Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegeburgery z buraków i fasoli

 

Wegeburgery z buraków i fasoli rozkochały w sobie już niejednego smakosza. Pieczone powoli w skórce buraki zachowują intensywną słodycz i smak. To świetna baza do sałatek, carpaccio i burgerów. Wegeburgery z buraków i fasoli przygotowałam je bez dodatku jajka, więc żeby się nie rozpadały podczas smażenia, lepiej uformować mniejsze kotleciki i pozwolić im się dobrze zrumienić, przed przewróceniem na drugą stronę. Inne wegetariańskie burgery znajdziecie tu i tu. Tym razem podałam je w lekkich pszenno-kukurydzianych bułeczkach, na które przepis znajduje się tu.

burgery z buraków_6

burgery z buraków_3

burgery z buraków_2

Burgery z buraków i fasoli

[przepis]

500 g buraków upieczonych w skórce

200 g ugotowanej czerwonej fasoli

pęczek natki pietruszki

3 łyżki oleju

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka nasion kolendry

½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

150 g platków owsianych

80 g uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika

bułka tarta (lub kasza kukurydziana) do panierowania

olej do smażenia

dodatkowo:

300 g marchewki

2 łyżki oleju słonecznikowego

łyżka soku z cytryny

100 g fety

50 g jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku

[/przepis]

  1. Zmiksować buraki i fasolę na papkę.
  2. Dodać posiekaną natkę.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojoną drobno cebulę, i rostarty z solą czosnek.
  4. Smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie szklista, następnie dodać roztarte w moździerzu nasiona kolendry i paprykę.
  5. Wymieszać przyprawy z cebulą i przełożyć do miski z burakami i fasolą.
  6. Do miski wsypać też platki, i słonecznik.
  7. Całość dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 20 minut, żeby platki lekko zmiękły i scaliy masę.
  8. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce lub kaszy kukurydzianej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
  9. Marchewkę zetrzeć na tarce z małycmi oczkami, doprawić olejem i sokiem z cytryny.
  10. Fetę zmiskować z jogurtem i czosnkiem.
  11. Burgery podawać w bułce z dodatkiem marchewki i sosu z fety.
  12. Świetnie smakują też bez pieczywa. Życzę smacznego ☺

burgery z buraków

burgery z buraków_5

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Lawendowy Dom och trudno powiedzieć! Eksperymentuję z najprzeróżniejszymi kotletami np. z kaszy jaglanej, z granualtu sojowego, z bakłażana, z kaszy quinoa, bardzo mi też smakują burgery z grillowanymi pieczarkami portobello. A w mojej ulubionej wegańskiej burgerowni zwykle zamawiam burgera z kotletem z fasoli. Duży falafel też daje radę!