• Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Zupy

    Krem z porów z bazyliowymi chipsami

    Kremowa zupa ze świeżo mielonym pieprzem i chrupiącą bazylią. Podaję ją zazwyczaj z grzankami, choć wczorajsza maca też by tu pasowała. Potrzebne będą: 4 pory pozbawione zdrewniałych, zielonych części 3 ziemniaki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1/2 sera typu camembert (użyłam lekkiej wersji z linii Linessa dostępnej w Lidlu) Pory… Czytaj dalej Krem z porów z bazyliowymi chipsami

  • Przepisy

    Maca z oliwą i otrębami. Święto Paschy

    Łamię kolejny kruchy placek macy. Jeszcze ciepły, pachnący oliwą, z drobinkami soli morskiej rozpływającymi się na języku. Przaśny chleb, bez zakwasu, spożywany w Święto Paschy symbolizował czystość i niewinność. Jak twierdzi Mark Bittman z The New York Times, chleb ten był jednak fatalny w smaku…Zainspirowana jego przepisem na macę z oliwą z oliwek, dodałam od… Czytaj dalej Maca z oliwą i otrębami. Święto Paschy

  • Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie

    Guacamole. Jak smakuje awokado?

    Jak smakuje awokado? Kiedyś spytała mnie o to kasjerka, podliczając moje zakupy w kasie supermarketu. Trudno opisać ten smak. Z początku może zniechęcać. Ni to owoc, ni warzywo. Tłuste, śliskie, nieco mdłe. To pierwsze wrażenia. Zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu. Najczęściej podaję je w formie klasycznego guacamole. Przepisowi jestem wierna od ponad 15-tu lat i… Czytaj dalej Guacamole. Jak smakuje awokado?

  • Przepisy

    Co to jest?

    …jadłem makagigi bardzo. Co to jest? To takie kwadraciki z maku, nie wiem czym to tylko sklejone było, takie twarde. To się jadło i ono się dopiero w ustach rozpuszczało i ten mak się jadło- makagigi. To sprzedawali Żydzi i Żydówki, przy chodniku. Jak szedłem do szkoły to sobie makagigę kupiłem, bo tamto kosztowało nie… Czytaj dalej Co to jest?

  • Przepisy

    Krówki domowe śmietankowe.

    Zniknęły w podejrzanie szybkim tempie. W kieszeniach przedszkolnych spódniczek i szkolnych plecakach znajduję jeszcze co jakiś czas zmięte niebieskie papierki. Krówki domowe śmietankowe to lekcja fizyki i gimnastyczne ćwiczenia w jednym. Efekt rozpływa się w ustach, zostawiając na długo maślano-śmietankowy smak dzieciństwa. Spróbujcie i Wy! Do garnka o grubym dnie wlałam 300 ml śmietanki 30%,… Czytaj dalej Krówki domowe śmietankowe.

  • Przepisy

    Gulasz rybny. Baskijski

    Lodowate podmuchy wiatru i zacinający o szyby samochodu deszcz. Zimno, ponuro. Piękna, zapierająca dech w piersiach przyroda. Twarda, surowa kraina, taką ją pamiętam, gdy przemierzaliśmy ją pewnej zimy, zmierzając ku północnym krańcom Portugalii.Dzisiejsza potrawa idealnie wpisuje się w ten krajobraz. Rozgrzewająca, treściwa, z kawałkami ziemniaków i ryby zatopionych w czerwonym, aromatycznym, podlanym winem sosie.W oryginale przygotowuję… Czytaj dalej Gulasz rybny. Baskijski

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Przepisy | Sałatki | Wegetariańskie

    Sałatka z pieczonej papryki. Bułgarska

    Czuszka Moja bułgarska nauczycielka wyznała mi kiedyś, że może się obyć w kuchni bez wszystkiego, tylko nie bez papryki. Czerwona jak ogień piekielny, ostra jak oddech diabła czuszka nieodłącznie towarzyszy bułgarskim potrawom. Czuszką nazywają też Bułgarzy paprykę słodką. W ogóle papryka w bułgarskiej kuchni ma niezachwianą, mocną pozycję. Kto tylko może uprawia paprykę, kto nie… Czytaj dalej Sałatka z pieczonej papryki. Bułgarska

  • Ciasta i ciasteczka | ciasteczka maślane | ciastka | Dieta | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Wychowanie

    Słodki dzień. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami.

    Mleko matki – pierwszy pokarm dziecka. Słodki smak towarzyszy nam od pierwszych chwil życia. Sięgamy po słodkie, by poprawić sobie nastrój, gdy nam zimno, źle. Subtelna słodycz dojrzałej gruszki, suszonych śliwek, lipowego miodu wypierana jest coraz zuchwalej przez agresywną słodycz kolorowych napojów i cukierków w ostrych kolorach. Moja najstarsza córka nie znała smaku syntetycznych słodkości… Czytaj dalej Słodki dzień. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami.

  • Przepisy

    Zapiekanka z cukinii i fety. Wyjątkowa.

    Stół i łóżko – oto najważniejsze składniki życia, powtarzam starą toskańską mądrość. Reszta – przedmioty, którymi się otaczamy, domy, w których mieszkamy, czy samochody, którymi się poruszamy, to tylko dodatki, tak naprawdę niewiele znaczące. Dlatego spotykajmy się przy stole, by jeść, ale także by być razem. Z rodziną, z przyjaciółmi, gdy tylko to możliwe.Tradycję biesiad przy… Czytaj dalej Zapiekanka z cukinii i fety. Wyjątkowa.

  • Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie

    Suszone pomidory. Domowe.

    Nie kupuj mi kwiatów, kupuj pomidory… Powtarzam te słowa mojemu mężowi w szczycie pomidorowego sezonu. Skutkiem śmiałych mych żądań, dzielny ten mężczyzna przerobił minionej jesieni na pomidorowy susz 100 kg mięsistych, dość drobnych, podłużnych czerwonych pomidorów, zaopatrując nas w czerwone złoto aż do kolejnych pomidorowych żniw. Suszenie odbywa się partiami i jest proste, choć nieco… Czytaj dalej Suszone pomidory. Domowe.

  • Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Spanakopita i marteniczki.

    Spanakopita to grecka odmiana banicy. Kuchnia bałkańska wzajemnie się przenika. Trudno jednoznacznie orzec, skąd dokładnie wywodzi się dana potrawa. Tak jest z grecką sałatką, która w Bułgarii w minimalnie zmienionej formie występuje pod nazwą szopskiej. Tak jest z banicą i innymi wypiekami z pszennego ciasta cienkiego jak pergamin. W Bułgarii to kori za banica, w… Czytaj dalej Spanakopita i marteniczki.

  • Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Rodopska banica. Bułgaria

    Przysypani podróżnym pyłem, patrzyliśmy to w urwiska bez dna, to w niebo, skrywające górskie szczyty. Nasza podróż śladami bułgarskich monastyrów trwała tydzień. Ściśnięci w dwudziestoletnim Volvo mknęliśmy drogami i bezdrożami, przemierzając góry Riła, Stara Płanina i Rodopy. Właśnie z Rodopów wywodzi się przepis na banicę, którą dziś Wam przedstawiam. Tradycyjnie górale piekli ją na żarze w… Czytaj dalej Rodopska banica. Bułgaria

  • Przepisy

    Makaron domowy. Klasyka

    To była praca na cztery ręce: pewna dziesięciolatka i jej matka. Wałkowanie, krojenie, rozwieszanie kolejnych partii wstążek. A ja patrzę na tę małą osobę w za dużym fartuchu z mieszaniną wzruszenia i smutku. To już? Tak szybko? – Mamuś, woda się gotuje, wrzucaj! Ciasto klasyczne: 300 g mąki3 jajkałyżka oliwy Gładkie i elastyczne, owinięte folią… Czytaj dalej Makaron domowy. Klasyka

  • Kuchnia | Przepisy | Zupy

    Tajska. Zupa z krewetkami.

    Potrzebny będzie duży garnek. Nie ma się co bawić w małe rondelki, tylko na spróbowanie. Ta zupa uzależnia. Jest lekka, aksamitna i niezwykle smaczna. Robi się właściwie błyskawicznie, choć lista składników może zniechęcić debiutantów. Gotowi? To do roboty! Zaczynamy od pasty, która wypełni Wasz dom niebiańskim aromatem. Przedtem jednak nalejcie do garnka ok. 3 litrów… Czytaj dalej Tajska. Zupa z krewetkami.

  • Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Ruskie. Z miętą

    W kuchni unosi się para. Oprószone białym mącznym pyłem, z rumieńcami i potarganym włosem, z zakasanymi rękawami wygniatamy, wałkujemy, lepimy, wrzucamy, odcedzamy. Wyjmuję z kuchennej szafy półmiski, które szybko zapełniają się kolejnymi partiami gotowych ruskich. Ciasto: nietypowe, bez jajek, bardzo plastyczne, nie wymaga podsypywania mąką przy wałkowaniu, zachowuje kształt po ugotowaniu 3 szklanki mąki łyżka… Czytaj dalej Ruskie. Z miętą

  • Przepisy

    Taboulé.

    Prom z Tarify do Tangeru płynie jakieś półtorej godziny. Te 20 km oddzielające najbardziej na południe wysunięte miasto Europy od tłocznego, głośnego portowego Tangeru to pozornie niewiele. Gdy prom zwalnia i powoli zbliża się do afrykańskiego brzegu, czujemy, że oto jesteśmy w innym świecie. Ogromny brzuch statku otwiera się, najpierw wyjeżdżają samochody. Między ryczącymi silnikami… Czytaj dalej Taboulé.

  • Przepisy

    Róż. I już.

    Lubię róż i nie boję się do tego przyznać – napisałam kiedyś w jednej książce i powtarzam dzisiaj. Lubię syntetycznie barwione lizaki na patyku i cukrową watę. Lubię różowy lakier na paznokciach i różowe rajstopy moich córek. Czy lubię Walentynki? Lubię. Nie przeszkadza mi ich kiczowata otoczka, pluszaki ściskające czerwone serca, ogromne balony – serca, róże… Czytaj dalej Róż. I już.

  • Przepisy

    Ukraińskie naleśniki z jabłkami

    Irina, moja ukraińska przyjaciółka, przyjeżdża do nas z wizytą jakieś dwa razy w roku. I choć znamy się kawał życia, wciąż ze zdumieniem odkrywam różnice naszych kultur. Kuchnia ukraińska może być zaskoczeniem dla kogoś, kto kojarzy ją tylko z ukraińskim barszczem i pielmieni. Pewnego razu Ira dotarła do nas z walizką wypchaną… ogromną głową jesiotra.… Czytaj dalej Ukraińskie naleśniki z jabłkami