Ten niezwykle prosty przepis na chlebek dyniowy spodoba się tym z Was, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami. Przygotowany na bazie mąki razowej orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i upieczonej wcześniej dyni. Z powodzeniem może się znaleźć w śniadaniowym pudełku naszych szkolniaków :) Jesienna pychota, kto ma ochotę na kawałek?
Chlebek dyniowy
[przepis]
250 g dyni
dojrzały banan
300 g mąki razowej orkiszowej
100 g płatków owsianych
50 g Ksylitolu
1 1/2 łyżeczki sody
łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej
100 ml oliwy
50 ml mleka sojowego bez cukru
2 jajka
3 łyżki dowolnego dżemu (u mnie malinowy słodzony sokiem jabłkowym)
dodatkowo: 150 g orzechów laskowych
[/przepis]
- Dynię pokroić w plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i upiec do miękkości. Zostawić do ostygnięcia.
- Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- W misce połączyć mąkę, płatki owsiane, ksylitol, sodę i cynamon.
- W drugiej misce wymieszać oliwę, mleko sojowe, jajka i dżem.
- Banana i obraną ze skóry, ostudzoną dynię rozgnieść widelcem.
- Orzechy posiekać na dość grube kawałki, podprażyć na suchej patelni.
- Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki, dodać dynię i banana, oraz 3/4 orzechów.
- Wymieszać metalową łyżką tak, by składniki się połączyły, ale ciasto zostało lekko grudkowate.
- Przelać do formy, wierzch posypać pozostałymi orzechami.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45-50. Wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy na kratkę. Smacznego :)
Komentarze
Sernik z dynią :)
Monika, Twój sernik wygląda obłednie!
Dziękuję! Tak też smakował :)
A co mogę dać zamiast napoju sojowego?
Mleko :)
Ja z innej beczki – cudny kolor lakieru do paznokci! :)
A dzięki, dzięki :)
Mm mm mniamniuchu!
Siedzę na facebooku, patrzę: nowy przepis!
Wszystko (prawie) mam! Zatem biegnę do kuchni i piekę :)
Brakuje mi tylko orzechów laskowych i stąd moje pytanie: lepiej dać pestki słonecznika (jeśli tak to ile) czy po prostu pominąć?
Ewentualnie mam też resztkę (25g) orzechów włoskich.
Pozdrawiam ;)
Orzechy włoskie będą super. Możesz dodać rodzynki, suszone figi, ale i pestki słonecznika też super :) Ale co ja piszę, pewnie już dawno upiekłaś :)))
Hahah tak upiekłam, teraz stygnie i czekam aż będę mogła spróbować! :)
czarodziejka
Robię co mogę ;)
to zaczaruj mnie prosze , albo lepiej odczaruj bo len ze mnie straszliwy :)
Agata Siekaniec …. Agaciu , taki chcę …. taki … taki !!! Upieczesz mi ??
Agata, upiecz jej, upiecz :)
Upieke!!!!…. Musi byc pyszny….Juz zachowalam przepis…
Kocham moją Agatę !!!
Wypróbuję konieczne ❤
Czym można by zastąpić dżem? Nie lubię „słodkawych” chlebków :-S
Ten jest słodkawy – w składzie banan i dynia :)
gdzie można kupić poradniki Twoje ostatni mam i jest super
Beatka, a jaki masz?
lawendowy dom mam tylko
Ja już mam gotowe pure z dyni, w takim razie ile go użyć do chlebka? Bo wygląda pysznie i czaję się na niego ;)
Czy 250 gram puree z dyni czy jeszcze przed pieczeniem?
Nie zrozumiałam pytania. W składnikach gramatura jest podana