Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką

9 stycznia 2014, 17:29 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 7
Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką

Bułeczki o delikatnym wnętrzu, idealne do wegeburgerów. Udają się nawet początkującym piekarzom, smacznego!

bułki kukurydziane

Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką

300 g mąki pszennej

200 g mąki kukurydzianej

14 g świeżych drożdży

150 ml ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

sól

dodatkowo:

jajko

czarnuszka

bułeczki kukurydziane_2

Drożdże pokruszyć, wsypać do miseczki, dodać 50 ml mleka i 50 g mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Oba rodzaje mąki przesiać, dodać rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłe mleko i ew. sól do smaku. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i błyszczące. Jeśli jest zbyt suche, dodać jeszcze trochę mleka. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miesce, aż podwoi objętość. Następnie uformować bułeczki, ułożyć je na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 st. C ok. 25 minut.

vegeburgery

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką”

  1. Ewelina pisze:

    Ile wychodzi bułeczek z tych proporcji i czy długo zachowują świeżość?

    • Lawendowy Dom pisze:

      Ewelina, bułki jak to bułki, najlepsze są po upieczeniu, nasze skończyły się drugiego dnia, wtedy były jeszcze smaczne. Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne blachy bułeczek. Pozdrawiam serdecznie

  2. Majana pisze:

    Piękne okrągłe bułeczki. :)

  3. filomidanek pisze:

    Pół kg mąki i 150ml mleka? Taka ilość płynu nawet nie nawilżyła całej mąki. Piszesz: „Jeśli jest zbyt suche, dodać jeszcze trochę mleka.” Ale to „trochę” to więcej niż drugie tyle! I to już będzie zupełnie inny przepis. Jednak zainspirowana zdjęciami, na których bułeczki wyglądają niezwykle apetycznie wyrobilam ciasto dodając 310ml mleka i trochę oliwy. Ciasto rośnie sobie w misce. Dam znać, co z niego wyszło. Będą to jednak już tylko bułeczki inspirowane tym przepisem. :(

  4. Marta pisze:

    Również postanowiłam je zrobić, bo piękne na zdjęciach są.. Faktycznie mleka wyszło więcej, nawet ok 400 ml, przy mące pszennej 650 i kukurydzianej z Melvitu, ciasto rośnie a ja czekam..

  5. […] Pieczone powoli w skórce buraki zachowują intensywną słodycz i smak. To świetna baza do sałatek, carpaccio i burgerów. Przygotowałam je bez dodatku jajka, więc żeby się nie rozpadały podczas smażenia, lepiej uformować mniejsze kotleciki i pozwolić im się dobrze zrumienić, przed przewróceniem na drugą stronę. Inne wegetariańskie burgery znajdziecie tu i tu. Tym razem podałam je w lekkich pszenno-kukurydzianych bułeczkach, na które przepis znajduje się tu. […]

  6. Maciek pisze:

    Nie widzę możliwości oceny przepisu. Pomimo komentarzy, że mleka jest za mało, przepis nie został skorygowany. Minus dla strony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *