To błyskawiczny deser do przygotowania dosłownie w 10 minut. Wygląda cudownie, pachnie niebańsko, a smakuje… Sami spróbujcie. Słodycz dyni i karmelu przełamałam orzeźwiającą nutą pomarańczy. Jeśli deser przeznaczony jest dla dorosłych, tuż przed podaniem można go skropić odrobiną koniaku. Najlepiej podawać go w towarzystwie espresso lub mocnej herbaty. Czasem sobie myślę, że gdyby na sułtańskim stole pojawiała się dynia, to wygładałaby właśnie tak, stąd nazwa mojego deseru :)
Karmelizowana dynia po sułtansku
[przepis]
100 g cukru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny
300 g dyni pokrojonej w sporą kostkę
1 łyżeczka mielonego cynamonu
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej
2 figi
60 g orzechów włoskich
dodatkowo: lody waniliowe
[/przepis]
- Na patelnię wsypać cukier, skropić go wodą i sokiem z cytryny.
- Podrzewać, aż cukier się roztopi i powstanie syrop.
- Wrzucić dynię, dodać cynamon, skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną.
- Podgrzewać na średnim ogniu, potrząsając dość często patelnią. Cały proces karmelizacji powinien zająć nie więcej, niż 5-6 minut.
- Pod koniec, gdy syrop jest już bardzo gęsty i został wchłonięty przez dynię, dodać figi pokrojone w cienkie plasterki i pokrojone orzechy.
- Gotowy deser przełożyć do pucharków, a jeszcze lepiej do małych, wydrążonych i wcześniej podpieczonych w piekarniku dyń.
- Dla ekstremalnych łasuchów dodać po kulce waniliowych lodów.
Komentarze
Pyycha, znowu pycha:) Jak Ty to robisz? Kusicielko:) pozdrawiam
Jaki rodzaj dyni używasz do tego deseru? Boję się, ze jedne mogą się rozpaść na ciapę, a inne wymagają dłuższego smażenia.
Dlaczego dynia „miseczka” musi być podpieczona, czy też się ją zjada przy okazji? To chyba małe carnivale, mam takie lecz piekłam na słono – wtedy trwa to ponad godzinę!
Pozdrawiam
Ania
mmmm, wyglada pysznie!
Dla prawdziwych łasuchów :)
Jezuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !
<3
Czy karmelizujemy dynię surową czy podpieczoną wcześniej (np. 20 min w 200 stopniach) w piekarniku?
Czy wg Ciebie wyjdzie jak zamiast cukru użyję miodu?