Pyszne burgery z kaszy jaglanej były hitem naszej ostatniej kolacji. Podałam je z plackami orkiszowymi, sosem z żurawiny i sałatą. Masę z kaszy przygotowalam bez dodatku jajka, na szczęście okazała się spójna i burgery nie rozpadały się podczas smażenia.
Burgery z kaszy jaglanej
[przepis]
350 g kaszy jaglanej
2 łyżki oleju + olej do smażenia burgerów
2 marchewki
1 cebula
½ pęczka szczypiorku
2 zabki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
4 łyżki płatków owsianych
½ szklanki oliwy
kasza kukurydziana w wersji bezglutenowej lub tarta bułka
sól
dodatkowo: 4 łyżki startego drobno parmezanu
[/przepis]
- Odmierzyć kaszę, np. kubkiem.
- Przygotować w dzbanku 2 x więcej wody, niż wynosi objętość kaszy.
- Podgrzać 2 łyżki oleju w garnku z grubym dnem, wsypać kaszę i prażyć 3 minuty, cały czas mieszając.
- Następnie zalać wodą z łyżeczką soli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem ok. 20 minut.
- W tym czasie zmiksować na papkę obraną marchew, cebulę, szczypiorek, czosnek, paprykę, płatki i oliwę.
- Ciepłą, ale nie gorącą kaszę wymieszać dokładnie ze zmiksowaną papką i parmezanem. Masa jest zwarta i dobrze się formuje.
- Przygotować burgery, obtoczyć je w kaszy lub bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Przepis na placki kukurydziane znajdziecie tu. Podobnie można je przygotować z innych rodzajów mąki.
Komentarze
wyglada przepysznie!
http://lubieessc.blogspot.com/
obłędne, muszę koniecznie zrobić :)
dziękuję za inspirację, mam córkę na diecie bezglutenowej i trochę brakuje mi już pomysłów, serdecznie pozdrawiam
Przepyszne! Właśnie skonsumowaliśmy, aż uszy się trzęsły ;)
Mnie sie rozpadaja podczas smazenia