Za zapach, którym wypełni się Wasz dom podczas pieczenia, powinni przyznawać Oscara. Są pyszne, śliczne i proste w przygotowaniu. Ja uwielbiam je z wytrawnymi dodatkami, np. z pastą z awokado i pomidorami. Polecam też wersję na słodko np. z pomarańczową marmoladą. Kto piecze ze mną?
Domowe bajgle żytnie
[przepis]
300 g mąki żytniej
200 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
50 ml oleju
2 łyżki miodu
białko
sezam
[/przepis]
- Oba rodzaje mąki wsypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól.
- Wymieszać suche składniki i przygotować 300 ml ciepłej wody wymieszanej z olejem.
- Cały czas mieszając wlewać stopniowo płyn.
- Ciasto dokładnie zagnieść, tak by wszystkie składniki się połączyły, a następnie wyrabiać przynajmniej 10 minut. Gotowe ciasto podzielić na 12 kawałków tej samej wielkości. Każdy uformować w wałeczek średnicy ok. półtora cm i skleić oba końce.
- Uformowane bajgle ułożyć na stolnicy lekko oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 250 st.C. W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, dodać do niej miód. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte bajgle wkładać partiami do gotującej się wody.
- Gotować po 2 minuty z każdej strony, następnie wyławiać cedzakową łyżką i układać na blasze.
- Posmarować białkiem posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 20 minut, aż się ładnie przyrumienią. Smacznego :)
Komentarze
mniam! w podobny sposób robię obwarzanki :)
Kasia, podasz przepis na obwarzanki?
to jest przepis ze strony przepisownia.pl dla posiadaczy Thermomixa, ale „zwykli” śmiertelnicy też spokojnie je zrobią ;) Wrzucę Ci link do strony. Cisto wychodzi takie fajne, plastyczne i miękkie. http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5%82ki-przepisy/obwarzanki-wa%C5%82eckie/469588
Kasiu, bardzo dziękuję, śliczne te obwarzanki. Zachęciłaś mnie, jeszcze raz dzięki!
Nie ma sprawy ;-)
dzisiaj pieke! Dzieki za przepis! :*
Smacznego :)
Dziekuje :) Zrobilam i sa swietne! Pychota!
Ale się cieszę :)))
nie ma co muszę je zrobić na weekendzie. już się nie mogę doczekać
Monika, bardzo relaksujące, doskonałe zajęcie na weekend :)
Gotować?? :-) Wyglądają pieknie więc je napewno zrobię w sobotę. A czy na drugi dzień są smaczne? Pozdrawiam ciepło Hania
http://www.kucharzytrzech.blogspot.com
Gotować :) Takie z nich cudaki. Na drugi dzień też smaczne. Pozdrawiam serdecznie! B.
Cudownie :). Moja córka koniecznie je chce do szkoły , żeby się … pochwalić jakie ma super śniadanie :D
Zrobione. :-) Pyszne są!
Może być mąka pszenna razowa? Albo pełne ziarno 3 zboża (chlebowa od Lubelli)? Chciałabym jakoś je „uzdrowić”, bo mam ogromną ochotę!
Agnieszka, spróbuj i daj znać jak wyszło. Powinno się udać. Pozdrawiam serdecznie!
Dałam żytnią i pszenna razową. W smaku bez zarzutu, ale aparycję mają nieciekawą. Prawie wcale nie urosły, a do tego zbyt mocno się spiekły. 250 stopni to chyba dla nich za dużo, druga tura poszła na 220 i było lepiej. Te Twoje takie jasne, apetyczne!
podejmuję wyzwanie bajglowych wypieków :)
Mam, udało się. Ale nie są tak piękne, równiutkie, idealne jak te Twoje
Tadam: https://www.facebook.com/5razones/photos/a.261930363974432.1073741830.241447242689411/430778257089641/?type=1&theater
Wyglądają obłędnie!
Z okazji pochwały od Ciebie idę zjeść ostatniego :P
Łakomczuszek!
Obżartuch. Poza tym ten jeden ostatni bajgiel pelętający się po chlebaku nei dawał mi spokoju. :P
Zrobiłam orkiszową wersję. Pycha! :) Dziękuję za inspirację :)
http://planeta-smaku.blogspot.com/2015/03/orkiszowe-bajgle-z-czarnuszka.html
No piękne!
Upiekłam. Drugiego dnia już nie było… Dziękuję za inspirację! Pozdrawiam!
Dokładnie Beatko:)aż się proszą,aby je skosztować…bardzo je lubię ,.więc sięgam po jednego:)
Joluś, częstuj się i przesyłam Ci w gratisie dużo wewnętrznego słońca :)
Dziękuję Beatko,dla Ciębie także dużo słoneczka:)
Witam mogą być świeże drożdże ? Jak tak to ile? Dziekije
U nad lato w ogrodzie działamy pozdrowionka
Ale fajnie, zazdroszczę :) Jak dziś mam mnóstwo pracy i do ogródka nawet nie wychylę nosa. Miłego dnia!
bajgle podbijają teraz rynek – uwielbiam je :)
Ja też, tyle różnych kombinacji smakowych do nich pasuje :)
Korzystaj bo jutro ma byc zimno
Chciałabym, ale lista zadań na dziś nie ma końca :)
Właśnie szukałam przepisu na pieczywo żytnie. Jak zwykle spadasz mi z nieba :)
Kiedy Pani zdazy zrobic takie pysznosci?:)
Ile czasu zajmuje zrobienie takich bajgli od poczatku az do upieczenia ? to chyba robota na wolny weekend tak mi sie wydaje ?
Mi wszystko zajęło 1,5 godziny :) Nie wyszły mi takie jak na zdjęciach niestety – chyba inna mąka. Wyszły ciemniejsze i mniej wyrosły.
Mniam :-)
Ide piec ! może do rana się wyrobie :D
Cudownie apetyczne :)
Jestem za ;-)
Idealne dla moich łasuchów!
Zrobiłam dzisiaj te bajgle :) są przepyszne! jednak zmodyfikowałam nieco przepis o dodatkową mąkę, bo przy 500g mąki (dwóch rodzajów) i 300ml wody + 50ml oleju ciasto było za rzadkie i się kleiło. Następnym razem zmodyfikuję też nieco wykonanie. Zamiast wałeczków ciasto rozwałkuję na placek i bajgle powycinam foremkami. Przy wałeczkach niestety nie udało mi się zachować idealnie równych kształtów. Pozdrawiam i dziękuję za przepis! w domu pachnie jak w prawdziwej piekarni :)
A ja zamiast pszennej dodalam uniwersalny mix bezglutenowy od dorota.in i wyszly zjawiskowe! Dzieki wielkie za przepis!