Domowa granola bije na głowę wszystkie gotowe mieszanki. Jest genialna w smaku i cudownie prosta w wykonaniu. Ma też tę ważną zaletę, że sama możesz skomponować swój wyjątkowy zestaw. Ja mam ostatnio jazdę na suszone śliwki, więc znalazły się one w mojej mieszance. Doskonale sprawdzą się wszelkie pestki dyni lub słonecznika, jagody goji czy sezam. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać odrobinę gałki muszkatołowej, lub morskiej soli. Dla łasuchów, do wystudzonej granoli można dodać garść posiekanej gorzkiej czekolady. Możliwości jest wiele, a udany początek dnia z domową granolą dodaję do przepisu gratis ;)
Domowa granola
[przepis]
250 g płatków owsianych górskich
po 70 g:
- orzechów włoskich
- orzechów laskowych
- migdałów
- rodzynek
- suszonych śliwek
4 łyżki miodu lipowego
łyżka mielonego cynamonu
[/przepis]
- Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać płatki, grubo posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały oraz miód i cynamon.
- Przełożyć mieszankę na blachę, rozłożyć równą warstwę i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Podczas pieczenia przemieszać 2-3 razy.
- Wyjąć blachę, do gorącej jeszcze granoli dodać rodzynki i pokrojone śliwki.
- Wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Komentarze
Domowa granola najlepsza ! Sama często robie i wszyscy ją uwielbiają :) apetyczne zdjęcia!
Ciekawa jestem, jaki jest Twój ulubiony zestaw smakowy? Pozdrawiam serdecznie!
Płatki owsiane, sezam, daktyle, orzechy włoskie, pestki dyni i slonecznika, miód, cynamon :-) ta granola przypomina mi troche sezamki :D uwielbiam dodawać do jogurtu :)
Zrobie:)
Ja do swojej dodaję jeszcze wiórki kokosowe i olej kokosowy. Taka moja kokosowy obsesja
Nie robicie ale chyba zaczniecie :) Dzięki za przepis!
TakJa robię systematycznie
Tuninguje dodając: olej kokosowy,wiórki kokosowe,siemię lniane,sezam, chia,żurawinę, słonecznik,pestki dyni…Mniam
Pozdrawiam
Też używam podobnych składników,ponieważ uwielbiamy wszelkie orzechy,pestki słonecznika, kokos ale bardzo Wam polecam zetrzeć na grubej tarce jabłko i wymieszać z płatkami, dzięki temu porobią się takie smakowite grudki chrupiące , w niczym to jabłuszko nie przeszkadza jeśli chodzi o późniejsze przechowywanie. Zawsze tak robię,polecam serdecznie wypróbować
musli twarde lamie zęby, unikam ale napewno smaczne
Domowa nie jest twarda ;)
Zawsze boje sie jesc musli bo plomby leca.
U mnie koniecznie muszą być pistacje… olej kokosowy i suszone wiśnie! :)
Ja robie w domu sama granole od niedawna i w zastraszajacym tempie znika. .I uwielbiam wyjadac zanim dodam jogurt. .bez porównania ze sklepowymi..zapach i smak mega…
U mnie od miesiecy na sniadanko granola od Elli :) https://youtu.be/dZ0pYEMktUY
;)
Polecam orzechy nerkowca, po upieczeniu w piekarniku mają niezwykła konsystencję ;)
Zrobiłam przepyszna ☺ polecam Kamila Sz