Kategoria: Kuchnia
Lawendowy Dom od kuchni znacie bardzo dobrze. Jeśli nie, zapraszam serdecznie. Teraz dużo łatwiej znajdziecie potrzebny przepis.
Ciasto truskawkowe z glazurą
To nie jest wykwintny wypiek do podania na przyjęciu. To ten rodzaj owocowego ciasta, które robi się w 10 minut i je na śniadanie z kubkiem mleka lub jogurtu. W dodatku jest to ciasto dietetyczne i proszę mi się nie śmiać i nie wzruszać ramionami. Jak się urodziło trójkę dzieci, to takie rzeczy nabierają sporego… Czytaj dalej Ciasto truskawkowe z glazurą
Grissini z oliwkami
Macie ochotę na coś chrupiącego, co robi się właściwie samo? No, trochę przesadziłam, ale wysiłek niewielki, a efekty bardzo przyjemne. Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Grissini z oliwkami powinno wyjść ok. 40 sztuk 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1 łyżka drożdży instant 50 ml oliwy z oliwek 200 ml ciepłej wody ok. 1… Czytaj dalej Grissini z oliwkami
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Mazurek pomarańczowy.
Przeglądam 1635 praktycznych przepisów Marji Śleżańskiej z podziwem i szacunkiem. Opublikowana w 1932 roku książka „Kucharz Polski” to kawał inspirującej lektury, do której wracam często, z wielką przyjemnością. Co powiecie na mazurek pomarańczowy? Lista składników krótka, przygotowanie też przyjemnie proste. Efekt? Delikatny, kruchy spód i ciągnąca się słodycz o smaku pomarańczy. W tle ledwo wyczuwalna… Czytaj dalej Mazurek pomarańczowy.
Pascha z figami
Pascha, mój wielkanocny klasyk. Wersja z sera domowej roboty, doskonała w smaku. Nie udaje sernika na zimno, nie potrzebuje podróbek twarogu z wiaderka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, gorąco namawiam. W zeszłym roku z suszonymi morelami, w tym, z figami. W wiosennym wydaniu magazynu Lawendowy Dom znajdziecie ją w nowej rubryce „Specjalność Lawendowego Domu”. Pascha z… Czytaj dalej Pascha z figami
Wielkanocny stół w słonecznych kolorach
Czekając na bardziej zdecydowane działania wiosny, przedstawiam Wam pomysł na stół w prawdziwie słonecznej odsłonie. Biały obrus kojarzy się zwykle z odświętną kolacją wigilijną. Ja jednak używam bieli przez cały rok. Świetnie się łączy ze wszystkimi kolorami i stylami. Dziś stylizacja z przymrużeniem oka (to od tego słońca), do której wykorzystałam spopularyzowane przez Marthę Stewart… Czytaj dalej Wielkanocny stół w słonecznych kolorach
- baby, mazurki i inne słodkości | Desery | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wielkanoc
Słodkie pisanki
Dziś kuchnię w Lawendowym Domu opanowały dzieci. Trzy panienki zakasały rękawy. Kruszyły, mieszały, lepiły, schładzały i podgrzewały. Spójrzcie, co z tego wynikło… Słodkie pisanki 350g ciasta 200g serka mascarpone 200 g białej czekolady biała posypka Bazę deseru stanowi dowolne suche ciasto. Może to być murzynek lub biszkopt, ja upiekłam proste ciasto jogurtowe, na które przepis… Czytaj dalej Słodkie pisanki
- Dekoracje | pisanki i inne dekoracje | Pomysły na przyjęcia | Przepisy | Święta | Wielkanoc | wielkanocne dekoracje
Wielkanocny stół w odcieniach błękitu.
Najważniejsza jest baza. Klasyczna biała porcelana jest ponadczasowa i sprawdza się w wielu aranżacjach. Warto zainwestować w zestaw wysokiej jakości, który będzie służył przez lata, bez względu na zmieniające się mody i upodobania. Mój komplet cierpliwie znosi wciąż nowe fascynacje kolorystyczne. Dziś w odsłonie niebieskiej. Wiosenna bawełna w drukowane kwiaty w różnych odcieniach błękitu stanowi… Czytaj dalej Wielkanocny stół w odcieniach błękitu.
Robótki ręczne. Kule z mchu
Dziś zajęcia praktyczno-techniczne w Lawendowym Domu. Od lat zajmuję się stylizacją. Przygotowuję aranżacje do sesji zdjęciowych, to moja praca i wielka pasja. Często dostaję od Was listy z pytaniami dotyczącymi stylizacji, które widać na zdjęciach. Chcę podzielić się moim doświadczeniem. Pomysły na dekoracje i aranżacje stołu znajdziecie w cyklu „Robótki ręczne” tutaj, na blogu i w… Czytaj dalej Robótki ręczne. Kule z mchu
Mini tarty razowe z jabłkami
Antonówki zimowe stały się pretekstem mojego dzisiejszego kulinarnego eksperymentu. Nabyłam je na ulubionym bazarku, gdzie pyszniły się już hiszpańskie truskawki i lekko zmęczone winogrona. Czas oczekiwania na owoce prawdziwe, dojrzałe i pachnące postanowiłam skrócić deserem wdzięcznym i prostym, zapraszam do spróbowania. Mini tarty razowe z jabłkami (porcja na 4 mini tarty) ciasto: 140 g mąki pszennej… Czytaj dalej Mini tarty razowe z jabłkami
Coś zdrowego, chrupiącego i z połyskiem. Precle razowe
Dziś propozycja dla wiosennych podjadaczy, takich jak ja. Walka o smukłą sylwetkę trwa, ale u mnie nie oznacza to wcale nudów w kuchni i na stole. Dzisiejsza propopozycja jest rumiana, chrupiąca i w całości z mąki razowej. Nie zawiera tłuszczu, ani jajek, jest zgodna z Metodą Montignac. Znacie już precle tradycyjne i wiem, że polubiliście… Czytaj dalej Coś zdrowego, chrupiącego i z połyskiem. Precle razowe
Pastéis de Nata. Trop trzeci…
Pastéis de Nata doprowadzają mnie do szaleństwa. Oto pod lekko przypaloną, pachnącą karmelem skorupką, znajdziecie krem z dodatkiem cynamonu i delikatnym wspomnieniem cytrynowego orzeźwienia. Gdy przygotowuję ten deser, czuję się jak prawdziwa Portugalka. Mieszam, rozpuszczam, przelewam niczym dziewczyna o czarnych włosach, spokojnym głosie i okrągłych ramionach. Moje Lisbon Story już od poniedziałku w „Lawendowym Domu”, a… Czytaj dalej Pastéis de Nata. Trop trzeci…
Domowe precle, macie ochotę?
Domowe precle kuszą wyglądem i czarują zapachem. Podoba mi się w nich wszystko. Miękkie wnętrze skryte w lekko chrupiącej skórce. Lekko zakręcony kształt i ten niesamowity, rumiany kolor. To doprawdy niesamowite, jak kilka tak prostych składników jak woda, mąka i trochę drożdży może dać początek czemuś tak smacznemu. Domowe precle [przepis] (na 12 sztuk) 600 g… Czytaj dalej Domowe precle, macie ochotę?
Tutmanik. Czestita Baba Marta!
Był pierwszy marzec 681 roku. Chan Asparuch, po zwycięstwie nad Bizancjum, oczekiwał na prawym brzegu Dunaju swoich bliskich. Brat jego Bajan i siostra Chuba, szukali przejścia przez rzekę, aby dostać się do swojej nowej ojczyzny, Bułgarii. Zawiązali na nodze ulubionego sokoła Chuby białą nić, która miała im pomóc w znalezieniu drogi. Wroga strzała trafiła Bajana, a… Czytaj dalej Tutmanik. Czestita Baba Marta!
Razowa pita z soczewicą. Rozwiązanie konkursu!
Cisza w Lawendowym Domu to zazwyczaj cisza przed burzą. Właśnie wróciłam z zimowych wakacji, walizki wciąż jeszcze straszą po kątach, a ja zbieram myśli, segreguję wspomnienia i przerzucam zdjęcia na twardy dysk. O wszystkim dowiecie się niedługo, będą zagadki i niespodzianki. Dziś danie, za którym tęskniło moje objedzone kalorycznymi smakowitościami ciało. Razowa pita podczas pieczenia… Czytaj dalej Razowa pita z soczewicą. Rozwiązanie konkursu!
Bliny gryczane. Rosyjska dusza
Czas taki, że wypadałoby coś na czerwono, z sercem i różą, no wiecie, coś w walentynkowym stylu. Ze mnie dusza skrajnie romantyczna, a że ostatnio, jak wspominałam, wertuję kuchnię rosyjską, odkrywam na nowo jej bogactwo i różnorodność, będzie dzisiaj o blinach, placuszkach niezbyt efektownych, które jednak z odpowiednimi dodatkami tworzą danko intrygujące, pełne niespodzianek, w… Czytaj dalej Bliny gryczane. Rosyjska dusza
Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie
Kręci mnie mąka gryczana od dawna i myślę, że to za sprawą blinów (mam nadzieję, że dobrze odmieniam), które w asyście kwaśnej śmietany doprowadzają mnie do szaleństwa. Ostatnio czytam sobie do poduszki „Kuchnię rosyjską” i bliny tam nęcą mnie na każdym kroku. Niebawem będzie i o nich, a teraz wróćmy do chleba. Nie będę udawać,… Czytaj dalej Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie
Ciasto daktylowe. Zmagania z przepisami czytelników
Dzisiejszy dzień był dla mnie zupełnie nowym doświadczeniem. Realizowaliśmy sesję do wiosennego wydania Lawendowego Domu. Tym razem były to zdjęcia do zwycięskich przepisów w konkursie „Przepis na 5”, który zorganizowaliśmy z firmą Vivamix, polskim dystrybutorem sprzętu KitchenAid. Nasze zmagania, najpierw kuchenne: Teraz najważniejsze, zaplanowanie rubryki, układ graficzny i kolory. Fotograf może przystąpić do pracy: Potrawa… Czytaj dalej Ciasto daktylowe. Zmagania z przepisami czytelników
Pizza bianca
Moja krótka rzymska przygoda pewnej późnej jesieni uświadomiła mi, że nic nie wiem o pizzy. Wróciłam po pięciu dniach z kilkoma centymetrami więcej w okolicach bioder i błogim nastrojem. W Rzymie poznałam między innymi pizzę bez pomidorowego sosu, co dotychczas wydawało mi się nie do pomyślenia. Taka pizza, jak nazwa wskazuje jest biała, często doprawiona… Czytaj dalej Pizza bianca