
mniam
Wyglądają bardzo pysznie. Ciekawa jestem przepisu, skoro bez jajek i mleka :) Kojarzą mi się z podpłomykami :)
Aż szkoda, że muszę lecieć do pracy. Ale nic straconego, zrobię wieczorem. Będę pół dnia chudsza :-)
Zrobię u mnie dziewczyny to fanki gofrow
Pani Beatko mimo, iż pożarłam przed chwilka 8 pierogów to zjadłabym i z 2 takie gofry:)
To moze bez maki
I to na pewno wypróbuję belgijskie gofry do tego wegańskie, mniaaaam:)
pycha!polecaPani jakas dobra gofrownice?
Anna Zka Ala Wesołowska to coś dla was. To znaczy nie dla was
Ale super przepis, kiedyś Synek nie mógł jadać jajek więc próbowaliśmy różnych przepisów bezjajecznych.
Twoje gofry wyglądają super, aż ślinka cieknie 😆
Beato a ten gruby cukier to rafinada , perlisty?
Od kilku dni wiem,ze moi synowie maja nietolerancje laktozy i alergie na jajka kurze wiec zaczelam szukac przepisow potraw I wypiekow , ktore moje pociechy znaja ale bez skladnikow,ktore je uczulaja.Te gofry-chapeau bas-sa rewelacyjne! Malcy wreszcie kontentni :o)))Wasza strona rowniez ciekawa,mysle,ze bede czesciej tu zagladac. DZIEKUJE
Niestety nie za specjalne.
Potwierdzam, gofry zasługują na miano genialnych, nie jest to w tym przypadku chwyt marketingowy…Użyłam mąki orkiszowej, mleka owsianego i połowę cukru. Dziękuję za przepis i polecam go, zwłaszcza weganom, którzy szukają inspiracji.