Ciasta i ciasteczka | ciastka | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy

Tea time. Babeczki waniliowe.


Jeśli herbatka, to wyborowym towarzystwie i pięknej oprawie. W kropki i kratkę, w błękitach i żółciach. Do herbatki babeczki. Waniliowe.
Na babeczki potrzeba:
125 g mąki
125 g miękkiego masła
125 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżek mleka
Mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, masło, cukier i jajka zmiksujcie. Do masy dolejcie mleko i miksujcie dalej, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto przełóżcie do papierowych papilotek.

My zrobiłyśmy mini babeczki i piekłyśmy je w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut. Te większe trzeba piec ok. 20 minut.

 


Przepis pochodzi z książki „Nigella gryzie” Nigelli Lawson.
Zdjęcia: Lubo Lipov

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Własnoręcznie przygotowane i tak cudnie podane muszą smakować wyśmienicie!
Spróbuję z moimi małymi kucharzami czy nam również się uda uzyskać taki efekt :-)
Pani Beato lukier gotowy czy robiony?

Robiony. Pół szklanki cukru pudru i łyżeczka, dwie gorącej wody. Wymieszać dokładnie. W razie potrzeby dodać wody lub cukru :)

Jak zwykle radośnie i bajecznie:)

Może na któreś z tych babeczek namówię siostrzyczkę – tylko jeszcze nie wiem na które:)

Z pytań technicznych: bo nie doczytałam (chyba?) Te niebieskie groszki to z draży czy z lukru kolorowego?