Potrzebowałam bułek prostych w przygotowaniu, o ścisłym wnętrzu i delikatnej skórce. Takich, które kroi się łatwo i nie rozpadają się z byle powodu. Są smaczne nawet 2-3 dni po upieczeniu. Wystarczy je wtedy lekko opiec w tosterze. Jutro nafaszerujemu bułki pysznościami. Już mi ślinka cieknie ;) Moje bułki orkiszowe polecam szczególnie początkującym piekarzom. Powodzenia i smacznego!
Orkiszowe bułki do burgerów
na 12 sztuk
250 g mąki pełnoziarnistej z oriszu
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
opakowanie drożdży instant
3 łyżki oliwy
jajko do posmarowania
ciepła woda
ziarna do posypania (u mnie sezam i czarnuszka)
Przygotować ok. 150 ml ciepłej wody. Do miski wsypać oba rodzaje mąki, cukier, sól i drożdże, wymieszać. Cały czas wyrabiając, dolewać wodę, aż do uzyskania ciasta o miękkiej, zwartej konstystencji. Ilość wody jest umowna i zależy od wielu czynników. Dlatego dolewamy wodę stopniowo, oceniając dłonią miękkość ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę i jeszcze zagniatać ciasto przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Uformować je w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na min. 40 minut do wyrośniecia. Następnie podzielić na 12 części, uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (będą potrzebne dwie blachy) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st.C, wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się zrumieni.
Komentarze
Pieczywo orkiszowe jest bardzo smaczne, to moje ulubione na kanapeczki do pracy! Te bułki wyglądają smakowicie, a przepis nie jest zbyt skomplikowany. Spróbuję! Dzięki!
Takie apetyczne bułeczki , aż chce się piec. Pozdrawiam :-)
ach jak ja lubię Tu zaglądać, pięknie, kolorowo, inspirująco… :):) zaraziłam się i też wyruszyłam w blogową przygodę :):) pozdrawiam cieplutko!!!
jak mi się te kotleciki, o których nic nie napisałaś, podobają…. czekam na przepis bo na widok zdjęcia ślinka cieknie :)
Bułeczki są bardzo smaczne. Polecam!
Bardzo się cieszę, że Ci smakują :)