Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Pieczone ziemniaki z niespodzianką

pieczone ziemniaki_5

To pomysł, który można zinterpretować na wiele sposobów. W dodatku przygotowanie to bardziej zabawa, niż prawdziwe gotowanie. Sam patent jest bardzo prosty. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy co 3 mm. Następnie należy posmarować je olejem i posolić. No i dochodzimy do etapu, gdzie właściwie mamy pełną dowolność. Do moich ziemniaków trafiły cienkie piórka cebuli, szczypior, plasterki kwaśnych jabłek, owczy ser, krowi ser i boczek. Gotowe ziemniaki układamy na blasze, skrapiamy z wierzchu olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na godzinę.

pieczone ziemniaki_4

Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku ziemniaków, jeśli są duże, godzina może nie wystarczyć. Podawać od razu. Smacznego.

pieczone ziemniaki_2

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja zamykam gadziny w naczyniu żaroodpornym na pół godziny, a potem wieko otwieram i dopiekam. Mmmm… kocham pieczone ziemniory. :D

Polecam też dobrej jakości przyprawy do ziemniaków, takie mieszanki ziół i soli. Pycha.