Kategoria: Desery
Błyskawiczny sorbet truskawkowy w czekoladowych foremkach. Letnie garden party.
Długie wieczory, spotkania z przyjaciółmi. Uwielbiam tę atmosferę. Na drzewach słoiczki ze światełkami, powoli otula nas ciemność. Cały rok czekamy na takie wieczory, prawda? Foremki z czekolady to bardzo prosty i niezwykle efektowny sposób na serwowanie takich deserów jak sorbety, lody lub kremy. Można przygotować je wcześniej i przechowywać w lodówce. Wystarczy rozpuścić w kąpieli… Czytaj dalej Błyskawiczny sorbet truskawkowy w czekoladowych foremkach. Letnie garden party.
Owocowe lody bez cukru. Gotowe od ręki!
Po prostu zróbcie to. Dwa składniki, dwie minuty roboty i od razu gotowe do jedzenia. Genialny w swojej prostocie przepis daje wiele możliwości modyfikacji. Podstawa to banan, dojrzały słodki banan. Do tego mrożone owoce – tu borówki, ale mogą być truskawki, maliny, porzeczki w dowolnej odmianie, jeżyny. Można je łączyć w różne kompozycje lub… Czytaj dalej Owocowe lody bez cukru. Gotowe od ręki!
Słodkie… bez cukru.
Czy Was też dopadło wiosenne przemęczenie? Czy to sprawa deszczu, czy natłoku spraw? Palę w kominku, bo zimno i cierpliwie czekam na słońce. Potrzebuję solidnego zastrzyku energii. Słodkie bez cukru już jutro. Dobrej nocy Kochani.
Truskawkowy deser zamknięty w słoiku. Na majówkę!
Zdrowe i pyszne. To wiadomo. Zamiast śmieciowych przekąsek, kolorowy, pachnący deser zamknięty w słoiczku. Bez obaw można go włożyć do piknikowego koszyka. Jestem pewna, że sami stworzycie swoje ulubione smaki i zabierzecie na majówkę. W słoiku. Miłej zabawy! Deser w słoiczku 100 g płatków owsianych 6 łyżek miodu 100 g truskawek 150 ml… Czytaj dalej Truskawkowy deser zamknięty w słoiku. Na majówkę!
Fit deser z kiełkami pszenicy.
Mój trawnik po niedawnych roztopach przedstawia obraz nędzy i rozpaczy, ale ja spoglądam z radością w pierwsze słoneczne przebłyski i czekam, czekam z niecierpliwością na wiosenny cud. Dziś błyskawiczna i zdrowa przekąska z kiełkami pszenicy i jogurtem. Zajadam ją rano, a moje dziewczynki dostają często taki deser po powrocie ze szkoły. Pomysł jest tak prosty,… Czytaj dalej Fit deser z kiełkami pszenicy.
Chocolate con churros. Dziś czekolada.
Sposobów na gorącą czekoladę jest bez liku. Z mlekiem, bez mleka, z pianką lub śmietankową czapą. Może być płynna, łatwa do picia, lub gęsta i zawiesista. Moja dzisiejsza propozycja to wierna przyjaciółka churros – hiszpański klasyk. Należy spróbować, choć moim zdaniem, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności. Churreria (w Katalonii Xurreria) może być wypasionym lokalem z… Czytaj dalej Chocolate con churros. Dziś czekolada.
Crema catalana.
Katalońskie wspomnienia wciąż mnie nie chcą opuścić. W moim domu roi się od małych i dużych pamiątek, które wywołują wciąż nowe obrazy w mojej głowie. Jedyny ratunek, to planowanie nowych podróży, przeglądam więc serwisy podróżnicze w poszukiwaniu okazji i tanich lotów i marzę, jeżdżąc palcem po mapie. Crema catalana to klasyk. Pachnący subtelnie cytrusami i… Czytaj dalej Crema catalana.
Herbaciane drinki – czy to może się udać?
Co pijecie w karnawale? Mam kilka ulubionych drinków z kroplą alkoholu, ale piję je okazjonalnie, od wielkiego dzwonu. Przyczyn jest kilka – po pierwsze to bardzo kaloryczne bestie, po drugie, preferuję dobre wytrawne wino od złożonych smaków kolorowych drinków z parasolką. No, ale przecież w karnawale bawią się też nasze dzieci. W każdym razie tak… Czytaj dalej Herbaciane drinki – czy to może się udać?
Mleczne kulki z kardamonem. Kalendarze do zgarnięcia!
Kalendarz w retro stylu, a w nim m.in. Adamczewski, Kondrat, Młynarski, Tym. No i porady w rodzaju jak ukisić kapustę, mieć rzęsy jak firanki lub usmażyć domowe frytki. I już nie straszne Wam będzie przygotowanie strusia z migdałami i calvadosem. Dowiecie się, jak powróżyć sobie z fusów i zgłębicie tajemnice dębowych beczek. O kalendarzu pisze… Czytaj dalej Mleczne kulki z kardamonem. Kalendarze do zgarnięcia!
Domowa nutella. Komu sznurek?
Przemyślałam to sobie. Przebadałam temat. Chciałam prostych, nieprzetworzonych składników i spektakularnego efektu. Czy to wogóle da się połączyć? No bo przecież po to są właśnie te ulepszacze, wygładzacze i nabłyszczacze, żeby było lepiej. I ładniej. I smaczniej, niż stworzyła to natura. No to mam orzechy, laskowe w łupinach, co to trzeba połupać dziadkiem, obrać i… Czytaj dalej Domowa nutella. Komu sznurek?
Babeczki z dynią, czyli dzieciaki w kuchni.
Czasami jajko wyląduje prosto na podłodze, a mąka rozsypie się po całym blacie. Czy to ważne? Przesypywanie, odmierzanie, mieszanie, prosta sprawa dla małych kucharek. Mój przepis na relaks w sobotni wieczór? Wspólne gotowanie. Polecam. Na dziś proponuję babeczki z dyni. Są wilgotne i pachną piernikowo. Upiekłyśmy je w płaskich, teflonowych foremkach w kształcie misiów i w drugiej wersji,… Czytaj dalej Babeczki z dynią, czyli dzieciaki w kuchni.
Mus czekoladowo – kawowy.
Lubicie kawę? Ja w każdej postaci. Lody kawowe, kawowe ciasta i desery, no i oczywiście kawa, w różnych wcieleniach. Dziś mus czekoladowo – kawowy. Nie mogę się od niego oderwać, ale zdrowy rozsądek tym razem chowam do kieszeni. To część wiekszego materiału, przygotowywanego do zimowego wydania magazynu Lawendowy Dom. Mam nadzieję, że się Wam spodoba.… Czytaj dalej Mus czekoladowo – kawowy.
Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami. Spacer po Gdańsku.
Gdy byłam mała, piekłam nadziane na patyk jabłka z dzieciakami z osiedla. Kryliśmy się na starych, zapuszczonych działkach, rozpalaliśmy nielegalny ogień i w tajemnicy zajadaliśmy się tym jesiennym przysmakiem. Po intensywnym weekendzie w Gdańsku, potrzeba mi natychmiast sporej dawki energii. Pieczone jabłka z karmelizowanymi w miodzie orzechami przygotowuję w kilka minut. Gdy się pieką, przeglądam zdjęcia z… Czytaj dalej Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami. Spacer po Gdańsku.
Lemon curd
Po prostu zróbcie to! Oszaleliśmy w Lawendowym Domu na punkcie lemond curd. Pochodzące z dziewiętnastowiecznej Anglii cytrynowe mazidło sprawdza się jako dodatek do tostów lub naleśników. Można nim nadziać babeczki, użyć jako polewy do tortu lub pokryć nim cytrynowy sernik. Jestem pewna, że znajdziecie własne zastosowanie dla tej apetycznie żółtej masy, którą w dodatku przygotowuje… Czytaj dalej Lemon curd
Brzoskwinie w marynacie z zielonej herbaty
Czy już wspominałam, że mieliśmy w tym roku brzoskwiniowy urodzaj? Nasze kilkuletnie drzewko obdarowało nas owocami wyjątkowo hojnie. Zjedliśmy je z nieskrywaną radością, a po kolejne brzoskwiniowe skarby wybieram się na mój ulubiony bazarek. Drobne, polskie odmiany są soczyste i aromatyczne. Tym razem przygotowałam z nich m.in. prosty, letni deser. Rodzaj owocowego kompotu, z nietypowym… Czytaj dalej Brzoskwinie w marynacie z zielonej herbaty
Zdrowy deser porzeczkowy z chrupiącą owsianką.
Po trzech dniach spędzonych na spływie tratwami w Dolinie Biebrzy wracam do cywilizacji. Lało, wiało i znowu lało, a Biebrza wiła się w nieskończoność. Suszę śpiwory i namiot i dopieszczam swoje wnętrze. W ramach dopieszczania dziś pyszny i prosty deser porzeczkowy. Chrupiąca, miodowa owsianka, ucierane na słodko porzeczki i jogurt. Bardzo lubię połączenie naturalnego, lekko… Czytaj dalej Zdrowy deser porzeczkowy z chrupiącą owsianką.
Miodowy sorbet z malin i nowa odsłona znanej herbaciarni
Czy lato Was rozleniwia? Mnie trochę tak, choć przyznam, że to zwykle latem mam najwięcej pracy i staram się wykorzystać maksymalnie możliwości, które znienacka się pojawiają. Mam swoje sprawdzone sposoby na zapracowane lato. W kuchni minimum wysiłku. Dania lekkie i szybkie, ale to wiecie, bo takie właśnie proponuję Wam na moim blogu. Dom ubieram wakacyjnie.… Czytaj dalej Miodowy sorbet z malin i nowa odsłona znanej herbaciarni
Semifreddo o smaku amaretto z miodową polewą
Ten lodowy deser skradł moje serce i nie zanosi się, żeby mogło się to zmienić. Spójrzcie na tę kremową, chłodną masę z chrupiącym dodatkiem ciasteczek amaretto i miodową polewę pełną prażonych migdałów. Jeśli jeszcze nie robiliście domowych lodów, ten przepis nadaje się idealnie na ten pierwszy raz. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt spektakularny. Coś na… Czytaj dalej Semifreddo o smaku amaretto z miodową polewą