Norweskie bułeczki cynamonowe

7 listopada 2013, 09:45 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 71
Norweskie bułeczki cynamonowe

bułeczki norweskie_5

Przepis na norweskie bułeczki cynamonowe to absolutny zimowy klasyk. Doskonały przepis, proste wykonanie i oszołamiający efekt. Kto ma ochotę?

bułeczki norweskie_2

Norweskie bułeczki cynamonowe

(źródło: www.mojewypieki.com)

700 g mąki pszennej

70 g cukru

pół łyżeczki soli

21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych

100 g masła

400 ml mleka

1 jajko

Na nadzienie:

100 g masła

120 g cukru

1,5 łyżeczki cynamonu

Na glazurę:

1 jajko i 1 łyżka mleka

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier , sól i drożdże.
  2. Masło rozpuścić, połączyć z mlekiem i jajkiem.
  3. Dodawać stopniowo płynne składniki do sypkich, cały czas wyrabiając ciasto. Jeśli się bardzo klei, dodać jeszcze trochę mąki.
  4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie.
  5. Masło rozpuścić, zdjąć z ognia, połączyć z cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
  6. Piekarnik nagrzać do 230 st. C.
  7. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 50 cm i posmarować nadzieniem.
  8. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pokroić na plasterki grubości 2 cm.
  9. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić jeszcze kilka minut, by bułeczki ponownie wyrosły i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  10. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Bułeczki dość łatwo się rumienią, dlatego w połowie pieczenia warto je przykryć folią aluminiową.
  11. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.

bułeczki norweskie_4

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

71 odpowiedzi na “Norweskie bułeczki cynamonowe”

  1. Paulina Marta Kruszyńska pisze:

    Koniecznie muszę zrobić! ;)

  2. Magdalena Niedźwiedzka pisze:

    No i mam plany na wieczór:):) Chodziły za mną od tygodnia, bo pojawiły się jako motyw przewodni odcinka Pingwinów z Madagaskaru:):):)

  3. Marylin pisze:

    czy to przepis na 80 porcji? :D

  4. Anna Włodarczyk pisze:

    Ja będę robić w weekend Kannelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe, są podobne ;) Może uda mi się Ciebie zaprosić do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2013? :) Mops w kuchni

  5. Lucyna pisze:

    czy można zamiast mleka dać wodę – mam uczulone dziecko a bułeczki wyglądają pysznie

  6. wedelka pisze:

    Ależ produkcja :) Świetnie wyglądają i na pewno też tak smakują :) Uwielbiam wypieki z cynamonem :)

  7. Kamila M pisze:

    Dzisiaj jadłam taką bułeczkę, więc wierzę, że są pyszne! :)

  8. Majana pisze:

    Genialne są! :)

  9. Emilia pisze:

    właśnie zrobiłam rewelacja

  10. majenka8 pisze:

    Upiekłam, również na dni języków obcych w szkole. Piekłam od 5.30 aby na 8.00 rano były gotowe ;) wyszły puszyste, pachnące, mięciutkie.

  11. W Danii jedlismy je pod nazwa slimaczki ;) smacznego :)

  12. Ula Tesdorpf pisze:

    Hyba tak samo jak po niemiecku Zimtschnecken

  13. Też mówię na nie ślimaczki:)są takie piękne i smakowicie wygladają:)ja już się częstuję Beatko…ale z Ciebie kusicielka:)

  14. Edyta EM pisze:

    również uwielbiam te bułeczki :)

  15. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :*

  16. Coś poszło nie tak z flagą ;)

  17. Bardzo przyjemny przepis! Uwielbiam te bułeczki, ale skomplikowane przepisy mnine zawsze odstraszały, a ten zachęca!!! :)

  18. A w Norwegii nazywają się boller , pyszności , zjadłabym do kawusi ^_^

  19. Monika Monika pisze:

    Muszę przestać lubić tę stronę :) ja tu dzień pierwszy postu Daniela a tu takie pyszności

  20. Mo Ni K Kubik pisze:

    Szwedzkie Kanelbullar…Maja nawet swoj e narodowe swieto 4go pazdziernika…Moje szwedzkie kolezanki splataja ciasto w kwiatuszki i posypuja perlowym cukrem

  21. Kanelsnegle bardzo popularne są w Danii, wszędzie można je kupić, mieszkam w Danii i gdzie się nie obejrzeć tam wyskakują te ślimaczki cynamonowe :-)

  22. Marcin Drwiega chyba ccoś dla Ciebie :) ? :) :)

  23. Czy mozna czyms zastąpić tu jajko ?

  24. Brakuje tylko cukru, perlowego ☺️ ewentualnie lukru ;) mysle ze one sa bardzo skandynawskie bo tu w Danii tez uwazaja je za swoje ;)

  25. Najlepsze jeszcze cieple-pozdrawiam z Norwegii

  26. Nie za dużo tych manewrów kuchennych ?

  27. Jak Patrycja Kowalik napisała są to szwedzkie bułki – kanelbullar – że względu na bliskość Norwegii i Danii!- też są tam popularne – odsyłam do bloga Karoliny Johansson. Hemma hos Johansson – tam Karolina wyczerpująco wyjaśnia ich historię. Dniem kanelbulle jest 4 października

  28. OOoo… duńskie „Snegle” (ślimaczki). Uwielbiam, pachną bosko. Zwłaszcza w Ikei :)

  29. My KyMy pisze:

    Jak dobrze mieć córkę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *