Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Wytrawne babeczki z fetą i suszonymi pomidorami

piknik_2

Doskonała propozycja na wszelkie plenerowe wyprawy. Można je owinąć pergaminem lub włożyć do papierowych papilotek. Umieszczone w koszyku świetnie zniosą trudy transportu :)

Wytrawne babeczki z fetą i suszonymi pomidorami

200 g suszonych pomidorów

175 g sera feta

125 g masła

375 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 jajka

250 ml mleka

Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, ser pokruszyć. Masło rozpuścić w rondelku. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, pomidory oraz fetę, wymieszać. W drugiej misce połączyć jaja, mleko oraz rozpuszczone masło. Przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać metalową łyżką. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Porcje ciasta nałożyć do foremek wypełniając je do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. C i piec 20 – 25 minut. Upieczone babeczki wyjąć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.

piknik_3

Zdjęcia Lubo Lipov

Stylizacja Kora Bułanow

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dużo :) 12 muffinek (tyle mieści moja foremka) plus 2 całkiem spore babeczki upieczone w żaroodpornych naczyniach. Wyszły bardzo smaczne, w mojej wersji z odrobiną suszonych ziół i malutkim ząbkiem czosnku (użyłam pomidorów, które nie były wcześniej w zalewie, stąd dodatki).