Doskonała propozycja na wszelkie plenerowe wyprawy. Można je owinąć pergaminem lub włożyć do papierowych papilotek. Umieszczone w koszyku świetnie zniosą trudy transportu :)
Wytrawne babeczki z fetą i suszonymi pomidorami
200 g suszonych pomidorów
175 g sera feta
125 g masła
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
250 ml mleka
Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, ser pokruszyć. Masło rozpuścić w rondelku. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, pomidory oraz fetę, wymieszać. W drugiej misce połączyć jaja, mleko oraz rozpuszczone masło. Przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać metalową łyżką. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Porcje ciasta nałożyć do foremek wypełniając je do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. C i piec 20 – 25 minut. Upieczone babeczki wyjąć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.
Zdjęcia Lubo Lipov
Stylizacja Kora Bułanow
Komentarze
mniammmm :)))
Jak dużo babeczek wychodzi z jednego przepisu?
Dużo :) 12 muffinek (tyle mieści moja foremka) plus 2 całkiem spore babeczki upieczone w żaroodpornych naczyniach. Wyszły bardzo smaczne, w mojej wersji z odrobiną suszonych ziół i malutkim ząbkiem czosnku (użyłam pomidorów, które nie były wcześniej w zalewie, stąd dodatki).