Małe, ciemne sklepiki z starej części Malagi wypchane są do granic możliwości regionalnymi specjałami. Lokalne niewielkie wytwórnie specjalizują się w mocno ograniczonym asortymencie i osiągają w tej jednej dziedzinie wyżyny mistrzostwa. Kocham Malagę za odrapane uliczki, za dziesiątki małych sklepików z espadrylami i butami do flamenco we wszystkich kolorach tęczy. No i za ciastka z oliwą. Dość ciężkie, niezbyt słodkie, wyraziste i niepowtarzalne. Dziś przepis na razowy, dość zwarty w strukturze wypiek z mąki razowej z oliwą. Pełne wyrazu, nieskomplikowane ciasto, które z pewnością Wam zasmakuje.
Razowe ciasto z winogronami
[przepis]
250 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g cukru muscovado
100 ml oliwy z oliwek
60 ml mleka
0k. 200 g drobnych winogron
[/przepis]
- Winogrona umyć i zostawić na sitku do przeschnięcia.
- Jajka ubić z cukrem i oliwą. Dodać mleko.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z mokrymi składnikami. Należy to zrobić łyżką, nie mikserem i podobnie jak w przypadku muffinow, ciasto powinno być lekko grudkowate.
- Formę do pieczenia (u mnie o wymiarach 11×25 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanej formy przelać ciasto.
- Na wierzchu ułożyć winogrona.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ok 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku.
Smacznego!
Komentarze
Ale pyszności. No i oczywiście wspaniałe zdjęcia. Podziwiam.
mniam, w sam raz do kawki:)
Jak zawsze pyszności:-) Przeczytałam "Czas na wnętrze" i strony 146-147 były dla mnie, jak wisienka na torcie. Która to już wisienka? Nie pamiętam. Za to wiem, że fajnie, że jesteś. Te fartuszki są obłędne:-)
zjadłoby się teraz takie ciacho, zdjęcia bardzo do tego zachęcają :-)
Przepysznie wygląda ten placek:). Z winogronami jeszcze nie robiłam. Kusisz:)
piękne i bardzo apetyczne.
Przepiękne zdjęcia, aż ślinka cieknie. Mój blog też zadbać o to musi, rady nie ma :)
podeślę przepis teściowej ;)
Bardzo ciekawy przepis.
pysznie jesiennie , chętnie bym takie sama popełniła ale nie wiem co to cukier muscovado:)
ciemny cukier trzcinowy, daje specyiczny, melasowy posmak. Jak nie masz, daj zwykły i rób :)
Piekłam kiedyś dość podobne. Troszkę inne składniki ale na mące pełnoziarnistej i z dodatkiem otrąb było. Baaaaardzo smaczne ciasto
a tutaj mój przepis: http://krystyna9.livejournal.com/19511.html
cudownie i smacznie tu u Ciebie a zdjecia- boskie
Czy to ciasto można upiec także z innymi owocami?
Przyznaję,że z winogronami jeszcze takiego ciacha nie robiłam….wygląda wspaniale:)ciekawe jak moje wyjdzie:)
Jolu, wrzuć zdjęcie jak upieczesz, też jestem ciekawa :)
he he ok:)
W tym roku miałam dużo fioletowych kulek :), zmieniły stan skupienia, są pysznym sokiem, który szybciutko znika :)
Sok z tych winogron jest zniewalający. Uwielbiam i nie dziwię się, że znika :)
też sobie cenimy nasze produkty:)
Z innymi owocami też można zrobić?
Tak Agnieszko. Będą pasowały śliwki lub figi.
;) To zrobię, bo szalenie łatwe;)
Powodzenia!
Z innymi owocami też można zrobić?
O jak miło,z nieba mi spadł ten przepis :-)Wczoraj dostałam winogronka,pyszne,fioletowe i piekąco swędzące w usta ;-)Już wiem co z nich wyczaruje.
Aaaaaaa, ale cudowne!
Piękne zdjęcie <3
A to tylko moja skromna wieś spokojna i wesoła :), tylko sucha bardzo w tym roku :(
Piękne zdjęcie i winogrona :)))
Właśnie zajadam.