Przepis już prawdopodobnie Wam znany, to lekka modyfikacja babeczek, które przedstawiałam tu. Dlaczego go przypominam? Bo to przepis doskonały w swojej prostocie i błyskawiczny w przygotowaniu. Jednym słowem zbilansowana zdrowa przekąska na aktywny dzień dla osób takich „zabieganych” jak ja i Wy :) Zaczynamy tym słonecznym poniedziałkiem cudowny wiosenny tydzień, prawda?
Bezcukrowy „chlebek” bananowy
280 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
300 g maślanki
2 jajka
2 dojrzałe banany
2 łyżki kakao
dodatkowo:
garść migdałów
5 fig
łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
masło do wysmarowania foremki
Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Migdały posiekać, figi pokroić w kostkę. Do blendera włożyć wszystkie składniki (poza bakaliami) i zmiskować. Być może na początku trzeba będzie kilka razy potrząsnąć mikserem, lub przemieszać składniki łyżką. Masa po zmiksowaniu jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl. Do masy dodać bakalie, wymieszać, przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Po upieczeniu pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie przełożyć na kratkę i zostawić, by chlebek wystygł całkowicie. Smacznego!
Komentarze
A jakby go tak zamrozić? Chyba by można, bo wygląda smacznie a jak na jedną osobę to pewnie dużo go wyjdzie ;)
A może upiecz z połowy porcji? Możesz zamiast w keksówce wykorzystać do tego foremki do muffinek.
Super chętnie bym zrobiła:),ale słodyczy jeść nie mogę czy to może jakoś źle działać na moje zęby?. Okazało się,że mimo tego,że bardzo dbam o zęby to mi się osłabiły po przeszło roku karmienia i diety bez mlecznej (dziecko było uczulone) i dentystka powiedziała by słodycze odstawić:(
Muszko, to właśnie taka słodycz bez cukru, doskonała w Twoim wypadku.
Dzień dobry:) wyglada super! ! czy zamiast maslanki mozna dodac kefir ??? z góry dziękuję zs odpowiedz :)
Można :) Pozdrawiam serdecznie!
A czy zamiast maślanki/kefiru można dodać mleko roślinne?
Czekam niecierpliwie na odpowiedź i z góry dziękuję :)
Dzięki za chlebek, nareszcie taki jakiego szukałam, bez oleju, świetny, smaczny, mniamuśny, u mnie godzinę w piekarniku, no ale ja mam taki wyjątkowy piekarnik ;-)
Witam..
Chlebek jest pyszny tylko długo się piekł bo nie wiedziałam jaką Pani temperaturę ustawia więc na 180 stopni i ponad godzinę siedział no i troszkę mi wysechł na wierzchu no i wyszedł mi mniejszy bo może za długa keksowka😁 ale smak mniam mniam 😃