Świeże zioła, cały pęk zerwany z grządki. Do tego słodkie, niezwykle soczyste pomidory, których z lenistwa nie siekam ręcznie. No i bulgur, gruboziarnisty rodzaj kaszy popularnej w kuchni bliskowschodniej. Lubię ten najgrubszy, który po przygotowaniu ma wyraźnie wyczuwalny smak i strukturę. Świetnie łączy się z warzywami, uwielbia oliwę. Tę na zdjęciu Lubo przywiózł niedawno ze swojej włoskiej wyprawy do regionu Lazio, na którą pojechał dzięki Winicjatywie. Nie znacie jej jeszcze? Zajrzyjcie koniecznie! A o Lazio nieco obszerniej już niedługo w zakładce podróże.
Bardzo ziołowa sałatka z bulguru z pomidorami
250 g bulguru (można użyć kuskusu)
duży pęczek świeżych ziół (u mnie natka pietruszki, dymka i mięta)
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek (użyliśmy oliwy z maleńkiej wytwórni z Veroli)
1 łyżeczka octu balsamicznego
400 g pomidorów
Bulgur wsypać do garnka, dodać sól, zalać wrzątkiem tak, by woda była 1 ½ cm powyżej poziomu kaszy, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na 20 minut. Następnie wymieszać widelcem, żeby ziarenka bulguru się rozłączyły. Oliwę wymieszać z octem i roztartym z solą czosnkiem. Dodać drobno piosiekane zioła. Wymieszać. Nie podaję dokładnej ilości ziół, bo zależy to od Waszych preferencji. U mnie jest ich sporo, nadają potrawie wyraźnie ziołowy charakter. Ważne, żeby były posiekane naprawdę drobno. Pomidory włożyć do blendera i zmiksować na najwyższych obrotach. Otrzymaną pomidorową, bardzo soczystą papkę dodać do bulguru, wymieszać.
Do takiej sałatki można dodać garść oliwek, lub pokruszoną fetę, lub trochę opieczonej wcześniej i posiekanej papryki. Można zaostrzyć ją nieco papryczką chili, moża wzbogacić pokrojonym drobno ogórkiem. Tyle możliwości na letnie, pyszne danie. Polecam!
Komentarze
Mmm wygląda cudnie :) Dowiedziała się już Pani jaka to odmiana pomidorków ?:)
Było tyle odpowiedzi na Facebooku, ale nikt nie wiedział na pewno.
Jeśli chodzi Ani o te pomidorki, które są na zdjęciu powyżej, to, to są pomidorki rzymskie :)
obłędnie wygląda:)
:)
Te pomidory są fantastyczne w smaku :)
O tak! Pomidory, bulgur i pyszna oliwa. Lubię to :)
mmm przepyszne musi być to danie…
piękne zdjęcia:)
Chyba rok nie jadłam tej sałatki! Czas zrobić, tym ardziej, że składniki wszystkie pod ręką :)
Piękna, kolorowa i pyszna sałatka. Zjadłabym taką :) Mniam:)
Uwielbiam lato. Tyle smaków:) pozdrawiam