Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Rajskie jabłuszka w karmelu

jabłka w karmelu_5

Na Was zawsze mogę liczyć :). W posiadanie kosza pełnego rumianych rajskich jabłuszek weszłam dość przypadkowo i od razu dostałam od Was mnóstwo świetnych pomysłów na ich wykorzystanie. Dziś jeden z nich, czyli jabłuszka w karmelu. Cukrowa złocista skorupka z zammkniętrym w środku kwaskowym, maleńkim jabłuszkiem. Ale pycha!

rajskie jabłuszka

jabłka w karmelu_2

Rajskie jabłuszka w karmelu

1 ½ szklanki cukru

4 łyżki wody

ok. 12 małych jabłuszek i tyle samo patyczków (moje są z derenia)

przyda się też mata silikonowa

Zagotować wodę w garnku. Oderwać ogonki jabłuszek i wrzucić je do wrzątku na minutę. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić. Przygotować patyczki, wbić je w jabłuszka. Do niewielkiego garnka wsypać cukier, dodać wodę, włączyć gaz i podgrzewać, aż cukier się roztopi, przyjmie jasno złocistą barwę, a na powierzchni utworzą się bąbelki. Trzeba przy tym uważać, bo karmel jest bardzo gorący i łatwo się oparzyć. W gotowym karmelu zanurzać jabłuszka, poczekać, aż nadmiar karmelu spłynie i ustawiać jabłka na silikonowej macie do ostygnięcia. Można je udekorować ziarnami sezamu, płatkami migdałów lub kolorową posypką. Ja chyba wolę takie bez dodatków.

jabłka w karmelu_6

 

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jakie cudne jabłuszka!!!Słodkie maleństwa. Nigdy nie widziałam jabłek takiej wielkości. Piękne są, w dodatku w karmelu. Poezja!!!
Pozdrawiam