Cudownie proste, błyskawiczne w wykonaniu. Honeycomb – Arek z bloga Eat after reading celnie nazwał ten deser masą bursztynową. Powtarzam podstawowy przepis za mistrzem, zajrzyjcie też koniecznie po inspirację na bloga Stoliczku, nakryj się. Znajdziecie tam nutę waniliową, ja poszłam w kawę i migdały, ciekawa jestem, jaki smak nadacie swojemu honeycomb?
Honeycomb
160 g miodu
160 g cukru
80 g masła
3 łyżeczki sody
dodatki: płatki migdałów, kawa rozpuszczalna
Wersja podstawowa – do garnka włożyć masło i cukier. Podgrzewać na średnim ogniu i nie spuszczać z oka, bo przypala się bardzo łatwo. Gdy cukier się roztopi całkowicie, dodać miód, zwiększyć ogień i podgrzewać ok. 3 minuty, aż masa przybierze kolor karmelowy. Zdjąć z ognia, dodać sodę, wymieszać, a następnie wylać na matę silikonową lub do foremki. Gdy ostygnie i stwardnieje, połamać na kawałki.
Wersja kawowa – kawę w sypkiej postaci dodałam do masy tuż przed wsypaniem sody. Całość przelałam do silikonowej foremki keksówki i powstały blok połamałam na duże kawałki.
Miodowe karmelki z migdałami – masę wylałam na matę silikonową, posypałam platkami, gdy była jeszcze ciepła i elastyczna. Następnie zwinęłam ją w rulon, a gdy wystygła, pokroiłam na kawałki i tak powstały miodowe karmelki.
Komentarze
Mniam:)
Znamy, robimy z przepisu Nigelli :)
czy zmniejszyłaś o połowę ilość masła? u Arka i Moniki jest 80/80/40 u Ciebie 160/160/40
Bardzo Ci dziękuję za czujność. Już poprawiłam.
to ja dziękuję za odpowiedź, bo się zabieram za Twoją wersję z migdałami :)
Czy nadałaby się ta masa jako dodatek do kremu, np. Maślanego, czy nie staci na chrupkosci ? Poszukuje przepisu na krem ciasteczkowy do tortu, taki np. Jest w tortach z cukierni Sowa, tam wyczuwa się chrupkość, może ma Pani jakąś propozycję, byłabym wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
u Sowy chrupkość w torcie to zapewne pokruszone herbatniki (tort pralinowy)
zrobiłam, niestety straaasznie czuć sodę i jest niezjadliwe…
Chciałbym zrobić ale zastanawiam się czy miód można zastąpić tzw.”jasnym syropem”? W Szwecji tańszym często wykorzystywanym zamiennikiem jest „ljus sirap”. Wykorzystuje się go między innymi przy pieczeniu pierników więc może tu też by się sprawdził. Jak myślisz? :-)