Jest coś takiego w piernikowych ludzikach, że po prostu nie można ich nie upiec, zgodzicie się ze mną? W tym roku udało mi się zdobyć klastyczną ludzikową foremkę w rozmiarze XL.
Przepis na pierniki, który dziś proponuję, jest jednym z moich ulubionych. Ciasto nie wymaga leżakowania, jest miękkie i przyjemnie piernikowe.
Chcę Was zaprosić na obchody dnia Terra Madre. Tak, jak w zeszłym roku, warszawski Slow Food będzie partnerem Świątecznego Frymarku w Instytucie Teatralnym 18 grudnia w godzinach 11.00 -18.00. Z tej okazji organizujemy około kulinarne warsztaty dla dzieci.
Przygotowujemy 6 godzinnych bloków z różnymi aktywnościami, m.in. leśne rośliny, herbatki z dzikich malin, ozdoby z pomarańczy oraz pierniczki. Będzie można się spotkać z Marylą Musiadłowską, Kasią Bosacką, Basią i Piotrem Adamczewskimi, Agnieszką Kręglicką i ze mną. O 12.00 zapraszam na wspólne dekorowanie pierników z użyciem lukrów barwionych naturalnie.
Rezerwujcie terminy, zabierajcie dzieciaki i do zobaczenia za tydzień!
Piernikowe ludziki
500 g mąki
1 ½ szklanki miodu
1 szklanka cukru pudru
¾ kostki masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 opakowanie przyprawy do pierników
do dekoracji: biały lukier, kolorowe drażetki
Miód pogrzać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszać masę i pilnować, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać z sodą i solą. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne i lśniące ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5cm i posługując się foremką lub zrobionym z kartonu szablonem wyciąć ludziki. Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej nieprzywierającym papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
Gdy ludziki wystygną, można przystąpić do dekorowania.
Zdjęcia: Lubo Lipov
Komentarze
cudne są! I śliczne zdjęcia :)
Od dawna marzy mi się taka foremka. Bez wątpienia ciasteczka wycinane przy jej pomocy smakują wyjątkowo…
Świetne! Ja też będę robiła, wczoraj doszla moja foremka, przepis zapisuję, wydaje się super :) Ile ciastków ;) wyszło z tego przepisu?
Za każdym razem jak tu zaglądam, to po prostu otwieram buzię z zachwytu, po prostu CUDA!!! Przepiękne zdjęcia, na zwykłe bałwanki mogę patrzeć i patrzeć.
Zdjęcie Dziewczynki z "ludzikową" foremką po prostu cudne :) Ja też się w tym roku skusiłam na zrobienie piernikowych ludzików.
Pozdrawiam serdecznie :)
Przepiękne zdjęcia, cudowna dziewczynka i pyszne pierniczki! :))
Pozdrawiam :)
o kurcze , ale piękne ludziki , takie z charakterkiem :P
jakie piękne ludziki!
Jak zwykle jestem pod wrażeniem – CUDNE! A córcia przepiękna istotka. Pozdrawiam Iza – Mammamisia.
Już nie mogę się doczekać, kiedy moja Hana będzie na tyle duże, żeby jeździć z nią na takie warsztaty do Ciebie:-)
Witaj,
mogłabyś mi napisać skąd wziąć taką foremkę? Bo szukam, i szukam i nigdzie ich nie ma, a wymarzyłam sobie takie prawdziwe pierniczki : )
Pozdrawiam Wika.
Proszę od odp na maila
veronika_92@vp.pl
Gdzie można rezerwować miejsca na te piernikowe warsztaty dla dzieci?
lo, nie ma rezerwacji, po prostu przyjdźcie :)
Wika, foremka z Villeroy & Boch, pozdrawiam.
Też mam taką foremkę i dzisiaj właśnie piekłam ciasteczka. Wyszły pyszne.
Do zobaczenia :)
a gdzie taka cudna foremkę mozna dostac i w dodatku w rozmiarze xl;)))cudny blog-bede zagladac;))
Moje pierniki wlasnie sie pieka. Jedno zastrzezenie – z tych proporcji wyszla masa o konsystencji smietany, musialam dosypac jeszcze 3 szklanki maki zeby nadawalo sie do walkowania. Moze podawaj proporcje w ml i kg !!!
Pozdrawiam
Ufff! A już myślałem że to ze mną coś nie tak… Też mi wyszło ciasto naleśnikowe… Nie szklanka tylko 1 kg mąki… :(
O rany, a ja upiekłam z tego przepisu ponad 300 pierniczków. Zachodzę w głowę, z czego wynika problem?
Według mnie za dużo plynnych składników. Moze Twoja szklanka jest mniejsza niz 250 ml ?
Jak długo ciasto po zagnieceniu można przechowywać w lodówce?
Cześć Ewa, spokojnie do dwóch tygodni. Pozdrawiam!