Tikwenik to obowiązkowy jesienny przysmak w Bułgarii. Cieniutkie, lekko chrupiące ciasto skrywa przepyszny dyniowy farsz doprawiony szczodrze cynamonem. Choć przygotowanie może się Wam wydać nieco skomplikowane, to wbrew pozorom nie jest wcale trudne. Tu nic nie ma prawa się nie udać. Ciekawa forma tego zawijańca wygląda obłędnie na jesiennym stole. Po prostu zróbcie go i przenieście się na chwilę do przepięknej o tej porze roku Bułgarii.
Domowe kori za banica
Przygotowanie domowych kori za banica, popularnego w Bułgarii cieniutkiego ciasta z mąki i wody, znanego w Grecji pod nazwą filo, a w Turcji yufka, może wydawać się karkołomne. Przyznaję, że sama korzystam najczęściej z wersji kupnej, lecz jeśli mam ochotę na co wyjątkowego, sięgam po prostu po cienki wałek, mąkę i zaczynam zabawę. Pokażę Wam sposób najprostszy, stosowany z powodzeniem przez wiele kobiet w krajach bałkańskich. Trudną sztukę rozciągania ciasta zostawimy sobie na inną okazję.
[przepis]
Ciasto:
200 g mąki pszennej typ 500
1 łyżka oleju
1 łyżka octu jabłowego
szczypta soli
[/przepis]
- Mąkę przesiać do miski. Dodać olej, ocet i sól oraz tyle cieplej wody, by powstało dość twarde, zwarte ciasto.
- Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i zostawić na pół godziny.
- Następnie podzielić na 3 części. Dwie zostawawić pod przykryciem, aby zabezpieczyć przed wysychaniem.
- Trzecią część ciasta uformować w dłoniach w płaski pacek, ułożyć na posypanej mąką stolnicy i rozpocząć wałkowanie. Najlepiej używać do tego cienkiego, długiego wałka.
- Wałkować od środka w kierunku brzegów, kształtując ciasto w okrąg. Wbrew pozorom nie jest to trudne, wymga jedynie nieco cierpliwości i uwagi.
- Gotowy płat ułożyć na rozłożonej na blacie ściereczce. Ciasto ma być tak cienkie, że wzór na ścierce powinien być przez nie prześwitywać. Ponownie postąpić z pozostałymi kawałkami.
Tikwenik
[przepis]
nadzienie:
1 kg dyni
3 łyżki cukru
1 łyżka mielonego cynamonu
garść obranych orzechów włoskich
100 ml oleju
cukier puder do oprószenia
[/przepis]
- Orzechy podpiec na suchej patelni, aż zaczną wydzielać kuszące zapachy.
- Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka. Na samym początku warto do garnka dodać ze 2 łyżki wody, żeby dynia się nie przypaliła. Gdy jest miękka, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu.
- Do dyni dodać cukier i cynamon. Orzechy dość grubo posiekać.
- Płat ciasta skropić olejem, posypać równomiernie trzecią częścią orzechów, posmarować farszem i zrolować.
- Układać w okrągłej formie wysmarowanej olejem, zaczynając od środka i zawijając, jak ślimaka. Kontynuować do wyczerpania składników. Całość polać pozostałym olejem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 35 minut. Deser powinien być złocisty. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Strasznie podoba mi sięto ciasto. Boję się tylko czy będę miała cierpliwoćś do wałkowania i wyciągania.
Ale apetycznie wygląda!
W tym roku pierwszy raz spróbowałam dyn na różne sposoby bo do tej pory jedliśmy tylko taką w occie. Powiem szczerze, że byłam zaskoczona jaka jest smaczna pod innymi postaciami.
Ciasto zapisuję do wypróbowania.
Miłego wieczoru :)
Wow! Wygląda niesamowicie!
wyglada przepysznie – jestem ciekawa jak wyglada w srodku :)
No i znów zastanawiam czy bym tak umiała zawinąc to ciasto, jak Ty?!
Podziwiam i pozdrawiam
M.
P.S. Swoja drogą to szkoda, że nie obchodzimy w Polsce takiego świeta jak Tkanksgiving
Niesamowite jest to ciasto Beatko!
I Twój fartuszek też piękny:)
Pozdrowienia.
Mniam,mniam.Wygląda bardzo smakowicie.
Znam to ciasto z magazynu Lawendowy Dom… od dłuższego czasu "chodzi" za mną… chyba się wreszcie skusze i przygotuję. Tylko z innym farszem ;)
witaj:) to ciasto wygląda bardzo bardzo smacznie:) sztuka przygotowania tak cieńkiego ciasta zapewne nie jest prosta, ale efekt końcowy wart jest tego trudu:) wspaniale spędzacie czas. niesamowite są takie chwile. i jeszcze Święto dziękczynienia… ale fajnie:) zazdroszczę – tak pozytywnie…pozdrawiam cieplutko:)
Najlepsza banica, jaką jadłam była z "dyrpanego" ciasta – czekam więc niecierpliwie na instruktaż. Tikwienika jeszcze nie próbowałam, ale właśnie znowu mam dynię i może sama go wykonam? Chociaż wciąż brak mi odpowiedniego wałka, a wersja "polska" lubi mi poobcierać kostki na kciukach…
Beatko niesamowicie wygląda to ciasto rozwałkowane. Jest tak delikatnie, wręcz idealne.
Wygląda przepięknie!
Wygląda wspaniale .Na pewno spróbuję je zrobić :)
Powodzenia Magda, trzymam kciuki i koniecznie pochwal się efektem :)
Z przyjemnością. Jeśli chodzi o eksperymenty kulinarne z dynią ,bywa różnie.W tym sezonie udało mi się uzyskać nareszcie smak zupy dyniowej,o jaki mi chodziło (a próbuję już długo :)), może więc z ciastem będzie podobnie :) Pozdrawiam :)
A zamiast mąki pszennej można razową?:)
Natalia, nie tym razem. To ciasto wymaga mąki białej.
Wygląda smakowicie! Miła odmiana po klasycznym dyniowym ucieranym :)
Ciekawe w smaki, świetnie też wygląda. Moja teściowa modobnie też robi ciasto z jabłkami :)
Wchodzę w „internety”, żeby znaleźć przepis na crostatę a Ty tu wyjeżdżasz z takim „plackiem” :) Nawet nie mam wymówki, żeby nie zrobić, bo ciasto jest dostępne w każdym „arabskim” spożywczaku.
Patrycja, koniecznie wrzuć fotę, jak już upieczesz, bardzo jestem ciekawa efektu. W tym przepisie ciasto musi być bardzo elastyczne, dla tego bezpieczniej wałkować własnoręcznie ;)
Uwielbiam takie ciasta a to wygląda wyjątkowo zachęcająco!
Ja poproszę łatwy i szybki przepis na zupę dyniową :-) Ciasto upiekę w nowym piekarniku. Ha, w nowej zupełnie kuchni ;-)
Ha, gratulacje zupełnie nowej kuchni :) :) :) Szybka zupa dyniowa dla Ciebie: http://lawendowy-dom.com.pl/mam-kota-na-punkcie-mleka-zupa-dyniowo-serowa-na-szczescie/
Dzięki :-)
Gdyby nie praca, to juz bym robiła. Z pewnością to upiekę :)
Polecam Kasiu i daj znać, czy się udało :)
Dzis po drodze z pracy kupuje dynię!
Kasiu, i to jest jedyna słuszna decyzja na dzisiejszy piątek :)
Wygląda genialnie, kocham dynię w ciastach, spróbuję na pewno!
wyglada oblednie!
:) :) :) To co Agnieszko, zdecydujesz się?
Pewnie! Twoje przepisy zawsze sie udaja ☺
Ooo super bo wczoraj zakupilam dynie…bo taka ladna byla. I siedze i mysle co tu zrobic poza zupa:) a czy mozna zrobic to na wzor grecki z ciasta filo?
Aaa juz doczytalam w poscie na blogu ze to takie jak filo ;) to tymrazem zrobie z gotowego.
Zuzanna, tak, to to samo.Pamiętaj tylko, że musi być elastyczne. Czasem kupne jest lekko podeschnięte.
Chce mi się do Bułgarii! :)
Ja bym z chęcią ponurkowała w Morzu Czarnym ;)
Ja bym nie – bo nie umiem i się boję :) ale pochodziłabym po wąskich uliczkach pięknych jesienią, posmakowała tego i owego :) posłuchała jak morze szumi, ech …
Oszalałam na punkcie tego ciasta!!!
Witam, my to ciato w Serbii nazivamo „Pita”, a farsz može byc na slono lub slodko: bialy ser z jajkamy, z jablakamy, dyniom, mišem, bialym serem i szpynakiem….
W Bułgarii też piecze się z różnymi farszami, bardzo lubię z sirene :) Pozdrawiam serdecznie!
A w wersjie bezglutenowej tez takie cudo wyjdzie … ?..:)
o matko i córko, jakie to piękne :) robię w weekend :)
Smacznego Iza :)
Czy hokaido nada sie do uzycia w przypadku tego ciasta?
Tak, Agnieszko, bardzo się nada :)
Ale super! I do tego weganskie! <3
Pychota, smacznego :)
lecę bo bardzom się zaciekawiła :)
Smacznego :))
A gdzie takie ciasto gotowe mozna kupuc zeby nie bawic sie z walkowaniem ?
W sklepach z produktami kuchni arabskiej bywają, w Piotrze i Pawle też czasem. Ale akurat w tym przepisie sprawdza się najlepiej ciasto domowe, bo musi być bardzo elastyczne. Roboty wbrew pozorom niewiele więcej.
Upiekłam nie miałam małej okrągłej formy więc zrobiłam w kwadracie pyszne
Iza, ale się cieszę! I ten zapach, jak się wyjmuje z piekarnika jest niesamowity, prawda?
ojjj tak :) dużą frajdę sprawiło mi robienie samego ciasta, a myślałam, że to ponad moje siły :)
Izabela, w sumie nie jest trudne, a smakuje genialnie :)
Andrzej jadłem od dziecka babcia była bułgarka nigdy nie mogłem sie najesc
Mi zawsze wychodzi zakalec w miejsca h dogykania sie rulonow i w srodki ciasto szare/surowe? Takie ma byc? Dynie odparowuje wiec co jest nie tak z tym przepisem?
A ki drugi taz wychodzi zakalec w ciescie gdzie stykaja sie rulonu. W srodki ciasto takie samo, siwe, miekkie i jakby surowe? Dynie odparowalem, wiec o cokomon?