Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Pampuszki do barszczu ukraińskiego

pampuszki_2

Są takie delikatne i rumiane i wierzcie lub nie, do barszczu pasują idealnie. Podaje się je polane sosem czosnkowym. Przepis na barszcz znajdziecie tu. Smacznego!

Pampuszki do barszczu

250 g mąki

łyżeczka drożdży instant

łyżka cukru

1 żółtko

130 ml mleka

2 łyżki oleju

1 białko do posmarowania

dodatkowo:

2 ząbki czosnku

łyżka oleju plus olej do wysmarowania blaszki

natka pietruszki

sól

pampuszki

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, żółtko wymieszane z ciepłym mlekiem i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec dodać olej, zagnieść, uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć w okrągłej blaszece wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec 30 minut. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać olej i posiekaną drobno natkę. Powstałym sosem polać pampuszki po upieczeniu.

pampuszki_3

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

zrobiłam dziś podobne, ale z mąki graham z nasionkami chia :) i właśnie zajadam z konfiturą pomarańczowo-grejpfrutową :)

Z pewnością idealne i to nie tylko do barszczu. Pięknie wyglądają, tak mięciutko i puszyście. Na pewno smakują wspaniale.