Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Bułeczki z migdałowym pesto

Pamiętacie bułgarski chlebek zwany popularnie słoneczkiem? Delikatne ciasto drożdżowe przypominające brioszkę, pachnące masłem i rozpływające się w ustach. Postanowiłam zrobić doświadczenie i zamiast farszu z fety, przygotowałam pyszny i prosty sos na bazie migdałów, czosnku i natki pietruszki. Efekt spektakularny! Polecam i życzę smacznego :)

bułeczko z pesto_2

Bułeczki z migdałowym pesto

400 g mąki

1 łyżka drożdży instant

łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

100 g stopionego masła

250 ml ciepłego mleka

masło do wysmarowania formy

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól. Zacząć wyrabianie, stopniowo dolewając mleko. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące, uformować z niego kulę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować pesto. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 5 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować na cienki placek. Placek skropić piątą częścią pesto, zrolować i pokroić (sposób krojenia pokazałam dokładnie tu). Kawałki układać w wysmarowanej masłem okrągłej formie o średnicy ok. 32 cm, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 35 minut.

bułeczki z pesto_5

bułeczki z pesto_1

Pesto z migdałów

150 g sera cheddar

150 g migdałów (wcześniej uprażonych na suchej patelni)

2 ząbki czosnku

duży pęczek natki pietruszki

150 ml oliwy

1 łyżka soku z cytryny

ew. sól do smaku

Do blendera włożyć ser, migdały, czosnek i natkę. Zacząć miksowanie, stopniowo dolewając oliwę i sok.

bułeczki z pesto_3

bułeczki z pesto_4

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *