• Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Tartaletki z kawowym kajmakiem i żurawiną

    Moje bicepsy zaczynają w dotyku przypominać twarde jabłko. Wszystko za sprawą łopaty do odśnieżania, która stała się ostatnio moją najwierniejszą przyjaciółką. Zbliżyłam się również do pewnej solidnej miotły. Omiatamy sobie kilka razy dziennie schody, żeby nikt z nich nie wykonał przymusowego zjazdu wprost na odśnieżoną ścieżkę. Powiem Wam jednak w sekrecie, że ciążą mi te nowe… Czytaj dalej Tartaletki z kawowym kajmakiem i żurawiną

  • Ciasta i ciasteczka | ciasteczka maślane | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Lawendowe ciasteczka. Rozdaję.

    Zapachniało. Masłem, cytrynową skórką i lawendą. O lawendzie z tegorocznych zbiorów zamkniętej w wielkiej puszce przypomniałam sobie dzięki Lisce, która dodaje jej ostatnio to tu to tam. W całym domu pachnie latem. Pachnie mój gruby sweter i włosy. Trzy blachy lawendowych ciasteczek zaczarowały mój dom. Czekam więc w zupełnym spokoju na zapowiadaną śnieżycę. Popijam ulubiony… Czytaj dalej Lawendowe ciasteczka. Rozdaję.

  • Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Gnocchi z marchwią i miętą.

    Na podwórko wchodziło się przez lichą furtkę zbitą z kilku desek, zawieszoną na jednym tylko zawiasie. Mała chatka po lewej stronie, tuż przy furtce. Znacie takie domki, wchodzi się od podwórza, po dwóch stopniach wprost do małej sieni, którą dzieli od kuchni tylko zasłona, chroniąca od zimna i much. W kuchni stół obity ceratą, piec i kredens.… Czytaj dalej Gnocchi z marchwią i miętą.

  • Ciasta i ciasteczka | ciastka | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy

    Tea time. Babeczki waniliowe.

    Jeśli herbatka, to wyborowym towarzystwie i pięknej oprawie. W kropki i kratkę, w błękitach i żółciach. Do herbatki babeczki. Waniliowe. Na babeczki potrzeba: 125 g mąki 125 g miękkiego masła 125 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 łyżek mleka Mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, masło, cukier… Czytaj dalej Tea time. Babeczki waniliowe.

  • Przepisy

    Greckie rogaliki z fetą. Gorące.

    Piętnaście minut. Z zegarkiem w ręku. Tyle czasu zajmie Wam wyjęcie z opakowania ciasta filo, pocięcie go na paski szerokości 7 cm, rozkruszenie w misce 200 g fety (używam fety odsolonej) i wymieszanie jej ze słuszną garścią posiekanej natki pietruszki i jajkiem. Wciąż jeszcze macie czas by posmarować każdy pasek ciasta oliwą z oliwek, nałożyć… Czytaj dalej Greckie rogaliki z fetą. Gorące.

  • ciastka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Orechowki. Ciastka orzechowe.

    Wczoraj kicałam po domu w króliczych uszach. Miałam różowy nos i wąsy słusznej długości, a do towarzystwa słodką dwulatkę i pęczek młodej marchwi prosto z Lidla. Dzisiaj od rana… ach nie będę się rozpisywać, czy kogoś (spytam kokieteryjnie) to może ciekawić? Życie autorki książek dla dzieci bywa naprawdę barwne. Dla uspokojenia emocji proponuję orechowki. Niech Was nie… Czytaj dalej Orechowki. Ciastka orzechowe.

  • Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy

    Apple pie, czyli Jej Wysokość Szara Reneta

    Reneta (nie mylić z Renatą), szczególnie ta szara, jak sama nazwa wskazuje nie jest klasyczną pięknością. Skromne to jabłko, w niemodnym, lekko wytartym płaszczyku prezentuje się dość skromnie na tle rumianych, czerwonolicych swoich kuzynów, oblanych zdrowym rumieńcem lub wystrojonych w żywo zielone, błyszczące wdzianka, przyciągające wzrok. To jednak owa skromna reneta sprawia, że prezentowany dzisiaj apple… Czytaj dalej Apple pie, czyli Jej Wysokość Szara Reneta

  • Przepisy

    Nie dla psa kiełbasa, czyli dokarmianie ptaków

    W ogrodzie zastałam obraz nędzy i rozpaczy. Smętne resztki sznurka, targane mroźnym wiatrem, sygnalizowały coś, czego nie ma. Ptasie kule z przetopionej słoniny wymieszanej z odżywczą mieszanką ziaren znikły tak szybko, jak się pojawiły. Powiesiłam je wczoraj wieczorem, gdy tylko skończyłam produkcję. Koty sąsiadów traktują nasz ogród jak świetlicę. Opalają się na naszej wycieraczce, wysypiają… Czytaj dalej Nie dla psa kiełbasa, czyli dokarmianie ptaków

  • Przepisy

    Torcik kawowy

    Powiem Wam w tajemnicy, w Lawendowym Domu już wiosna. Choinka się sypie, ostatnie świąteczne smakołyki dawno wyjedzone, zaległe prezenty wręczone, śnieg praktycznie odciął nas od świata, a my od dwóch tygodni realizujemy wielkanocne sesje. Ciężka jest dola stylisty w czasach wyprzedaży. Błąkam się między półkami z przecenionymi bombkami, przecenionymi sztućcami, przecenionymi talerzami, przecenionymi… Wyglądam tęsknie czegoś… Czytaj dalej Torcik kawowy

  • Przepisy

    Królowa Śniegu. Zapiekanka ziemniaczana.

    Królowa Śniegu ma długą białą, lekką jak śnieżny puch szatę i koronę z lodowych diamentów. Mami niewinne dzieci i zwabia je do swojego królestwa. Jest samotna i piękna. Zimna. Ma serce z lodu. Nie bójcie się Królowej Śniegu. Wystarczy ogrzać jej serce ciepłymi dłońmi. Topnieje. A Wy biegnijcie prędko do domu. Zdejmijcie mokre buty, powieście… Czytaj dalej Królowa Śniegu. Zapiekanka ziemniaczana.

  • Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Placki ziemniaczane

    Nie lubię obierać ziemniaków. Po prostu nie lubię. Mam takie wspomnienie z dzieciństwa: wracam ze szkoły do domu. Ze starszym bratem. Rzucamy w kąt tornistry i worki z kapciami i zaczynamy walkę wręcz, o to, kto dzisiaj obiera ziemniaki. Zazwyczaj ja przegrywałam… Zdarza się jednak czasami, naprawdę bardzo rzadko, że odwiedza Was miły gość z… Czytaj dalej Placki ziemniaczane

  • Przepisy

    Tarta cytrynowa

    Jak wiadomo Jasia i Małgosię zgubiło łakomstwo. Przemiłe te łasuchy, nie mogąc się powstrzymać przed podgryzaniem słodkiego domku Baby Jagi wpadły w nie lada kłopoty. Właściwie dobrze ich rozumiem i nie wiem, czy na ich miejscu nie postąpiłabym tak samo. Właściwie to będę niebawem na ich miejscu. Właśnie zostaliśmy obsadzeni z Lubo w rolach Jasia… Czytaj dalej Tarta cytrynowa

  • Desery | Dla dzieci | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Masło orzechowe. Domowe.

    Na złe nastroje i kiepskie humory, na zimne nosy i przemoczone buty. Na dzionek za krótki. Weź dwie garści orzeszków ziemnych (250g). Wsyp do blendera, dodaj 2 łyżki oleju – w domu używamy zwykłego oleju słonecznikowego. Zmiksuj zawartość. Gotowe. Przygotuj dwa ciepłe, chrupiące tosty. Posmaruj gotowym masłem, polej miodem. Zjedz. Niektórzy dodają trochę cukru. Inni… Czytaj dalej Masło orzechowe. Domowe.

  • Przepisy

    Chleb z bulgurem

    Lubię bulgur za jego sprężystość, za lekko orzechowy smak. Szczególnie lubię go za to, że nieodmiennie kojarzy mi się z kuchnią orientu, nieco tajemniczą, niezwykle aromatyczną, cudownie korzenną, kolorową i bogatą. Bulgur z sosami zawiesistymi, wypełnionymi zapachem kardamonu, imbiru i czosnku. Bulgur w ożywczym związku z miętą, świeżymi warzywami, oliwą i cytrynowym sokiem. Wreszcie bulgur… Czytaj dalej Chleb z bulgurem

  • Przepisy

    Połamania obcasów…

    Kochani,przyznam, że specjalnie za Sylwestrem nie przepadam. Nie lubię zabawy na zawołanie, całego tego zgiełku. Z drugiej strony, to jedyna taka noc w roku. Więc znowu wkładam wysokie obcasy, spryskuję włosy złotym brokatem, odszukuję w zakamarkach pamięci sylwestrowy uśmiech i…Dla tych co lubią – szampańskiej zabawy. Dla tych co wolą kameralnie – spokojnego wieczoru w… Czytaj dalej Połamania obcasów…

  • Kuchnia | Przepisy | Zupy

    Leszta czorba

    To zupa z tajemnicą. Jadłam ją po raz pierwszy pewnego upalnego lata w Bułgarii, jakieś 20 lat temu. Powiem Wam w sekrecie, nie wiem, czy za sprawą owej zupy, czy też miały tu swój wpływ zupełnie inne czynniki, ale pamiętne lato postawiło moje życie na głowie. Ale nie o tę tajemnicę mi chodzi. Zupa jest… Czytaj dalej Leszta czorba

  • Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Jabłecznik razowy

    Jest lekki, delikatnie wilgotny, pachnie korzennie. Upieczony z razowej mąki, z dodatkiem fruktozy i białek. Zgodny z zasadami Metody Montignac. To moje ulubione ciasto śniadaniowe, z kubkiem maślanki lub kefiru. Piekę go zazwyczaj wieczorem, tuż przed pójściem do łóżka. Następnego dnia czeka na mnie w piekarniku cudownie nietucząca, słodka niespodzianka. Przepis pochodzi z tej strony… Czytaj dalej Jabłecznik razowy

  • Przepisy

    Jaśminowy.

    W dzieciństwie nie cierpiałam ryżu. Rozgotowany, wodnisty, bez smaku. Nie lubiłam tej całej skomplikowanej procedury. Nerwowe gotowanie, żeby się nie przypalił. Potem owijanie w gazety i koce i wielogodzinne leżakowanie. Efekt nie wart całego zachodu. Potem przyszło nowe – ryż w torebkach. Jakaż łatwość, prostota. Wrzucasz foliową torebkę z ryżem do osolonego wrzątku. Gotujesz tyle,… Czytaj dalej Jaśminowy.