Kategoria: Sałatki
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką podaje moja ukraińska przyjaciółka pod nazwą szuba. U nas, na przedświątecznych imprezach pojawiają się pod nazwą śledzi pod pierzynką, ale przecież nie o nazwę tu chodzi, tylko o smak. Połączenie wyrazistych w smaku śledzi z łagodnymi warzywami daje efekt niesamowity. Uwielbiam te śledzie za smak i wygląd. Moje przygotowałam w tym roku… Czytaj dalej Śledzie pod pierzynką
Królewska sałatka z jadalnymi kwiatami
Dlaczego królewska? Bo zawiera najwspanialsze smaki lata – dojrzałe, słodkie pomidory, duże i maleńkie, czerwone, żółte, pomarańczowe. Do tego chrupiące liście młodych buraków i szpinaku prosto z grządki, cebulka, szczypiorek, lekko pikantne płatki nagietków w energetycznym kolorze lata, listki i kwiaty kwitnącego właśnie oregano i sos, który znacie już z sałatki ziemniaczanej. Smaki i kolory,… Czytaj dalej Królewska sałatka z jadalnymi kwiatami
Mistrzowska sałatka ziemniaczana!
Skromnie napiszę, że jestem mistrzynią ziemniaczanej sałatki. Młode ziemniaczki, ogórki małosolne, chrupiąca czerwona cebulka, pachnący koperek i ten obłędny sosik, od którego wszyscy moi przyjaciele oraz znajomi dostają pozytywnego szału. Poza sezonem zamiast ogórków małosolnych z powodzeniem używam zwykłych kiszonych i wybieram ziemniaki odmian sałatkowych – twardych, o małej zawartości skrobii. Po ugotowaniu nie rozpadają… Czytaj dalej Mistrzowska sałatka ziemniaczana!
Sałatka ziemniaczana
To ten typ imprezowego dania, który sprawdza się prawie zawsze. W mojej wersji znajdziecie pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę i kiszone ogórki pachnące koprem i czosnkiem. Istnieje niezliczona ilość wariacji na temat sałatki ziemniaczanej, przedstawiam Wam moją ulubioną. Sałatka ziemniaczana [przepis] 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula średniej wielkości… Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana
Zmysłowa sałatka z figami
Niech Wam nie przyjdzie do głowy brać do ręki nóż. Dojrzała figa ma miękką, niezwykle delikatną skórkę i bogate wnętrze. Wystarczy ją podzielić na części palcami i ułożyć na kołderce z zielonych listków rukoli. U mnie trafiło się też trochę listków botwinki. Do tego ser. Nie za ostry, bo stłumi delikatny figowy aromat. Użyłam młodego… Czytaj dalej Zmysłowa sałatka z figami
Mocno ziołowe tabule (tabbouleh)
A mnie jest szkoda lata. Szkoda mi owocowych straganów na bazarku, wylegiwania się na pomoście nad jeziorem i włóczenia się z psem po kwitnących łąkach. Na poprawę humoru proponuję cudownie prostą sałatkę z kuskusu, która najlepiej smakuje właśnie latem. Kapiące sokiem pomidory, chrupiące małe ogórki gruntowe, świeże zioła, cóż chcieć więcej. Pięknego dnia Wam życzę.… Czytaj dalej Mocno ziołowe tabule (tabbouleh)
Zamknięte w słoiku. Pomysły na błyskawiczne dania na wynos.
Garść pomysłów na dania zamknięte w słoiku. Dla przypomnienia :) Proste, pyszne, w sam raz na podróż, piknik lub niezobowiązujące przyjęcie. Miłego dnia Kochani! Bezglutenowe ciasto cytrynowe Błyskawiczny sernik cynamonowy na kruchym spodzie Sałatka w słoiku Truskawkowy deser Szarlotka Ciastka owsiane
Arbuz z fetą, czyli sposób na upały. Jak kupować arbuzy?
Dla Bułgara przyniesienie do domu niedobrego arbuza to prawdziwa porażka. W sezonie jada się je właściwie codzinnie. Często z pokrojonym w kostkę sirene, klasycznym, słonym serem przypominającym fetę. Jako że w domu mam prywatnego Bułgara, to o kupowaniu arbuzów trochę już wiem. W Bułgarii zwozi się je ogromnymi ciężarówkami do miast i układa w wysokie… Czytaj dalej Arbuz z fetą, czyli sposób na upały. Jak kupować arbuzy?
Słodkie, czy słone? Sałatka w miseczce z melona z fetą, ogórkami i miętą
No właśnie, jakie smaki są Wam bliższe, słodkie, czy słone? Zdania są podzielone, ciekawa jestem Waszej opinii. Dziś kolejny pomysł na efektowne podanie sałatki. Tym razem melonowa miseczka kryje soczystą, chrupiącą sałatkę z warzyw. Towarzystwo mięty i plasterków melona sprawia, że nie tylko pięknie wygląda, ale również jest bardzo smaczna. Wersję na słodko znajdziecie tu.… Czytaj dalej Słodkie, czy słone? Sałatka w miseczce z melona z fetą, ogórkami i miętą
Sałatka w słoiku. Na wynos!
Pomysł na słoikowe dania nie jest nowy, daje nieskończoną ilość możliwości i jest bardzo wygodny. Przed nami długi weekend i wiele okazji do podróży i krótkich wypadów. W słoiku można zabrać ze sobą sałatkę, danie główne i oczywiście deser. Dziś pyszna i pożywna sałatka warzywna z burakami i pysznym sosem jogurtowym. Sałatka warzywna w słoiku 4… Czytaj dalej Sałatka w słoiku. Na wynos!
Słodko-słona. Sałatka z arbuza i koziego sera
Ten zestaw początkowo może wydać się dziwny. Słodki arbuz w towarzystwie nietypowym. Tutaj z cienkimi plastrami koziego sera, ale zachęcam do eksperymentów. Doskonale sprawdza się feta. Arbuza można zastąpić dojrzałym, pachnącym melonem. Fantastyczne, letnie smaki, u nas często zamiast obiadu. Sałatka z arbuza i koziego sera ½ kg arbuza 1 czerwona cebula 100 g sera… Czytaj dalej Słodko-słona. Sałatka z arbuza i koziego sera
Ziołowy bulgur z pomidorami. Oh yes!
Świeże zioła, cały pęk zerwany z grządki. Do tego słodkie, niezwykle soczyste pomidory, których z lenistwa nie siekam ręcznie. No i bulgur, gruboziarnisty rodzaj kaszy popularnej w kuchni bliskowschodniej. Lubię ten najgrubszy, który po przygotowaniu ma wyraźnie wyczuwalny smak i strukturę. Świetnie łączy się z warzywami, uwielbia oliwę. Tę na zdjęciu Lubo przywiózł niedawno ze… Czytaj dalej Ziołowy bulgur z pomidorami. Oh yes!
Sałatka z kalafiora i botwiny. Targ w Falenicy
Wyprawa na targ w Falenicy to dla mnie powrót do dzieciństwa. Przepychałam się z babcią między straganami, na tzw. rynku. Szło się na rynek po jaja i pomidory, po czereśnie i zielone gruszki. Teraz przepycham się dokładnie tak samo, z koszem wypchanym tym, co akurat jest na bazarowym topie. Targ w Falenicy to mieszanina straganów… Czytaj dalej Sałatka z kalafiora i botwiny. Targ w Falenicy
Bób z sosem miodowym i miętą.
Jako wierna czytelniczka książek Joanny Chmielewskiej mam do bobu stosunek wiadomy. Bób jest dobry na wszystko i w każdej okoliczności. Bób w sezonie tym bardziej. Jakież było moje zdziwienie, gdy Lubo wyznał mi, iż bób w Bułgarii występuje w zasadzie tylko w wersji suszonej. Młody, delikatny, cudownie zielony świeży bób jadł po raz pierwszy w… Czytaj dalej Bób z sosem miodowym i miętą.
Sałatka z bobu na ciepło
Zielony bób, cukrowy groszek i młoda marchewka w aksamitnym ziołowym sosie. Do tego odrobina rozpływającej się apetycznie bryndzy. Ta sałatka skradła moje serce podczas sesji w restauracji 4 Ye Goode Foode i od tego czasu bób wciąż jest obecny na liście moich zakupów. Na świeży musimy jeszcze chwilę poczekać. Polecam bób mrożony, dostępny przez cały rok. Sałatka… Czytaj dalej Sałatka z bobu na ciepło
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Pozostałe przepisy | Przepisy | Sałatki | Świąteczne | Święta
Szuba. Ukraińska sałatka śledziowa.
Mam pstrokatą choinkę. Turkusy i złoto, jaskrawe zielenie, cekiny, pióra, śnieżynki z papieru i anielskie włosy. Daleko jej do wystudiowanych kompozycji w jedynie słusznych czerwieniach i bielach. U nas mydło i powidło i powiem Wam, że bardzo mi się podoba. Mam zadeptane podłogi, spory nieład w dziecięcych pokojach, pogniecione poduchy na kanapie i pomazany flamastrami… Czytaj dalej Szuba. Ukraińska sałatka śledziowa.
Szopska. Na pożegnanie pomidorów
„Nie ma chyba turysty, który opuszczając Bułgarię, nie zna smaku szopskiej sałatki. Dostępna na każdym kroku, podawana na początku obiadu jako przystawka. Ta prosta sałatka jest największym odkryciem Szopów, ludu zamieszkującego region Sofii i Dupnicy. Zamknięci w sobie, zatwardzali w swoich sądach „jedyni prawdziwi Bułgarzy”, jak o sobie mówią, przyczynili się do powstania sałatki, równie… Czytaj dalej Szopska. Na pożegnanie pomidorów