Moja nutella nie jest tak gładka jak sklepowa. Ma wyczuwalne drobinki orzechów i bardzo głęboki, orzechowo czekoladowy smak. Jest przepyszna, a moje dziewczynki są zachwycone, że możemy sobie w domu robić własną pyszną nutellę. Można ją podawać zwyczajnie na chlebie, smarować nią naleśniki lub dodawać do domowej owsianki na dobry początek dnia.
Domowa nutella czekoladowa
[przepis]
300 g orzechów laskowych (łuskanych)
120 g gorzkiej czekolady 90% kakao
150 ml mleka roślinnego
3 łyżki oleju roślinnego
70 g brązowego cukru
łyżka cukru waniliowego
[/przepis]
- Orzechy uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu.
- Następnie wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i kilka razy energicznie potrząsnąć, żeby pozbawić orzechów brązowych skórek.
- Oczyszczone orzechy przełożyć do blendera. Zmiksować na proszek.
- Czekoladę przełożyć do garnka. Dodać mleko, podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Dokładnie wymieszać.
- Czekoladową masę przelać do blendera z orzechami.
- Wlać olej
- Dodać oba rodzaje cukru.
- Zmiksować składniki i przelać do czystych słoiczków. Smacznego :)
Komentarze
dla męża muszę opcję mlecznej czekolady :)
Pozdrawiam czekoladowo męża i Ciebie :)))
Bombowa!!! jak dlugo mozna przechowywac w lodowce? Chociaz pewnie zniknie zanim do lodowki trafi…
Nie umiem odpowiedzieć, bo u nas znika po max dwóch dniach ;)
Lawendowy Dom u mnie obstawiam max dobe wiec pytanie cofam🙈
boje się, ze na łyżce by się nie skończyło…
Słusznie Haniu :)
a w ogóle to ostatnio w Pytanie na śniadanie specjalistka mówiła, że cukier brązowy nie ma żadnych wartości a od białego różni go, cena. A nie – ma 10 mniej kalorii w 100g. I już jest sporo stron na temat jego przereklamowania.
To możesz dać biały jak chcesz. Ja lubię zapach brązowego cukru.
A jeszcxe lepszy zapach ma ten z Ekwadoru :) ale on 20zl/kg no i nim nie da sie ppslodzic herbaty bo bardzo zmienia smak
A nie przeszkadza wam, że on taki nie smooth? bo ja nie lubię takiej grudkowej konsystencji :(
Pewnie jak bym miała inny blender, to bym miksowała na gładko. Ale tak szczerze, to lubię te wyczuwalne grudki :)
Jemy!
Smacznego!!!
Może to głupie pytanie, ale mleko roślinne to np. sojowe? Takie kartonikowe, bezlaktozowe może być?
Nie ma głupich pytań Kochana :) Tak sojowe, kokosowe, owsiane, migdałowe. Możesz też dodać zwykłe mleko krowie, albo tak jak napisałaś bezlaktozowe. Pozdrawiam serdecznie :)
Oszzzz Tyyy Orzeszku – Jasne że łyżką :)
Łyżką!! :-)
Ja bym wyjadła łyżką, więc lepiej nie robię….
Ja tez robilam wczoraj ale zamiast cukru dodałam suszone daktyle tez pyszne 😀
Żanka Pastuła
Jak wrócisz to robimy 😂😍
Procho!
Chetnie wyprobuje przepis ale pytanie stawiam: u nas nie ma opcji orzechow – moglabym COS innego dodac dla wzmocnienia smaku albo pominac dodatek..tylko chyba zbyt mdle wyjdzie….
Polecam kaszę jaglaną
Opcja zdrowsza: suszone daktyle 1 duża garść, trochę wody(ok. 2 łyżek) i 2 łyżki kakao. Wszystko należy zblendować. Lubię też wersję „krem snickers”. Mieszam łyżką tę masę z domowym masłem z orzechów :)
paluchem ze slooka do dna!!!!