Kategoria: Przepisy
Spring Rolls
Jest na Poznańskiej w Warszawie taki sklep, z zupełnie innej epoki. Chodzę tam od ponad dziesięciu lat, a on wciąż wygląda tak samo. Kupuję w nim ryż i kolendrę, zielony sos curry, słodki sos chili, czarny sezam, pieprz seczuański i wiele innych orientalnych produktów. W sklepie można też coś zjeść. Niezmiennie zamawiam pierożki na parze… Czytaj dalej Spring Rolls
Czym pachnie Wasz dom?
Mój pachnie wanilią i masłem, bo właśnie wyjęłam kruchy spód na mazurek z kajmakiem. W korytarzu wyczuwam swojski zapach żurku i pasztetu. No i zapach chleba, żytniego na zakwasie, mojego ulubionego chleba. A, i jeszcze kwaskowo-słodki sernikowy aromat. Tym razem do sernika dodałam trochę fig, bo lubię te drobne, chrupiące pesteczki figowych owoców. Napełnię jeszcze kruche… Czytaj dalej Czym pachnie Wasz dom?
Pascha
Długo szukałam przepisu na ten tradycyjny rosyjski deser. Przygotowuje się go z jajek i mleka, symboli odradzającej się przyrody. Właśnie z jajkami mam problem. W większości receptur dodaje się je w formie surowej, a surowych jajek nie jadam. Trafiłam szczęśliwie na przepis Agnieszki Kręglickiej, prezentowany w programie „Para w kuchni”. Pascha udała się znakomicie. Jest kremowa,… Czytaj dalej Pascha
Mazurek cygański i gotowanie w DDTVN
To była miłość od pierwszego wejrzenia, niestety z fatalnym finałem. Mazurek cygański upiekłam po raz pierwszy dwanaście lat temu. Tuż po wyjęciu z piekarnika zrozumiałam, że jest to mój numer jeden na mazurkowej liście: maślany zapach zmieszany z całą tą bakaliową ferajną. Do tego lekka cytrusowa nuta. Sprężysty, lśniący, zwarty – brak słów, a zmysły… Czytaj dalej Mazurek cygański i gotowanie w DDTVN
Wiosenne harce. Baranek i zajączek
Na głowie kwietny ma wianekW ręku zielony badylekA przed nią bieży baranekA nad nią lata motylek Kilka nieudanych prób za mną, wreszcie udało się. Ciasto pięknie się wypieka, nie jest zbyt delikatne, zachowuje formę. Baranki i zajączki wyszły wreszcie tak, jak chciałam. Poniższy przepis na babkę piaskową dostosowałam do nietypowych form. Spód formy zabezpieczam dodatkowo… Czytaj dalej Wiosenne harce. Baranek i zajączek
Krem z porów z bazyliowymi chipsami
Kremowa zupa ze świeżo mielonym pieprzem i chrupiącą bazylią. Podaję ją zazwyczaj z grzankami, choć wczorajsza maca też by tu pasowała. Potrzebne będą: 4 pory pozbawione zdrewniałych, zielonych części 3 ziemniaki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1/2 sera typu camembert (użyłam lekkiej wersji z linii Linessa dostępnej w Lidlu) Pory… Czytaj dalej Krem z porów z bazyliowymi chipsami
Maca z oliwą i otrębami. Święto Paschy
Łamię kolejny kruchy placek macy. Jeszcze ciepły, pachnący oliwą, z drobinkami soli morskiej rozpływającymi się na języku. Przaśny chleb, bez zakwasu, spożywany w Święto Paschy symbolizował czystość i niewinność. Jak twierdzi Mark Bittman z The New York Times, chleb ten był jednak fatalny w smaku…Zainspirowana jego przepisem na macę z oliwą z oliwek, dodałam od… Czytaj dalej Maca z oliwą i otrębami. Święto Paschy
Guacamole. Jak smakuje awokado?
Jak smakuje awokado? Kiedyś spytała mnie o to kasjerka, podliczając moje zakupy w kasie supermarketu. Trudno opisać ten smak. Z początku może zniechęcać. Ni to owoc, ni warzywo. Tłuste, śliskie, nieco mdłe. To pierwsze wrażenia. Zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu. Najczęściej podaję je w formie klasycznego guacamole. Przepisowi jestem wierna od ponad 15-tu lat i… Czytaj dalej Guacamole. Jak smakuje awokado?
Co to jest?
…jadłem makagigi bardzo. Co to jest? To takie kwadraciki z maku, nie wiem czym to tylko sklejone było, takie twarde. To się jadło i ono się dopiero w ustach rozpuszczało i ten mak się jadło- makagigi. To sprzedawali Żydzi i Żydówki, przy chodniku. Jak szedłem do szkoły to sobie makagigę kupiłem, bo tamto kosztowało nie… Czytaj dalej Co to jest?
Krówki domowe śmietankowe.
Zniknęły w podejrzanie szybkim tempie. W kieszeniach przedszkolnych spódniczek i szkolnych plecakach znajduję jeszcze co jakiś czas zmięte niebieskie papierki. Krówki domowe śmietankowe to lekcja fizyki i gimnastyczne ćwiczenia w jednym. Efekt rozpływa się w ustach, zostawiając na długo maślano-śmietankowy smak dzieciństwa. Spróbujcie i Wy! Do garnka o grubym dnie wlałam 300 ml śmietanki 30%,… Czytaj dalej Krówki domowe śmietankowe.
Gulasz rybny. Baskijski
Lodowate podmuchy wiatru i zacinający o szyby samochodu deszcz. Zimno, ponuro. Piękna, zapierająca dech w piersiach przyroda. Twarda, surowa kraina, taką ją pamiętam, gdy przemierzaliśmy ją pewnej zimy, zmierzając ku północnym krańcom Portugalii.Dzisiejsza potrawa idealnie wpisuje się w ten krajobraz. Rozgrzewająca, treściwa, z kawałkami ziemniaków i ryby zatopionych w czerwonym, aromatycznym, podlanym winem sosie.W oryginale przygotowuję… Czytaj dalej Gulasz rybny. Baskijski
Sałatka z pieczonej papryki. Bułgarska
Czuszka Moja bułgarska nauczycielka wyznała mi kiedyś, że może się obyć w kuchni bez wszystkiego, tylko nie bez papryki. Czerwona jak ogień piekielny, ostra jak oddech diabła czuszka nieodłącznie towarzyszy bułgarskim potrawom. Czuszką nazywają też Bułgarzy paprykę słodką. W ogóle papryka w bułgarskiej kuchni ma niezachwianą, mocną pozycję. Kto tylko może uprawia paprykę, kto nie… Czytaj dalej Sałatka z pieczonej papryki. Bułgarska
- Ciasta i ciasteczka | ciasteczka maślane | ciastka | Dieta | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Wychowanie
Słodki dzień. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami.
Mleko matki – pierwszy pokarm dziecka. Słodki smak towarzyszy nam od pierwszych chwil życia. Sięgamy po słodkie, by poprawić sobie nastrój, gdy nam zimno, źle. Subtelna słodycz dojrzałej gruszki, suszonych śliwek, lipowego miodu wypierana jest coraz zuchwalej przez agresywną słodycz kolorowych napojów i cukierków w ostrych kolorach. Moja najstarsza córka nie znała smaku syntetycznych słodkości… Czytaj dalej Słodki dzień. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami.
Zapiekanka z cukinii i fety. Wyjątkowa.
Stół i łóżko – oto najważniejsze składniki życia, powtarzam starą toskańską mądrość. Reszta – przedmioty, którymi się otaczamy, domy, w których mieszkamy, czy samochody, którymi się poruszamy, to tylko dodatki, tak naprawdę niewiele znaczące. Dlatego spotykajmy się przy stole, by jeść, ale także by być razem. Z rodziną, z przyjaciółmi, gdy tylko to możliwe.Tradycję biesiad przy… Czytaj dalej Zapiekanka z cukinii i fety. Wyjątkowa.
Suszone pomidory. Domowe.
Nie kupuj mi kwiatów, kupuj pomidory… Powtarzam te słowa mojemu mężowi w szczycie pomidorowego sezonu. Skutkiem śmiałych mych żądań, dzielny ten mężczyzna przerobił minionej jesieni na pomidorowy susz 100 kg mięsistych, dość drobnych, podłużnych czerwonych pomidorów, zaopatrując nas w czerwone złoto aż do kolejnych pomidorowych żniw. Suszenie odbywa się partiami i jest proste, choć nieco… Czytaj dalej Suszone pomidory. Domowe.
Spanakopita i marteniczki.
Spanakopita to grecka odmiana banicy. Kuchnia bałkańska wzajemnie się przenika. Trudno jednoznacznie orzec, skąd dokładnie wywodzi się dana potrawa. Tak jest z grecką sałatką, która w Bułgarii w minimalnie zmienionej formie występuje pod nazwą szopskiej. Tak jest z banicą i innymi wypiekami z pszennego ciasta cienkiego jak pergamin. W Bułgarii to kori za banica, w… Czytaj dalej Spanakopita i marteniczki.
Rodopska banica. Bułgaria
Przysypani podróżnym pyłem, patrzyliśmy to w urwiska bez dna, to w niebo, skrywające górskie szczyty. Nasza podróż śladami bułgarskich monastyrów trwała tydzień. Ściśnięci w dwudziestoletnim Volvo mknęliśmy drogami i bezdrożami, przemierzając góry Riła, Stara Płanina i Rodopy. Właśnie z Rodopów wywodzi się przepis na banicę, którą dziś Wam przedstawiam. Tradycyjnie górale piekli ją na żarze w… Czytaj dalej Rodopska banica. Bułgaria
Makaron domowy. Klasyka
To była praca na cztery ręce: pewna dziesięciolatka i jej matka. Wałkowanie, krojenie, rozwieszanie kolejnych partii wstążek. A ja patrzę na tę małą osobę w za dużym fartuchu z mieszaniną wzruszenia i smutku. To już? Tak szybko? – Mamuś, woda się gotuje, wrzucaj! Ciasto klasyczne: 300 g mąki3 jajkałyżka oliwy Gładkie i elastyczne, owinięte folią… Czytaj dalej Makaron domowy. Klasyka