Lemon curd

21 września 2011, 11:34 | Desery Dieta Dla dzieci Dzieci Kuchnia Przepisy | 23
Lemon curd

Po prostu zróbcie to! Oszaleliśmy w Lawendowym Domu na punkcie lemond curd. Pochodzące z dziewiętnastowiecznej Anglii cytrynowe mazidło sprawdza się jako dodatek do tostów lub naleśników. Można nim nadziać babeczki, użyć jako polewy do tortu lub pokryć nim cytrynowy sernik. Jestem pewna, że znajdziecie własne zastosowanie dla tej apetycznie żółtej masy, którą w dodatku przygotowuje się błyskawicznie.

Cały cytrynowy temat dopiero w kolejnym wydaniu magazynu Lawendowy Dom. Ja jednak nie mogłam się oprzeć i lemon curd proponuję już dziś.

Lemon curd

3 cytryny
2 całe jajka i 2 żółtka
200 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
30 g masła

Cytryny dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć z nich skórkę, a następnie wycisnąć sok. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać sok i skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka. Całość energicznie rozmieszać i postawić na małym ogniu. Podgrzewać, cały czas mieszając i w ten sposób doprowadzić do wrzenia. Dodać masło i gotować jeszcze 2-3 minut, cały czas mieszając. Masa powinna być idealnie gładka i lśniąca. Jeśli ma niewielkie grudki, można ją przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Krem przełożyć do słoiczka. Na wierzchu ułożyć folię spożywczą, co zapobiegnie powstawaniu kożucha i zostawić do ostygnięcia. W lodówce można przechowywać do tygodnia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

23 odpowiedzi na “Lemon curd”

  1. Izuś pisze:

    Polecam, jest pycha!!

    • Justynabokowy pisze:

      Przepisy te są jedyne w swoim rodzaju. Uwielbiam Pani kuchnię. Gotując czuje się kimś wyjątkowych , że dzięki tym przepisom mogę zrobić coś tak pysznego.

  2. VIOLINOWO pisze:

    Musi być pyszne,chyba się skuszę i zrobię w wolnej chwili.Uwielbiam wszystko co cytrynowe.

  3. Gosia pisze:

    Przecież już za sam kolor tego "cuda" należy go wielbić:-) To musi być doskonałe!

  4. Aciri pisze:

    Ja się zabieram już chyba od roku. Po tych zdjęciach chyba zrobię w ten weekend:)

  5. Agakakaka pisze:

    Zrobię na bank! To po prostu MUSI być pyszne.

  6. Sabik pisze:

    To jest pyszne!Robiłam niedawno i polecam…mniammm!

  7. Majana pisze:

    My też uwielbiamy lemon curd! To przepyszna sprawa:) A jak pięknie u Ciebie się złoci:)
    Pozdrowienia.

  8. M(aniek) pisze:

    ja też robiłam :D specjalnie na sernik :) spamowało cudnie ;) to co zostało zjadło sie z bułeczkami :D mniam

  9. Daga pisze:

    No ba! Lemon curd jest cudowny, uwielbiam :-) Polecam też raspberry curd, robiłam ostatnio, jak ktoś lubi maliny to się zachwyci :-)

  10. Basia Świtkiewicz pisze:

    Oooo widzę, że i ja będę musiała zrobić, wygląda smakowicie i ma wiele zastosowań:) Skoro wszyscy zachwalają, to czyż można się opierać?

  11. pajeczaki pisze:

    słońce w słoiku, mniam!

  12. Karolina pisze:

    Jadłam coś podobnego… pyszności.

  13. Maggie pisze:

    Wygląda obłędnie!
    A jeśli też smakuje tak, jak wygląda, to na weekend robię do naleśnikow.
    Pozdrawiam i dziekuję za miły komentarz u mnie na Kalinkach:)
    Maggie

  14. Łyżka pisze:

    muszę koniecznie spróbować! wygląda wspaniale ;)

  15. Gosia pisze:

    robie czesto i uwielbiam :) Mloda lyzka ze sloiczka najchetniej wyjada :) dobry jest tez pomaranczowy,a w tym roku chce limetkowy wyprobowac :)
    Cudnie wyglada na Twoich zdjeciach :)
    Pozdrawiam :)

  16. asieja pisze:

    słońce w słoiku!

  17. Anonymous pisze:

    Od razu, jak tylko ukazał się wpis pobiegłam do sklepu po cytryny, bo narobiła mi Pani niesamowitego smaka na Lemon curd! Przygotowanie tego specjału to tylko 15 minut a ile przyjemności… pycha :-D Dzisiaj będę muffinki z tym przysmakiem.

    Pozdrawiam, Agnieszka

  18. Duende pisze:

    Z przyjemnością przyznaję wyróżnienie dla Twojego bloga:). I nominuje Twój blog :)
    Co muszą zrobić nominowane osoby?
    – Umieścić podziękowania i link do blogera, który przyznał Tobie nagrodę.
    – Skopiować i wkleić logo na swoim blogu.
    – Napisać o sobie 7 rzeczy.
    -Nominować 16 innych blogerów (nie można nominować blogera, który Wam przyznał nagrodę)
    – Napisać im komentarz, by dowiedzieli się o nagrodzie i nominacji :)

  19. Cynthia pisze:

    Już od jakiegoś czasu kusi mnie, żeby to zrobić…ale jakoś schodziło…
    Po porcji takich cudownych zdjęć nic innego mi nie pozostaje, jak tylko kupić cytryny i zakasać rękawy w kuchni :)

  20. Evitaa pisze:

    Uwielbiam lemon (i orange!) curd, a teraz ponadto Twoje zdjęcia :)

  21. Anonymous pisze:

    z bezową Pavlovą również sprawdza się rewelacyjnie

  22. Alicja pisze:

    Uwielbiam i często przygotowuje, a ten przepis jest idealny! ;)) Zachwyca wszystkich :)
    Krem jest tak pyszny, że zawsze chciałoby się móc go mieć pod ręką, bo akurat spasowałby do tego, czy podkręcił smak czegoś innego… niestety nie zawsze jest czas i chęć, aby go przygotować. Stąd moje pytanie: czy widzi Pani szanse powodzenia w przygotowaniu lemon curd i zamrożeniu go (zastanawiam się na przykład, czy za bardzo nie podejdzie wodą po rozmrożeniu)? Tak mi dziś przyszło do głowy i postanowiłam skonsultować tę myśl z Ekspertem ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *