Jak zrobić orkiszowe bułeczki już wiecie, teraz czas na resztę. Przedstawiam trzy propozycje i doprawdy trudno mi się zdecydować, która jest najsmaczniejsza.
Burger z serem i domowym ketchupem – jako dodatki występują rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, szpinak, czerwone pomidory, żółty ser i domowy ketchup, na który przepis znajdziecie tu.
Burger z sosem czosnkowym na bazie fety (zmikswoana feta, jogurt naturalny, czosnek), żółtymi pomidorami i dymką.
Burger z pikantnym i bogatym w smaku sosem różowym (zmisowany ser pleśniowy, jogurt naturalny, majonez i odrobina koncentratu pomidorowego) z botwinką.
Przepis na wegetariańskie burgery z soczewicy już się pojawiał w Lawendowym Domu. Dla ułatwienia przypomnę go tutaj:
Burgery z soczewicy
[przepis]
350 g czerwonej soczewicy
3 cebulki dymki
½ pęczka natki pietruszki
4 listki świeżej mięty
1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
1 ząbek czosnku
sól
1/2 szklanki bułki tartej
jajko
kasza kukurydziana
olej do smażenia
[/przepis]
Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody na papkę. Cebulę drobno posiekać, zeszlić na oleju. Dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i sól do smaku. Wymieszać, wsypać bułkę, dodać jajko i wyrobić masę. Jeśli jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę bułki. Z masy uformować kotlety, obroczyć je w kaszy i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
No to którą opcję wybieracie?
Komentarze
Przecież to nie jest wegetariańskie, skoro w burgerze jest jajko…
Mateusz, mam w domu dwoje wegetarian, którzy jajka jedzą. Zapewne masz na myśli laktowegetarian, którzy z diety wyłączają właśnie jajka. Pozdrawiam.
Wegetarianizm- wyłączenie z diety mięsa. Weganizm- wyłączenie z diety mięsa i produktów odzwierzęcych :) masę na kotleciki właśnie zrobiłam, czekam na małżonka… wygląda apetycznie :D tzn. kotleciki :D
albo wegan…
Polecam zamienic soczewice zielonym mrozonym groszkiem!
Wszystko spoko, wyglądają ładnie, ale podczas jedzenia „kotlety” spłaszczają się zdecydowanie utrudniając spożywanie.
Jakaś metoda? Grubość to ok 1,5 cm, może powinny być bardziej wysmażone?