Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Dzieci | Kuchnia | Slow Food | Świąteczne | Święta | Wychowanie | Zaproszenia

Piernikowe ludziki. Warsztaty dla dzieci.

Jest coś takiego w piernikowych ludzikach, że po prostu nie można ich nie upiec, zgodzicie się ze mną? W tym roku udało mi się zdobyć klastyczną ludzikową foremkę w rozmiarze XL.
Przepis na pierniki, który dziś proponuję, jest jednym z moich ulubionych. Ciasto nie wymaga leżakowania, jest miękkie i przyjemnie piernikowe.
Chcę Was zaprosić na obchody dnia Terra Madre. Tak, jak w zeszłym roku, warszawski Slow Food będzie partnerem Świątecznego Frymarku w Instytucie Teatralnym 18 grudnia w godzinach 11.00 -18.00. Z tej okazji organizujemy około kulinarne warsztaty dla dzieci.
Przygotowujemy 6 godzinnych bloków z różnymi aktywnościami, m.in. leśne rośliny, herbatki z dzikich malin, ozdoby z pomarańczy oraz pierniczki. Będzie można się spotkać z Marylą Musiadłowską, Kasią Bosacką, Basią i Piotrem Adamczewskimi, Agnieszką Kręglicką i ze mną. O 12.00 zapraszam na wspólne dekorowanie pierników z użyciem lukrów barwionych naturalnie.
Rezerwujcie terminy, zabierajcie dzieciaki i do zobaczenia za tydzień!

Piernikowe ludziki

500 g mąki
1 ½ szklanki miodu
1 szklanka cukru pudru
¾ kostki masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 opakowanie przyprawy do pierników
do dekoracji: biały lukier, kolorowe drażetki
Miód pogrzać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszać masę i pilnować, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać z sodą i solą. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne i lśniące ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5cm i posługując się foremką lub zrobionym z kartonu szablonem wyciąć ludziki. Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej nieprzywierającym papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
Gdy ludziki wystygną, można przystąpić do dekorowania.

Zdjęcia: Lubo Lipov

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Świetne! Ja też będę robiła, wczoraj doszla moja foremka, przepis zapisuję, wydaje się super :) Ile ciastków ;) wyszło z tego przepisu?

Za każdym razem jak tu zaglądam, to po prostu otwieram buzię z zachwytu, po prostu CUDA!!! Przepiękne zdjęcia, na zwykłe bałwanki mogę patrzeć i patrzeć.

Zdjęcie Dziewczynki z "ludzikową" foremką po prostu cudne :) Ja też się w tym roku skusiłam na zrobienie piernikowych ludzików.
Pozdrawiam serdecznie :)

Już nie mogę się doczekać, kiedy moja Hana będzie na tyle duże, żeby jeździć z nią na takie warsztaty do Ciebie:-)

Witaj,
mogłabyś mi napisać skąd wziąć taką foremkę? Bo szukam, i szukam i nigdzie ich nie ma, a wymarzyłam sobie takie prawdziwe pierniczki : )
Pozdrawiam Wika.
Proszę od odp na maila
veronika_92@vp.pl

Moje pierniki wlasnie sie pieka. Jedno zastrzezenie – z tych proporcji wyszla masa o konsystencji smietany, musialam dosypac jeszcze 3 szklanki maki zeby nadawalo sie do walkowania. Moze podawaj proporcje w ml i kg !!!
Pozdrawiam

Ufff! A już myślałem że to ze mną coś nie tak… Też mi wyszło ciasto naleśnikowe… Nie szklanka tylko 1 kg mąki… :(