Chleby i bułki | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | odchudzanie | Wegetariańskie

Bezcukrowy „chlebek” bananowy

Przepis już prawdopodobnie Wam znany, to lekka modyfikacja babeczek, które przedstawiałam tu. Dlaczego go przypominam? Bo to przepis doskonały w swojej prostocie i błyskawiczny w przygotowaniu. Jednym słowem zbilansowana zdrowa przekąska na aktywny dzień dla osób takich „zabieganych” jak ja i Wy :) Zaczynamy tym słonecznym poniedziałkiem cudowny wiosenny tydzień, prawda?

banana-bread_3

Bezcukrowy „chlebek” bananowy

280 g płatków owsianych

1  łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

300 g maślanki

2 jajka

2 dojrzałe banany

2 łyżki kakao

dodatkowo:

garść migdałów

5 fig

łyżeczka otartej skórki pomarańczowej

masło do wysmarowania foremki

Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Migdały posiekać, figi pokroić w kostkę. Do blendera włożyć wszystkie składniki (poza bakaliami) i zmiskować. Być może na początku trzeba będzie kilka razy potrząsnąć mikserem, lub przemieszać składniki łyżką. Masa po zmiksowaniu jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl. Do masy dodać bakalie, wymieszać, przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Po upieczeniu pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie przełożyć na kratkę i zostawić, by chlebek wystygł całkowicie. Smacznego!

banana-bread_2

banana-bread_4

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

A jakby go tak zamrozić? Chyba by można, bo wygląda smacznie a jak na jedną osobę to pewnie dużo go wyjdzie ;)

Super chętnie bym zrobiła:),ale słodyczy jeść nie mogę czy to może jakoś źle działać na moje zęby?. Okazało się,że mimo tego,że bardzo dbam o zęby to mi się osłabiły po przeszło roku karmienia i diety bez mlecznej (dziecko było uczulone) i dentystka powiedziała by słodycze odstawić:(

A czy zamiast maślanki/kefiru można dodać mleko roślinne?
Czekam niecierpliwie na odpowiedź i z góry dziękuję :)

Dzięki za chlebek, nareszcie taki jakiego szukałam, bez oleju, świetny, smaczny, mniamuśny, u mnie godzinę w piekarniku, no ale ja mam taki wyjątkowy piekarnik ;-)

Witam..

Chlebek jest pyszny tylko długo się piekł bo nie wiedziałam jaką Pani temperaturę ustawia więc na 180 stopni i ponad godzinę siedział no i troszkę mi wysechł na wierzchu no i wyszedł mi mniejszy bo może za długa keksowka😁 ale smak mniam mniam 😃