Wegeburgery z buraków i fasoli rozkochały w sobie już niejednego smakosza. Pieczone powoli w skórce buraki zachowują intensywną słodycz i smak. To świetna baza do sałatek, carpaccio i burgerów. Wegeburgery z buraków i fasoli przygotowałam je bez dodatku jajka, więc żeby się nie rozpadały podczas smażenia, lepiej uformować mniejsze kotleciki i pozwolić im się dobrze zrumienić, przed przewróceniem na drugą stronę. Inne wegetariańskie burgery znajdziecie tu i tu. Tym razem podałam je w lekkich pszenno-kukurydzianych bułeczkach, na które przepis znajduje się tu.
Burgery z buraków i fasoli
[przepis]
500 g buraków upieczonych w skórce
200 g ugotowanej czerwonej fasoli
pęczek natki pietruszki
3 łyżki oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka nasion kolendry
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
150 g platków owsianych
80 g uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika
bułka tarta (lub kasza kukurydziana) do panierowania
olej do smażenia
dodatkowo:
300 g marchewki
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka soku z cytryny
100 g fety
50 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
[/przepis]
- Zmiksować buraki i fasolę na papkę.
- Dodać posiekaną natkę.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojoną drobno cebulę, i rostarty z solą czosnek.
- Smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie szklista, następnie dodać roztarte w moździerzu nasiona kolendry i paprykę.
- Wymieszać przyprawy z cebulą i przełożyć do miski z burakami i fasolą.
- Do miski wsypać też platki, i słonecznik.
- Całość dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 20 minut, żeby platki lekko zmiękły i scaliy masę.
- Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce lub kaszy kukurydzianej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
- Marchewkę zetrzeć na tarce z małycmi oczkami, doprawić olejem i sokiem z cytryny.
- Fetę zmiskować z jogurtem i czosnkiem.
- Burgery podawać w bułce z dodatkiem marchewki i sosu z fety.
- Świetnie smakują też bez pieczywa. Życzę smacznego ☺
Komentarze
z buraczków!! chce <3
Buraki są takie pyszne i można z nich przygotować wiele ciekawych dań.
Pysznie wyglądają!
Tak, ten kolorek jest niesamowity :)
Jakie muszą być dobre! Bardzo ciekawy przepis. :)
Są zaskakująco pyszne, pozdrawiam serdecznie!
Marzyły mi sie ostatnio :)
A dzisiaj dzien strączkowych, wiec 2w1 ;)
Idealne
Justyna, bardzo się cieszę, że trafiłam. Fajny przepis, bardzo je lubię :)
Jestem tylko ciekawa czy dzieci i mąż podziela mój zachwyt ;)
Pytanie, czy fasola moze być z puszki??
I na ile porcji ta ilośc ?
Justyna, możesz użyć fasoli z puszki, starczy na 4 osoby :)
Czyli idealnie :)
Zrobiłam
Niestety nie zrobiły furory :(
Mąż tylko gryza, dzieci prawie ;) pół kotleta …
Jedynie bułki ok ;)
Jadłam, ale nigdy sama nie robilam
Warto spróbować Aniu :)
O wow!….super
Dzięki wielkie!
Ja z burgerów tylko wege jadam :)
Kamila, jakie lubisz najbardziej?
Lawendowy Dom och trudno powiedzieć! Eksperymentuję z najprzeróżniejszymi kotletami np. z kaszy jaglanej, z granualtu sojowego, z bakłażana, z kaszy quinoa, bardzo mi też smakują burgery z grillowanymi pieczarkami portobello. A w mojej ulubionej wegańskiej burgerowni zwykle zamawiam burgera z kotletem z fasoli. Duży falafel też daje radę!
Bardzo zachęcająco wygladają..:)
Taki był zamysł ;) Smakują też nienajgorzej :)
łoboszzzzz…. jak Ty potrafisz człowieka pognębić ;-)
No weź Renia, robię co mogę ;)
Ostatnio wypróbowywałam i wyszły bardzo dobre.
To jest najlepsza rekomendacja, dzięki Ula!
Fajne połączenie fety i buraków:)kolorowo i smakowicie:)
Świetnie się uzupełniają te dwa przeciwstawne smaki :)
a w tle mój ulubiony fartuszek kwietny :-)
Ja też go uwielbiam :)
Myslisz,ze moge zamienic fasole na ciecierzyce? Bo mam za duzo namoczone na falafel i mysle co zrobic z reszty :)
Tu bym jednak pozostała przy fasoli, a z ciecierzycy zrób hummus: http://lawendowy-dom.com.pl/hummus-klasyka-gatunku/
lub pasztet: http://lawendowy-dom.com.pl/genialny-pasztet-z-ciecierzycy/
Ok,dziekuje:)
dopiero ciasto z kaszy jaglanej upiekłam ;-) nie nadążam ;-)
:)))) Joanna, weekend przed Tobą :))))
calkiem na czasie ;)
Hola I want some please, :)
Wyglądają rewelacyjnie :)
O! to, to, to….;)
Pyszne!Zrobilam dzis na kolacje:-)
Czemu przy przewracaniu na patelni sie rozpadaja…? :(
Buraki! W kazdej postaci :)
Wiem, wiem, to co Monia, skusisz się?
Juz jestem w dordze na te burgery
Monika, wiedziałam, że to się tak skończy ;)
Każdy! <3
Doskonały wybór :)))
Głosuję za burakami
Cudownie . Już mam pomysł na jutrzejszy lunch do pracy ❤. Dziękuję . Oczywiście wszystkie 3 wybieram
Wow, yummmmmiiieeee :)!
Buraki (y)
Buraki :-)
Biorę wszystkie!
Zrobiłam ostatnio z buraków. Dla mnie pycha, ale męskie grono nie było tego zdania… ;)
Marchew i brokuły- przepyszne. Wersja z burakami smakowała nam bardzo z tartych pieczonych buraków, rozgniecionej fasoli ( nie zrobiłam papki) i bez fety.
Ja lubie z burakow pychota ale musze sprobowac marvhewkowe i brokulowe
Alo Kosarska :)
Dobry był fasolex😄
Alicja Rutkowska
Czy mogę takie gotowe kotlety zamrozic? czy sa raczej za delikatne?